Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις σε καφέ και σοκολάτα – Θα ακριβύνουν γλυκά και παγωτά - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.5.24

Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις σε καφέ και σοκολάτα – Θα ακριβύνουν γλυκά και παγωτά


 Η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά. Οι τιμές στην σοκολάτα και τον καφέ και το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πάρει την ανηφόρα και δεν φαίνεται φως στο ορίζοντα για μειώσεις


Σύμφωνα με τους παρασκευαστές ζαχαροπλαστικής, η αύξηση της τιμής στα γλυκά και τα παγωτά θα είναι άμεση και διψήφια.


«Η τιμή του κακάο έχει αυξηθεί 100%, το απόθεμα τέλειωσε με τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά. Οι επόμενες παράλαβες πρώτης ύλης θα είναι αυξημένες. Επειδή αναλογικά μπαίνει σε ποσοστό 10 με 15% ανάλογα με το γλυκό, θα ανέβει σίγουρα 15% πάνω», είπε ο Νεκτάριος Κίσκος, γραμματέας Ένωσης Ζαχαροπλαστών Αττικής.


Η παραγωγή του κακάο και του καφέ έχει πληγεί από την κλιματική κρίση και διεθνώς η τιμή τους έχει εκτοξευτεί. Η αγορά τροφίμων στη χώρα μας έχει ήδη επηρεαστεί από την νέα αυτή κρίση, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ από τον Απρίλιο αυξήθηκαν οι τιμές.


Το 75% των επιχειρήσεων εστίασης με καφέ προσφέρουν και υπηρεσίες delivery. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι τα προϊόντα που διατίθενται κατ’ οίκον υπάρχει περιθώριο να ανατιμηθούν.


Έτσι, ο καφές delivery που σήμερα κινείται σε τιμές 1,80 έως 2,30€, σύντομα θα φτάσει στο 2,80. Ο καφές σε τραπέζι σήμερα κοστίζει από 3,5 έως 4,5€ ανάλογα με την περιοχή.


Αυτή η τιμή δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς οι επιχειρηματίες εστίασης φοβούνται ότι δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν την πελατεία τους.


Η σημερινή τιμή του καφέ στα σούπερ μάρκετ

Ήδη στα σούπερ μάρκετ έχουν καταγραφεί οι πρώτες ανατιμήσεις, αφού η έρευνα του ΙΕΛΚΑ διαπίστωσε αύξηση 7,80% στα  Μπισκότα, τις σοκολάτες και τα ζαχαρώδη 7,80% και 4,29% στα είδη παντοπωλείου που περιλαμβάνουν και τον καφέ.


Σήμερα πωλούνται:


Ελληνικός: 17-20 ευρώ/κιλό


Στιγμιαίος: 42-60 ευρώ/κιλό


Φίλτρου: 17-24 ευρώ/κιλό


Espresso:22-75 ευρώ/κιλό


Πικρό, γλυκό ή μέτριο -όπως κι αν απολαμβάνει κανείς τον καφέ του- μέρα με την μέρα η τιμή του γίνεται διαρκώς και πιο αλμυρή.

Πηγή