Οι ΗΠΑ ξαναβάζουν στο παιχνίδι την Τουρκία: Τα F-35 ως αντιστάθμισμα στα Τουρκικά F-16 και «πετούν το γάντι» στην Ελλάδα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

8.4.22

Οι ΗΠΑ ξαναβάζουν στο παιχνίδι την Τουρκία: Τα F-35 ως αντιστάθμισμα στα Τουρκικά F-16 και «πετούν το γάντι» στην Ελλάδα


 Η είδηση της επιστολής του State Department προς το Κογκρέσο αν μη τι άλλο φαίνεται ότι δείχνει μια ξεκάθαρη διάθεση της Ουάσιγκτον να προσεγγίσει την Άγκυρα στη δεδομένη συγκυρία.


Το «γάντι» στην Ελλάδα πέταξε το πρωί ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή του State Department προς το Κογκρέσο με την οποία οι ΗΠΑ ανάβουν το πράσινο φως για πώληση στην Τουρκία μαχητικών F-16 με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μεγάλου αριθμού μαχητικών.


Ουσιαστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε με τον πλέον δεικτικό τρόπο ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνία με την Αθήνα για παραχώρηση των Stealth μαχητικών 5ης γενιάς έτσι ώστε η Πολεμική μας Αεροπορία όχι απλά να διατηρήσει το πλεονέκτημα στο συσχετισμό ποιότητας αεροπορικών δυνάμεων-ειδικά μετά την αγορά των Rafale-αλλά και να το διευρύνει. Να είναι δηλαδή η πρώτη αεροπορία στην περιοχή η οποία θα διαθέτει στη φαρέτρα της το πανίσχυρο αεροσκάφος.


Είχε προηγηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου η επίσκεψη στην Αθήνα κλιμακίου αποτελούμενο από μέλη του προγράμματος JPO (Joint Programme Οffice) της USAF το οποίο αφορά το Stealth μαχητικό F-35 αλλά και της αρμόδιας επιτροπής της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τους εξοπλισμούς SAF/IA (Secretary of the Air Force-International Affairs). Με τους Αμερικανούς να προχωρούν σε αναλυτική ενημέρωση τόσο του Αεροπορικού Επιτελείου όσο και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις δυνατότητες του αεροσκάφους, την δικτυοκεντρική του φιλοσοφία και τον τρόπο με τον οποίο θα «κουμπώσει» στην Ελληνική αεράμυνα ειδικά έπειτα από την αναβάθμιση των 83 F-16 σε διαμόρφωση Viper.Όπως  είχε αποκαλύψει το Newpost η Αμερικανική πρόταση αφορά την πώληση 20 μαχητικών F-35 Lightning II με το κόστος απόκτησής τους να αγγίζει τα 3,5 δις δολάρια. Στο ποσό περιλαμβάνονται οι απαραίτητες υποδομές τόσο στην Αεροπορική Βάση η οποία θα φιλοξενήσει τα Stealth αεροσκάφη όσο και συνολικά στα συστήματα επικοινωνίας και διασύνδεσης των μαχητικών στην Ελληνική αεράμυνα ενώ ο οπλισμός των αεροσκαφών δεν περιλαμβάνεται στο ποσό και θα αποτελέσει αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης της Αθήνας με την Ουάσιγκτον.


Το Ελληνικό Επιτελείο ουδέποτε έκρυψε το ενδιαφέρον του για την απόκτηση F-35 ακόμα και όταν προχώρησε η συμφωνία με τους Γάλλους για την αγορά των 24 Rafale. Άλλωστε τα γεράκια της HAF είναι πεπεισμένα ότι ο συνδυασμός έστω και μια μόλις Μοίρας Stealth μαχητικών F-35 με τα 24 Rafale και φυσικά με τα 83 αναβαθμισμένα Viper θα κάνει την Πολεμική Αεροπορία ανίκητη στην περιοχή και θα της δώσει αγεφύρωτο πλεονέκτημα έναντι της TuAF. Με ζητούμενο όμως και την αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50. Tην οποία προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με σημερινή αναφορά του ότι γρήγορα το σχετικό πρόγραμμα θα τεθεί προς έγκριση στη Βουλή.


Η είδηση της επιστολής του State Department προς το Κογκρέσο αν μη τι άλλο φαίνεται ότι δείχνει μια ξεκάθαρη διάθεση της Ουάσιγκτον  να προσεγγίσει την Άγκυρα στη δεδομένη συγκυρία. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη και τη σύγκρουση των ΗΠΑ με τη Ρωσία να λαμβάνει συνεχώς διαστάσεις.


«Είναι μέρος μιας κανονικής εξέλιξης της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία.Οι ΗΠΑ όπως και η Ελλάδα έχουν κοινό συμφέρον η Τουρκία να παραμένει κοντά στη Δύση.Οι στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ έχουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα.Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα προχωρούν μπροστά το πρόγραμμα των F-35.Εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας στο πλαίσιο ενός στρατηγικού διαλόγου,στο πλαίσιο της Αμερικανικής δυναμικής παρουσίας στη βάση της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης,στη Λάρισα, στο Βόλο και στο Στεφανοβίκειο» ανέφερε  ο Τζέφρι Πάιατ τονίζοντας την ξεχωριστή σχέση της Ουάσιγκτον με την Αθήνα.

του Κώστα Σαρικά

Πηγή 


Είχε προηγηθεί τον περασμένο Οκτώβριο το Τουρκικό αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για αγορά 40 μαχητικών F-16 τελευταίας γενιάς και εκσυγχρονισμό ακόμη 80 μαχητικών. 

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.