Κάρπαθος : Παρακολούθηση παρουσίασης "Βασική υποστήριξη ζωής και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή" από Στελέχη του Λιμεναρχείου - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

7.5.22

Κάρπαθος : Παρακολούθηση παρουσίασης "Βασική υποστήριξη ζωής και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή" από Στελέχη του Λιμεναρχείου


 Εν όψει έναρξης της θερινής περιόδου, την 03-05-2022 βαθμοφόροι του Λιμεναρχείου Καρπάθου παρακολούθησαν παρουσίαση με θέμα «Βασική υποστήριξη ζωής και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή».


  Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο εκκλησιαστικό μέγαρο Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Καρπάθου και Εισηγητής υπήρξε ο διασώστης κ. Κυπραίος Μερκούριος, ο οποίος υπηρετεί στην νήσο ως πλήρωμα ασθενοφόρου του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου «Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος». 


Τα στελέχη του Λιμεναρχείου ενημερώθηκαν αναλυτικά σχετικά με την καταλυτική σημασία της έγκαιρης παροχής πρώτων βοηθειών· ήτοι αμέσως μετά την εκδήλωση ενός έκτακτου ιατρικού περιστατικού και όχι με την έλευση του ασθενοφόρου, καθώς λόγω των χρονικών διαστημάτων που απαιτούνται για την μετακίνηση, σε πολλές περιπτώσεις είναι πλέον αργά.  


Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των πρωτοκόλλων και των βασικών αρχών υποστήριξης της ζωής για την αντιμετώπιση έκτακτου ιατρικού περιστατικού, καθώς επίσης και η επίδειξη της ορθής χρήσης του  αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή που διαθέτει η Λιμενική Αρχή Καρπάθου, κατόπιν δωρεάς από ιδιώτη. 

      

Ο κ. Κυπραίος παρουσίασε αναλυτικά τις τεχνικές αντιμετώπισης περιστατικών καρδιοπνευμονικής ανακοπής και λιποθυμίας και στη συνέχεια καθοδήγησε τα στελέχη του Λιμεναρχείου σε πρακτική εξάσκηση που έγινε με τη χρήση ομοιομάτων ενήλικα και βρέφους. 


Ο εισηγητής της παρουσίασης υπογράμμισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης και της συνεχούς εξάσκησης επί των αντικειμένων αυτών από μέρους όλων των πολιτών, αλλά και των στελεχών του Λιμεναρχείου ειδικότερα, καθώς με τη συνδρομή τους μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό επιβίωσης μέχρι την έλευση του ασθενοφόρου.


Το προσωπικό του Λιμεναρχείου Καρπάθου αποκόμισε σημαντικές γνώσεις και εκφράζει τις ευχαριστίες του τόσο στον κ. Κυπραίο, που είχε την ευγενή καλοσύνη να διοργανώσει εθελοντικά την εν λόγω παρουσίαση, όσο και την Μητρόπολη Καρπάθου για την παραχώρηση του εκκλησιαστικού μεγάρου και την φιλοξενία.