Ατζέντα παρεμβάσεων στην οικονομία αναζητά τώρα η κυβέρνηση - Το μήνυμα της κάλπης και η βόμβα της ακρίβειας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

11.6.24

Ατζέντα παρεμβάσεων στην οικονομία αναζητά τώρα η κυβέρνηση - Το μήνυμα της κάλπης και η βόμβα της ακρίβειας


Η ακρίβεια, η ελλιπής αστυνόμευση, η κακή παροχή δημόσιας υγείας επηρέασαν την ψήφο των ευρωεκλογών, πιέζοντας την κυβέρνηση να κινηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε - εκτός από την κρίσιμη ατζέντα που διαμορφώνεται από εδώ και πέρα στην ΕΕ -, να βρει λύσεις και στα προβλήματα της καθημερινότητας.


Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονταν χθες ότι τα κριτήρια τόσο της τεράστιας αποχής που άγγιξε το 60%, όσο και της ψήφου προειδοποίησης προς την κυβέρνηση, είχαν ως βάση τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τόσο ο υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο υπουργός ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, σε χθεσινές τους δηλώσεις δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Γι' αυτό άλλωστε η κυβέρνηση έχει κινηθεί και έχει ζητήσει την παρέμβαση των Βρυξελλών για τα κέρδη των πολυεθνικών. Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι το φαινόμενο της ακρίβειας δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό και προέβλεψε ότι βρίσκεται πλέον σε αποδρομή. 


Παράλληλα, προτεραιότητα της κυβέρνησης θα αποτελέσει η επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων για την οικονομία και την κοινωνία που έχουν δρομολογηθεί μέσα από το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0., το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και μέσα από το Εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης. 


Η σύγκλιση με την ΕΕ

Ένας δεύτερος κύριος στόχος της Κυβέρνησης την επομένη των ευρωεκλογών θα είναι η συνέχιση της σύγκλισης της οικονομίας με το μέσο όρο της ΕΕ τόσο μακροοικονομικά, όσο και δημοσιονομικά.


Ως γνωστό, η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,5% για το 2024, έναντι ανάπτυξης 0,8% που αναμένεται να έχει η Ευρωζώνη, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια σύγκλισης με τον μέσο όρο της ΕΕ. Ο στόχος θα επιτευχθεί με την αύξηση των επενδύσεων κατά 9,1%, των εξαγωγών κατά 3,1% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,6%. 


Στο δημοσιονομικό πεδίο, η Κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει στις 19 του μήνα, οπότε και αναμένεται να συσταθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τότε θα τεθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της για το 2025, με την Επιτροπή να ορίζει το ανώτατο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών για τον επόμενο χρόνο. Οι στόχοι είναι το δημόσιο χρέος να υποχωρήσει από το 162,9% το 2023 στο 154,3% στο τέλος του 2024, το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί στο 0,8% του ΑΕΠ και παράλληλα ο προϋπολογισμός να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ. 


Όλοι αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να επιτευχθούν μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, την ώρα που η περιοχή πλήττεται από πολεμικές συρράξεις - την πρώτη στην Ουκρανία και τη δεύτερη στη Μέση Ανατολή. Στις δυσκολίες του διεθνούς περιβάλλοντος θα πρέπει να προστεθεί και η αβεβαιότητα που ήδη επικρατεί για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα των συνεπειών που θα έχει μια δεύτερη εκλογή του Ντόναλτ Τράμπ στην προεδρεία. 


Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα

Εντός της ΕΕ κυριαρχεί από χθες ένα κλίμα αστάθειας, με την κυβέρνηση Μακρόν να οδηγείται πρόωρα σε εκλογές, τη γερμανική κυβέρνηση να κλυδωνίζεται από την αμφισβήτηση της καγκελαρίας του Όλαφ Σολτς από χριστιανοδημοκράτες (CDU) και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε πολλά κράτη μέλη. Μέσα σε αυτό το κλίμα αστάθειας, θα συγκροτηθούν και θα λειτουργήσουν ως σώματα τα νέα κοινοτικά όργανα (και κατά κύριο λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), που θα πρέπει να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για πολλά δύσκολα θέματα. Η ενοποίηση του τραπεζικού τομέα και των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών θα κρίνει τη ροή επενδύσεων προς την ΕΕ, ώστε η Ευρώπη να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. 


Κρίσιμες θα είναι επίσης και οι τελικές αποφάσεις και για τα επόμενα βήματα για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και την ασφάλεια για την οριστικοποίηση του ΤΑΑ ΙΙ. 

 Του Τάσου Δασόπουλου 

ΠΗΓΗ