Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος: «Οι μητέρες των Ναυτελλήνων αποτελούν “σύμβολα” της Ελληνικής Ναυτικής μας παράδοσης» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

13.5.24

Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος: «Οι μητέρες των Ναυτελλήνων αποτελούν “σύμβολα” της Ελληνικής Ναυτικής μας παράδοσης»


 Η πρωτοκαθεδρία των Ελλήνων στη θάλασσα οφείλεται, εν πολλοίς, στις Ελληνίδες «αρχόντισσες» της ναυτιλίας. Οι μητέρες των ναυτικών, πλοιοκτητών και ναυτελλήνων εν γενεί, προσέφεραν πολύτιμη στήριξη στην ανάπτυξη των οικογενειακών ναυτιλιακών επιχειρήσεων, καθώς και στην διατήρηση της οικογενειακής ναυτικής παράδοσης, σε ολόκληρη την Ελλάδα.


Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος αποτίει φόρο τιμής στις μητέρες των Ναυτελλήνων, οι οποίες αποτελούν «σύμβολα» της ελληνικής ναυτιλιακής παράδοσης και κληρονομιάς και αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες.


Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στην είσοδο του λιμανιού των ακριτικών Οινουσσών, τους επισκέπτες υποδέχεται το άγαλμα της Οινουσσίας μητέρας, το οποίο ενίοτε κατευοδώνει τους ναυτικούς των Οινουσσών, όταν ξεμακραίνουν για τα μακρινά ταξίδια τους. Αντίστοιχο άγαλμα υπάρχει και στο Γαλαξίδι, το οποίο αναπαριστά τη γυναίκα ναυτικού με δύο παιδιά να κοιτάνε τη θάλασσα, αλλά και σε άλλους ιστορικούς ναυτοτόπους όπως στην Άνδρο, στη Χίο κ.α.


[1] Το άγαλμα της Οινουσσίας μητέρας στις Οινούσσες


[2] Το μνημείο της Γυναίκας του Ναυτικού στο Γαλαξίδι

Πηγή