Λιμενικό: Έξι συλλήψεις μετά τη διάσωση 122 αλλοδαπών στις 5 Αυγούστου ανοιχτά της Ρόδου - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

11.8.22

Λιμενικό: Έξι συλλήψεις μετά τη διάσωση 122 αλλοδαπών στις 5 Αυγούστου ανοιχτά της Ρόδου


 Η εμπλοκή έξι διακινητών, εκ των συνολικά 122 αλλοδαπών που διασώθηκαν στις 5 Αυγούστου στα ανοιχτά της Ρόδου προέκυψε σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης από τη λιμενική Αρχή Κω με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με την ΕΥΠ και το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της Europol, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ). Και οι έξι συνελήφθησαν.


Οι εν λόγω αλλοδαποί είχαν αποπλεύσει από τον Λίβανο με προορισμό την Ιταλία, καταβάλλοντας στους διακινητές που διαμένουν στον Λίβανο τα χρηματικά ποσά των 5.000 έως 6.000 δολαρίων κατ’ άτομο.


Οι έξι διακινητές είχαν τη διακυβέρνηση τους σκάφους, κατά τη διάρκεια της παράνομης μεταφοράς, κατέχοντας διακριτούς ρόλους ως προς τις διάφορες ενέργειες-εργασίες πάνω στο σκάφος το οποίο λόγω των υπεράριθμων επιβαινόντων και των κακών υγειονομικών συνθηκών ήταν ακατάλληλο για πλεύση.

Οι συλληφθέντες προσήχθησαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη είσοδο και έξοδο αλλοδαπών από την χώρα (άρθρο 187 Π.Κ.) και έκθεση κατά παράβαση του αρθ. 30 του Ν.4251/2014 «Κώδικας μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις», του άρθρου 306 Π.Κ., καθώς και του άρθρου 83 του Ν.3386/2005 «Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα».


Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, σε συνεργασία με τη λιμενική Αρχή Κω, αναλύει και επεξεργάζεται σε βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και τη συνεργασία τους με άλλα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.


Υπενθυμίζεται ότι βραδινές ώρες της 5ης Αυγούστου το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε για την ύπαρξη αγνώστου αριθμού αλλοδαπών επιβαινόντων σε σκάφος το οποίο είχε ξεκινήσει από τουρκικές ακτές και βρισκόταν σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 87 ν.μ. νότια της Ρόδου.


Τότε, υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, το πλοίο C/V «Navios Vermilion», σημαίας Marshall Island, προέβη στην ασφαλή περισυλλογή τους. Στη συνέχεια οι 122 αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε παράκτιο περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Κω, όλοι καλά στην υγεία τους.

Πηγή