Το αντίο στον ναύαρχο Γιάννη Αργυράκη - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.3.23

Το αντίο στον ναύαρχο Γιάννη Αργυράκη


 Πρόσφατα, και κατόπιν σύγκλησης του Συμβουλίου κρίσεων Ανωτάτων Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, ο δικός μας Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αργυράκης Ιωάννης κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη θητεία του και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Α’ Υπαρχηγού Λιμενικού Σώματος.

Ο Γιάννης τίμησε τη ναυτομάνα Χίο μιας και ήταν ο πρώτος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος με καταγωγή από το νησί μας που κατά την ενεργό καριέρα του κατέκτησε την κορυφή, παρά ένα σκαλοπάτι, αφού κατά τον τελευταίο χρόνο ήταν ο Α’ Υπαρχηγός, ο δεύτερος στην ιεραρχία του Λιμενικού.

Νέος σημαιοφόρος, πριν από περίπου 30 χρόνια κλήθηκε για πρώτη φορά να υπηρετήσει στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, στη γενέτειρα του. Για πολύ λίγο όμως! Σύντομα έγινε ο Λιμενάρχης Καρπάθου όπου παρέμεινε για 4 περίπου χρόνια πριν μετατεθεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά όπου υπηρέτησε στο γραφείο της Ναυτολογίας και στη συνέχεια ως Υποδιοικητής στο γραφείο Ασφάλειας. Η καριέρα του συνεχίστηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου για πολύ λίγο μιας και σύντομα ανέλαβε τη θέση του Διοικητή της ΑΕΝ Χίου και εν συνεχεία εκείνη του Διοικητή της ΑΕΝ Οινουσσών. Στη συνέχεια ανέλαβε Κεντρικός Λιμενάρχης Χίου τη δύσκολη περίοδο που οι ροές μεταναστών από τα έναντι παράλια προς το νησί μας είχαν αρχίσει να αυξάνουν σημαντικά.

Ο σωστός άνθρωπος, στη σωστή θέση, τη σωστή στιγμή είχα ακούσει να λέγεται από συναδέρφους του. Και πώς να μην το πουν άλλωστε μιας και σε κείνη τη δύσκολη και πρωτόγνωρη, για όλη την κοινωνία της Χίου  και όχι μόνο, περίοδο απαιτούνταν ψυχραιμία, αφοσίωση και ενότητα. Όλο το προσωπικό μια γροθιά γύρω από το Λιμενάρχη τους. Κι αυτό το κατάφερε. Η Χίος μας εκείνη την περίοδο δέχτηκε μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών ροών όμως, δεν θρήνησε θύματα, γεγονός ευρέως γνωστό αλλά καθόλου τυχαίο.

Συνέχισε την καριέρα του ως Ναυτιλιακός Ακόλουθος Αμμοχώστου και κατόπιν ως Διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος με έδρα τη Ρόδο. Οι Λιμενικές Αρχές Ρόδου, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Λέρου, Πάτμου και Σύμης ήταν υπό την εποπτεία του υπό την οποία εξιχνιάστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ένα έγκλημα που συντάραξε για την αγριότητα του όλη την Ελληνική Κοινωνία. Και στη συνέχεια για μια ακόμη φορά κλήθηκε την Άνοιξη του 2020 ν’ αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες διαθέσεις του «γείτονα» που μεταφράστηκαν μέσω των μεταναστευτικών ροών που κατευθύνονταν προς τα νησιά μας από τα έναντι παράλια.

Κατόπιν σειρά είχε το Υπουργείο Ναυτιλίας. Από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών κλήθηκε για πρώτη φορά ν’ αξιοποιήσει το αντικείμενο των σπουδών του ενώ επίσης για πρώτη φορά τ’ όνομα του γράφτηκε ανεξίτηλα στους διαδρόμους του Υπουργείου στον πίνακα διατελεσάντων Γενικών Διευθυντών Οικονομικών Υπηρεσιών. Όμως τ’ όνομα του ήταν γραφτό να χαραχτεί για άλλη μια φορά ανεξίτηλα στον πίνακα των διατελεσάντων Α’ Υπαρχηγών Λιμενικού Σώματος. Και κάπως έτσι χαράχτηκε και η πορεία προς την κορυφή κι ας έλειψε ένα μόνο σκαλοπάτι. Εξάλλου είναι ο πρώτος Χιώτης Λιμενικός που μέχρι τώρα έχει φτάσει τόσο ψηλά στην ιεραρχία του Λιμενικού Σώματος.

Παρά ένα σκαλοπάτι πριν την κορυφή λοιπόν Γιάννη. Αλλά έχω την εντύπωση ότι η θέα από εκεί που έφτασες είναι ακριβώς η ίδια με την απόλυτη κορυφή. Κι εσύ την κατέκτησες με το σπαθί σου και την απόλαυσες. Με διακατέχει η απόλυτη σιγουριά ότι τώρα που «ξεπέζεψες πια από τ’ άλογο» όλοι εκείνοι με τους οποίους συνεργάστηκες αλλά ακόμη κι εκείνοι που άκουσαν για τον Αξιωματικό και άνθρωπο Γιάννη Αργυράκη, μέσα στην κλειστή κοινωνία του Λιμενικού Σώματος που υπηρέτησες πιστά για 30 και πλέον έτη, θα έχουν να μοιραστούν πολλά όμορφα είτε στη χαλαρή παρέα μαζί σου, απόκτημα της απόστρατης πια ζωής, είτε μεταξύ τους. Ε! κι αν υπάρχουν και κάποιες λίγες, ελάχιστες, εξαιρέσεις, είναι γνωστό ότι αυτές υπάρχουν μόνο για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Όλο αυτό λοιπόν μαζί με την κορυφή, παρά ένα σκαλοπάτι, που κατέκτησες και την προσφορά προς τα κοινά είναι μια απόλυτα πετυχημένη καριέρα. Άξιο πολίτη πια το νησί μας ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!