Πανάκριβο το ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

20.8.22

Πανάκριβο το ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο


 Αυξημένες σε σχέση με τον Αύγουστο αναμένονται οι ονομαστικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο, που πρόκειται να ανακοινωθούν μέχρι αύριο 20 Αυγούστου.


Ωστόσο οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές θα εξαρτηθούν από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.


Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η αρχική τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη και μέχρι τα 80 λεπτά αν και αναμένονται και χαμηλότερες χρεώσεις από επιμέρους προμηθευτές.


Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών και «προσγειώθηκε» στα 15-17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που διαμορφώθηκε τον τρέχοντα μήνα στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.


Για τον ίδιο μήνα (Αύγουστο), η συνολική επιδότηση από την Κυβέρνηση προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης για τον Σεπτέμβριο είναι να διατηρηθούν οι τελικές τιμές καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι αντίστοιχα αυξημένη η κρατική επιδότηση.


Σημειώνεται πάντως ότι με την επιβολή πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που ισχύει από τον Ιούλιο, οι αυξημένες τιμές του ρεύματος στο Χρηματιστήριο, αυξάνουν και τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των καταναλωτών.


Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο, παρέχοντας έτσι το περιθώριο στους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή, διαδικασία που επίσης με το ισχύον πλαίσιο γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.


Οι υψηλές τιμές της ενέργειας για τον Σεπτέμβριο οφείλονται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.


Η τιμή για το αέριο στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας κυμαίνεται σήμερα κοντά στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο για την σημερινή ημέρα έκλεισε στα 449,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πιεζόμενη από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, την άνοδο της ζήτησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών και την μειωμένη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη της ζήτησης.


Στα ύψη η τιμή του ρεύματος και στη Γερμανία


Η γερμανική τιμή ενέργειας αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ, ασκώντας έτσι μεγαλύτερη πίεση στη βιομηχανική παραγωγή και στα νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με την κρίση του κόστους ζωής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.


Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα και τα ελάχιστα σημάδια ανακούφισης για τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης ωθούν την ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλότερα επίπεδα. Όλο αυτό απειλεί το μέλλον των βιομηχανικών περιοχών της Γερμανίας.


Οι τιμές αυτής της εβδομάδας είναι "απίστευτες", ανέφεραν οι αναλυτές της Energi Danmark σε σημείωμά τους. «Το ράλι στην αγορά φυσικού αερίου και άνθρακα και οι πολύ υψηλές τιμές spot που βλέπουμε αυτή την εβδομάδα έχουν δώσει περαιτέρω μομέντουμ στην ήδη ανοδική αγορά».


Σε αυτό το κλίμα, η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος, - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - βρίσκεται σε ανοδικό σερί εννέα ημερών. Το συμβόλαιο σημειώνει άνοδο κατά 1,4% και κινείται σε επίπεδο ρεκόρ στα 545 ευρώ ανά μεγαβατώρα.


Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα για το επόμενο έτος σημειώνουν άνοδο 2,1% επίσης σε επίπεδο ρεκόρ στα 311,50 δολάρια ανά τόνο.


Σημειώνεται ότι η Ρωσία περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς τα κύματα καύσωνα περιορίζουν την υδροηλεκτρική και πυρηνική παραγωγή, επιβαρύνοντας τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια.


Η Γερμανία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει άνθρακα για να εξασφαλίσει αξιόπιστη ηλεκτροδότηση αυτόν τον χειμώνα, αλλά τα χαμηλά επίπεδα νερού στον Ρήνο περιορίζουν την ικανότητα υλοποίησης του σχεδίου. Η κατάσταση αυτή προβλέπεται να διευκολυνθεί την Τρίτη.


Το ηλεκτρικό ρεύμα για το επόμενο έτος έχει αυξηθεί πάνω από 18% αυτή την εβδομάδα και, όπως και οι τιμές του φυσικού αερίου, διαπραγματεύεται περίπου 11 φορές υψηλότερα από τα ιστορικά κανονικά επίπεδα.

Πηγή