Βούλτεψη: Το Λιμενικό μας σώζει εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

5.8.22

Βούλτεψη: Το Λιμενικό μας σώζει εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα


 Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε δηλώσεις της υποστήριξε ότι το ελληνικό Λιμενικό σώζει εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα, σημείωσε όμως πως «δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε γενικό προσκλητήριο α λα 2015 να έρθουν εδώ ένα εκατ. άνθρωποι, γιατί όταν είναι χάος δεν μπορείς να βοηθήσεις ούτε αυτούς που πρέπει να βοηθήσεις».


Καταγγελίες ξένων δημοσιευμάτων για επαναπροωθήσεις μεταναστών


Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ σχετικά με τις επαναπροωθήσεις, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο πως υπάρχουν ντοκουμέντα για pushbacks.


«Ντοκουμέντα δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν πρέπει να μας τα δείξουν. Έχουμε κάνει ξεκάθαρο σε όλους ότι εμείς φυλάμε τα σύνορά μας. Αν αυτοί εννοούν ότι οι προσπάθειες αποτροπής που κάνουμε και η προειδοποίηση ότι από εδώ και πέρα είναι τα ελληνικά χωρικά ύδατα αποτελεί pushback, να μας το πουν».


«Το Λιμενικό μας σώζει εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε γενικό προσκλητήριο α λα 2015 να έρθουν εδώ ένα εκατ. άνθρωποι, γιατί όταν είναι χάος δεν μπορείς να βοηθήσεις ούτε αυτούς που πρέπει να βοηθήσεις. Γι’ αυτό και την περίοδο 2015 – 2016 είχαμε πολλά ναυάγια».


Η ίδια εικάζει πως οι καταγγελίες αυτές προέρχονται από άτομα που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια και γίνονται από άτομα των ΜΚΟ, από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος που δεν τους επιτρέπει να δρουν μόνοι τους στα ναυάγια, αλλά θα πρέπει να καλούν το Λιμενικό.


Η κα Βούλτεψη υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για βάναυσες πρακτικές, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει γίνει πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, καθώς μεταξύ άλλων είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποιεί πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή