ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική εξάρθρωσαν δίκτυο τρομοκρατών που σχεδίαζε χτυπήματα στην Ελλάδα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

29.3.23

ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική εξάρθρωσαν δίκτυο τρομοκρατών που σχεδίαζε χτυπήματα στην Ελλάδα
 Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού-ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

Είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας
Είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης
Είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος
Σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023 οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Πακιστανοί οι συλληφθέντες, σχεδίαζαν επίθεση με αέρια σε ισραηλινό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες είναι δύο Πακιστανοί, ιρανικής καταγωγής. Ο αρχηγός που τους έδινε οδηγίες και κατευθύνσεις ήταν ένας ομοεθνής τους από το εξωτερικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συμμετέχοντες στο δίκτυο τρομοκρατών θα χτυπούσαν με αέρια εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, προέβαιναν σε στρατολογήσεις άλλων ατόμων, προκειμένου να προβούν σε ανθρωποκτονίες και ρίψεις εκρηκτικών.

Θεοδωρικάκος: Η Εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής τρομοκρατίας, προτεραιότητα για τις Αρχές
«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής τρομοκρατικής επίθεσης αποτελούν προτεραιότητα για ΕΛ.ΑΣ και ΕΥΠ» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε ανάρτηση του, αναφερόμενος στην εξάρθρωση του δικτύου τρομοκρατών.