Αποζημίωση 2.000 ευρώ: Ποιοι και πώς θα την πάρουν από την Αττική Οδό - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.1.22

Αποζημίωση 2.000 ευρώ: Ποιοι και πώς θα την πάρουν από την Αττική Οδό


Μετά από τρία 24ώρα άνοιξε η Αττική Οδός, με τους οδηγούς να περνούν χωρίς διόδια. Την ίδια ώρα εκατοντάδες πολίτες καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσεις μεγαλύτερη αποζημίωση από αυτή των 2.000 ευρώ που ανακοινώθηκε.

Οι ατελείωτες ώρες εγκλωβισμού στην Αττική οδό, έχουν οδηγήσει δεκάδες πολίτες σε δικηγορικά γραφεία για να καταθέσουν προσφυγή για την ταλαιπωρία που υπέστησαν, η οποία εγκυμονούσε κινδύνους και για την ίδια τους τη ζωή. Υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχει ανακοινωθεί ότι όσοι εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό θα λάβουν αποζημίωση 2.000 ευρώ.


Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την καταβολή της αποζημίωσης των 2.000 ευρώ θα συζητηθούν σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και οι επικεφαλής της Εταιρείας Αττικές Διαδρομές που διαχειρίζεται την Αττική Οδό.



Σύμφωνα με πληροφορίες, του ΑΠΕ, τα 2.000 ευρώ θα δοθούν ανά αυτοκίνητο και όχι ανά επιβάτη αν και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί μετά το πέρας της συνάντησης.


Σημειώνεται ότι χθες η Αττική Οδός διέψευσε πληροφορίες ότι δεν εκτέλεσε εντολή της Τροχαίας σημειώνοντας: «Η εταιρεία ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. διαψεύδει κατηγορηματικά την

πληροφορία που μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός, και αναπαράγουν ενημερωτικά μέσα, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε από την Τροχαία να κλείσει η Αττική Οδός στις 10.00 π.μ. της Δευτέρας και η εταιρεία δεν το δέχθηκε». Παράλληλα από τις 8 το πρωί βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.


Πώς θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις οι εγκλωβισμένοι οδηγοί και πολίτες λόγω της κακοκαιρίας


Για τη διαδικασία μέσω της οποίας οι πολίτες θα διεκδικήσουν πιθανές αποζημιώσεις, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.


Όπως τόνισε ο κ. Μαρακάκης μέχρι τώρα έχουν επικοινωνήσει περισσότεροι από 200 πολίτες που αντιμετώπισαν πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας για να του ζητήσουν βοήθεια, ενώ υπογράμμισε ότι η περίπτωση οι αποζημιώσεις να αφορούν στα οχήματα και όχι στους πολίτες δεν στηρίζεται νομικά.


«Οι άνθρωποι υπέφεραν από τις εγκληματικές αμέλειες της διαχειρίστριας εταιρείας, η οποία αν και γνώριζε το αδιέξοδο, παγίδευσε τους πολίτες σε ένα “ψυγείο”. Δεν δεχόμαστε ότι η αποζημίωση να είναι για το όχημα και όχι για τα πρόσωπα που αντιμετώπισαν πρόβλημα» συμπλήρωσε ο κ. Μαρακάκης.



Παράλληλα, τόνισε ότι έχει ανατεθεί σε συγκοινωνιολόγους να γίνει έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό το χάος, ενώ ανέφερε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα στην παραχωρησιούχο εταιρεία για παρακόλληση συγκοινωνιών. «Στους υπόλοιπους δρόμους θα πρέπει να αναζητηθούν αποζημιώσεις από τους δήμους και την Περιφέρεια» πρόσθεσε ο Γιάννης Μαρακάκης.


Από την πλευρά του ο κ. Χατζηθεοδοσίου υποστήριξε ότι η αποζημίωση για την ψυχική οδύνη μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 100.000 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι αν κάποιος λάβει ένα ποσό εξωδικαστικά, δεν θα μπορεί να έχει άλλες διεκδικήσεις.


«Αν κάποιος είχε ατύχημα σε αυτούς τους δρόμους, θα λάβει αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία, αλλά επειδή τα ατυχήματα ήταν πάρα πολλά, οι εταιρείες θα στραφούν κατά της Αττικής Οδού ή της Περιφέρειας και των δήμων για τους υπόλοιπους οδικούς άξονες. Είναι σίγουρο ότι θα ασκήσουν το αναγωγικό δικαίωμα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.


«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έπεσαν δέντρα και κλαδιά πάνω στα αυτοκίνητα. Αν δεν έχει ασφάλεια για φυσικά φαινόμενα, θα πρέπει να κινηθούν νομικά κατά των ΟΤΑ για να λάβουν αποζημιώσεις. Και οι περιπτώσεις ήταν πάρα πολλές» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.


Καταλήγοντας οι κ. Μαρακάκης και Χατζηθεοδοσίου επανέλαβαν ότι όσοι πολίτες δεχθούν να λάβουν τις 2.000 ευρώ, ενδεχομένως να χάσουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν οποιαδήποτε άλλη αποζημίωση.

Πηγή