Εκ νέου τροποποίηση του Π.Δ. Μεταθέσεων- Αλλαγή του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.3.23

Εκ νέου τροποποίηση του Π.Δ. Μεταθέσεων- Αλλαγή του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.


Ανακοίνωση Π.Ο.Λ
 
Μετά από τις συνεχόμενες παρεμβάσεις μας που αναδείκνυαν τις προβληματικές διατάξεις του Π.Δ. 11/21 το οποίο εκδόθηκε τροποποιώντας σχεδόν εξ ολοκλήρου τις σχετικές διατάξεις του Ν.4504/17 οδηγώντας στην πλήρη αποτυχία εφαρμογής του, τροποποιείται εκ νέου το άρθρο 28 του αρχικού νόμου που αφορά στις προϋποθέσεις και στα κριτήρια με τα οποία τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. δηλώνουν τον τόπο συμφερόντων τους.

 

Σε όσους αρέσουν οι σπαζοκεφαλιές θα θυμίσουμε πως το καθεστώς των μεταθέσεων στηρίζεται σε μία σειρά από νομοθετήματα που στην ουσία έχουν καταργήσει τον Ν.4504/17 οποίος αναφέρεται απλά ως σημείο εκκίνησης προκειμένου ο κ.Πλακιωτάκης να μπορέσει να δικαιολογήσει το νομοθετικό ¨μπάχαλο¨ που έχει προκαλέσει .    

 

Η βασική αλλαγή που θα επέλθει είναι η τροποποίηση της παρ.3 του άρθρου 28 καθώς μέχρι και σήμερα η αλλαγή του τόπου επιλογής επιτρέπονταν, μόνον ύστερα από νέα δήλωση του στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και μόνον εφόσον μεταβαλλόταν αποκλειστικά  το στοιχείο  βάση του οποίου έχει δηλωθεί αρχικά ο τόπος προτίμησης.

 

Πλέον η αλλαγή θα επιτρέπεται με την μεταβολή μίας εκ των περιπτώσεων που προβλέπονται ανεξάρτητα από το στοιχείο της πρώτης δήλωσης, παύει δηλαδή η σύνδεση της νέας δήλωσης τόπου συμφερόντων με την αρχική.

 

Επίσης θα προστεθεί ως λόγος αλλαγής του τόπου συμφερόντων η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος τέκνου.

 

Αυτή  η τροποποίηση είναι θεμιτή και θετική για τα στελέχη και είχε συμπεριληφθεί αρκετές φορές στις επιστολές μας και στις συζητήσεις μας με την Ηγεσία από την αρχή της έκδοσης του Π.Δ 11/21 (την 09 Δεκεμβρίου του 2021 εδώ, αλλά και πρότερα την 20 Απριλίου του 2021 (εδώ).

 

Δυστυχώς όμως κατόπιν της παταγώδους αποτυχίας της εφαρμογής του Π.Δ. μεταθέσεων και ως συνήθως αυτόνομα ,προέκυψε ακόμη μία αποσπασματική και απέλπιδα κίνηση μήπως καταστεί εφικτή η διενέργεια μεταθέσεων στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

 

Μια τροποποίηση που από μόνη της δεν θα προσφέρει κάτι θετικό στα αποτελέσματα του συμβουλίου μεταθέσεων την στιγμή που δεν τροποποιούνται οι υπόλοιπες αλληλένδετες διατάξεις του Π.Δ.11/21 όπως το δικαίωμα της δήλωσης επιθυμίας παραμονής ή όχι του στελέχους σε υπηρεσία 1ης , 2ης ή 3ης   κατηγορίας.

 

Μας προβληματίζει ιδιαίτερα η ευκολία του ΥΝΑΝΠ να νομοθετεί αχρείαστες διατάξεις την ώρα που αρνείται πεισματικά να υιοθετήσει προτάσεις μας που θα βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό  των στελεχών και της Διοίκησης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το πρόβλημα των μεταθέσεων.

 

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών επισημάνουμε για άλλη μία φορά ως μονόδρομο την κατάργηση των διατάξεων των μεταθέσεων των Ν. 4504/17 και Ν. 4676/20 και την κατάργηση του ΠΔ 11/2021 με την έκδοση νέου Π.Δ. Μεταθέσεων στα πρότυπα των άλλων σωμάτων ασφαλείας σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει μέχρι και τον βαθμό του Αντιπλοιάρχου να εκτελούνται μεταθέσεις μόνο σε πραγματικά κενές θέσεις και μόνο εφόσον τα στελέχη το επιθυμούν. Στην ουσία θα πρέπει να εκδοθεί ένα ΠΔ που θα περιορίζει τις άσκοπες μεταθέσεις, δε θα προκαλεί αίσθημα αδικίας στα στελέχη και δεν θα τα θέτει σε διαρκή ανασφάλεια όπως συμβαίνει με το ισχύον  Π.Δ. μεταθέσεων.

 

Η Π.Ο.Λ. ήδη έχει καταρτίσει προσχέδιο Π.Δ μεταθέσεων που θα αποκαταστήσει την ισορροπία στο σώμα από την πρώτη μέρα εφαρμογής του.


Πηγή