Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νερό -Πέρασε με 156 «ναι» -Καταψήφισε η αντιπολίτευση, απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.3.23

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νερό -Πέρασε με 156 «ναι» -Καταψήφισε η αντιπολίτευση, απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ


Ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νερό, με 156 «ναι».


Ειδικότερα, με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».


Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, επί της αρχής ψήφισαν συνολικά 211 βουλευτές, εκ των οποίων οι 156 ψήφισαν «ναι», έναντι 55 που καταψήφισαν.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στον κοινοβουλευτικό του ακτιβισμό, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.


Σκρέκας στη Βουλή για το νομοσχέδιο: «Σε δημόσιο έλεγχο το νερό, απαγορεύεται να το πάρει ιδιώτης»

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προχώρησε σε ξεκάθαρη διαβεβαίωση πως τα ύδατα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο και δεν ιδιωτικοποιούνται.


Μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε πως μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου όχι μόνο παραμένει η διαχείριση των υδάτων υπό δημόσιο χαρακτήρα, αλλά απαγορεύεται κιόλας η εκχώρησή τους σε ιδιώτες.


«Για τους παρόχους να το ξεκαθαρίσουμε. Έχουμε νομοσχέδιο στο άρθρο 1 της αιτιολογικής έκθεσης αλλά και το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, για πρώτη φορά θωρακίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της παροχής ύδατος στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.


Επί του θέματος τόνισε: «Ορίζουμε στο άρθρο 3 ότι οι πάροχοι ύδατος είναι μόνον οι δημόσιοι και δημοτικοί οργανισμοί ύδρευσης, τελεία και παύλα. Δεν χρειάζεται εδώ να έρχεστε και να λέτε... Θέλουμε το νερό να παραμείνει και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Τι άλλο θέλετε; Γιατί δεν ακούτε αυτό που σας λέμε και γράφει ο νόμος. Σύμφωνα με το νόμο, είναι παράνομο ιδιώτης να παρέχει νερό στη χώρα. Μέχρι τώρα θα μπορούσε κάποιος να είχε δεύτερες σκέψεις. Το περιγράψαμε στο νόμο και αυτό μας δεσμεύει φυσικά».


Οι αναφορές του υπουργού προκλήθηκαν μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης.


«Σιγά σιγά το ιδιωτικοποιούμε το νερό, σαν σαλάμι, κόβοντας φέτα φέτα…», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πηγή