Επαναφορτώθηκε στο Lana το ιρανικό πετρέλαιο και αναχωρεί από την Ελλάδα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

16.8.22

Επαναφορτώθηκε στο Lana το ιρανικό πετρέλαιο και αναχωρεί από την Ελλάδα


 Το δεξαμενόπλοιο υπό ιρανική σημαία Lana ανέσυρε το φορτίο πετρελαίου που είχε κατασχεθεί αρχικά στην Ελλάδα λόγω κυρώσεων των ΗΠΑ και πρόκειται να αναχωρήσει από τη χώρα, δήλωσαν σήμερα στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.


Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, μετά την κατάσχεση του πετρελαίου από το τάνκερ Lana, πρώην Pegas, οι ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν ως αντίποινα τον Μάιο δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια στον Κόλπο της Μέσης Ανατολής, τα οποία δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί.



Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μισθώσει ένα δεξαμενόπλοιο τον Απρίλιο για να δεσμεύσει το πετρέλαιο από το δεξαμενόπλοιο Lana, το οποίο είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά της Ελλάδας.


Στη συνέχεια, το πετρέλαιο αφαιρέθηκε εν μέρει και τοποθετήθηκε στο δεξαμενόπλοιο Ice Energy που είχε ναυλωθεί από την Ουάσιγκτον, αλλά προτού πλεύσει προς στις Ηνωμένες Πολιτείες ελληνικά δικαστήρια έκριναν ότι το φορτίο του πρέπει να επιστραφεί στο Ιράν.


"Η διαδικασία επαναφόρτωσης έχει ολοκληρωθεί", είπε μια από τις πηγές στο πρακτορείο Reuters. Δεύτερη πηγή ανέφερε ότι η φόρτωση ολοκληρώθηκε χτες, Κυριακή.



Σημειώνεται πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα είχε αναφέρει στις 12 Αυγούστου μέσω Twitter ότι το πλοίο θα πλεύσει στο Ιράν όταν ολοκληρωθεί η επαναφόρτωση.


Για περισσότερο από δύο μήνες, το Lana παρέμεινε υπό σύλληψη στα ανοιχτά της Εύβοιας, κοντά στην Κάρυστο και ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά μετά από δικαστική εντολή που επέτρεπε την απελευθέρωσή του.


Το δεξαμενόπλοιο είναι αγκυροβολημένο ανοιχτά του Πειραιά από τα τέλη Ιουλίου.


Όπως σημειώνει το Reuters, δεν έχει καταστεί σαφές αν το Lana που αντιμετώπιζε προβλήματα στον κινητήρα, μπορεί να πλεύσει χωρίς καποια βοήθεια.

Πηγή