Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Αυξήθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

20.11.22

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Αυξήθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα


 Οι παγκόσμιες εκπομπές ορυκτών καυσίμων θα φθάσουν πιθανότατα σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 και δεν παρουσιάζουν ακόμα σημάδια μείωσης, όπως δήλωσαν ερευνητές στις αρχές Νοεμβρίου, επομένως αυτή είναι μια τάση που απομακρύνει τις χώρες από τον στόχο τους που δεν είναι άλλος το να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη.


Φέτος, σύμφωνα με τους «New York Times», οι χώρες αναμένεται να εκπέμψουν περίπου 36,6 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, καίγοντας άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο για την παραγωγή ενέργειας βάσει των νέων στοιχείων του «Global Carbon Project». Αυτό είναι 1% περισσότερο σε σχέση με το 2021 και ελαφρώς περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ του 2019, το οποίο σημειώθηκε πριν από την πανδημία του κορονοϊού που προκάλεσε προσωρινή πτώση της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας, επομένως και των εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα.


Τα ευρήματα δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες του κόσμου για να συζητήσουν πώς θα αποτραπούν τα καταστροφικά επίπεδα της αύξησης της θερμοκρασίας. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ο πλανήτης θα πρέπει να σταματήσει να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα περίπου μέχρι τα μέσα του αιώνα, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες και έτσι να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από θανατηφόρα κύματα καύσωνα, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και από την κατάρρευση των οικοσυστημάτων.


https://twitter.com/gcarbonproject/status/1590860825258250241

Ποιες χώρες ευθύνονται περισσότερο

«Κάθε χρόνο που οι εκπομπές αυξάνονται, είναι πολύ πιο δύσκολο να τις μειώσουμε ξανά μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία», δήλωσε ο Γκλεν Πέτερς, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Διεθνών Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Ερευνών στο Όσλο, ο οποίος είναι ένας από τους περισσότερους από 100 επιστήμονες που συμμετέχουν στην έρευνα.


Σχετικά λίγες χώρες ευθύνονται για την πλειονότητα των παγκόσμιων εκπομπών ορυκτών καυσίμων, με την Κίνα να ευθύνεται για το 32%, τις ΗΠΑ για το 14%, την Ε.Ε. και την Ινδία για το 8% έκαστη. Φέτος, παρατηρήθηκαν κάποιες ασυνήθιστες ενεργειακές τάσεις, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι παρατεταμένοι κλυδωνισμοί από την πανδημία του κορονοϊού έπληξαν την παγκόσμια οικονομία.


Οι εκπομπές της Κίνας αναμένεται να μειωθούν φέτος κατά περίπου 0,9% – η πρώτη πτώση από το 2016 – καθώς τα συχνά lockdown για τον κορονοϊό και η επιβράδυνση της ανάπτυξης των ακινήτων οδήγησαν σε πτώση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και τσιμέντου. Η ταχεία ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας βοήθησε, επίσης, να διατηρηθεί περίπου αμετάβλητη το 2022 η ζήτηση άνθρακα στην ασιατική χώρα.


Στην Ευρώπη, οι εκπομπές αναμένεται, επίσης, να μειωθούν φέτος κατά περίπου 0,8% κυρίως λόγω της απότομης πτώσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου μετά τη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία. Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση της χρήσης άνθρακα, καθώς χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία επανεκκίνησαν αδρανείς μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για να μειώσουν τις ενεργειακές τους ελλείψεις.


Αντίθετα, στις ΗΠΑ, οι εκπομπές αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά περίπου 1,5%, λόγω της αύξησης της χρήσης φυσικού αερίου καθώς η οικονομία ανέκαμψε. Οι εκπομπές από το πετρέλαιο αυξάνονται, επίσης, καθώς τα αεροπορικά ταξίδια ανακάμπτουν ύστερα από την περίοδο της πανδημίας. Στην Ινδία, οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων αναμένεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 6%. Μάλιστα, η Ινδία ξεπέρασε πρόσφατα την Ε.Ε. ως ο τρίτος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών στον κόσμο, αν και οι εκπομπές της ανά άτομο είναι μόλις το 1/3 αυτών της Ε.Ε..


Επίσης, στον υπόλοιπο κόσμο, οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων αυξήθηκαν φέτος κατά περίπου 1,7%. Οι εκπομπές από τον άνθρακα είναι πιθανό να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, εν μέρει επειδή πολλές χώρες στρέφονται προς το ιδιαίτερα ρυπογόνο καύσιμο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.


https://twitter.com/Peters_Glen/status/1590958427261616128

Τι δείχνει έρευνα για τα επόμενα χρόνια

Πάντως, το μεγάλο ερώτημα για το αν οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, παραμένει. Μια πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση ορυκτών καυσίμων είναι πιθανό να κορυφωθεί και στη συνέχεια να εξομαλυνθεί κάποια στιγμή αυτή τη δεκαετία. Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι πολλές κυβερνήσεις, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, θέσπισαν ισχυρότερες πολιτικές για την απεξάρτησή τους από το πετρέλαιο, από το φυσικό αέριο και από τον άνθρακα. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το Κογκρέσο ενέκρινε δαπάνες ύψους 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες, πυρηνικά εργοστάσια, καύσιμα υδρογόνου, ηλεκτρικά οχήματα και ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας.


Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπολόγισε, ακόμα, ότι η φετινή αύξηση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων θα ήταν τριπλάσια αν δεν υπήρχε η ταχεία ανάπτυξη με ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες και ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως. «Οι αριθμοί μας δείχνουν ότι η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει σημείο καμπής στην ιστορία της ενέργειας», όπως δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, σε πρόσφατη συνέντευξή του.


Τα στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων που δημοσιεύθηκαν, περιέχουν και κάποιες καλές ειδήσεις. Η ετήσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται από την αποψίλωση των δασών και τις αλλαγές στη χρήση γης, φαίνεται να έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε περίπου 3,9 δισεκατομμύρια τόνους το 2022. Κατ' επέκταση και λαμβάνοντας υπόψη και αυτό το δεδομένο, οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα και τη χρήση γης έχουν παραμείνει περίπου αμετάβλητες από το 2015.


Μάλιστα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα δάση φαίνεται να επεκτείνονται ή να ανακάμπτουν σε πολλές περιοχές, όπως σε εγκαταλελειμμένες γεωργικές εκτάσεις στην Ευρώπη. Καθώς αυτά τα δέντρα αναπτύσσονται, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αυτό έχει συμβάλει στην αντιστάθμιση ενός μέρους των εκπομπών που παράγονται από την αποψίλωση των δασών, η οποία παραμένει υψηλή σε μέρη όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.


Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού το 2015, οι ηγέτες του πλανήτη συμφώνησαν να περιορίσουν τη συνολική υπερθέρμανση της Γης «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να συγκρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι με κάθε επιπλέον κλάσμα του βαθμού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως θα εκτεθούν σε απειλητικά κύματα καύσωνα, καθώς θα αντιμετωπίσουν και έλλειψη τροφίμων και νερού.


Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο χρόνος για την επίτευξη αυτών των στόχων εξαντλείται. Εάν οι εκπομπές απλώς παραμείνουν στα επίπεδα του 2022, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κόσμος θα διοχετεύσει πιθανότατα αρκετό άνθρακα στην ατμόσφαιρα ώστε να υπερβεί το όριο του ενάμιση βαθμού Κελσίου εντός 9 ετών και αναμένεται να ξεπεράσει το όριο των 2 βαθμών Κελσίου εντός 30 ετών.


«Με την τρέχουσα πορεία μας, χωρίς μαζικές περικοπές στις εκπομπές, θα εξαντλήσουμε τον εναπομείναντα προϋπολογισμό μας για τον άνθρακα πολύ πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Πιερ Φριντλινγκστάιν, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ο οποίος συνέβαλε στην εν λόγω έρευνα.


https://twitter.com/IEA/status/1585504062404952066

Γράφει ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος

Πηγή 

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.