Τα Σκόπια και η αυτοδιάθεση: Κωλοτούμπα από τη Σιλιάνοφσκα – «Μακεδονία» εντός έδρας, «Βόρεια Μακεδονία» επισήμως - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.5.24

Τα Σκόπια και η αυτοδιάθεση: Κωλοτούμπα από τη Σιλιάνοφσκα – «Μακεδονία» εντός έδρας, «Βόρεια Μακεδονία» επισήμως


 «Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.


Στη συνέχεια όμως, στην ανακοίνωση από το γραφείο της αναφέρεται πως η Πρόεδρος της χώρας θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. «Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα» υπογραμμίζει.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.


Η Πρόεδρος Gordana Siljanovska Davkova θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας.


Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό επιδόθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Πηγή