Το υπουργείο Ναυτιλίας επισκέφθηκε η ΕΝΠΕΝ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.12.23

Το υπουργείο Ναυτιλίας επισκέφθηκε η ΕΝΠΕΝ


 Την 08-12-2023 κλιμάκιο της  Ε.Ν.Π.Ε.Ν.  με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Μαρίνο Διονύσιο επισκέφθηκε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και είχε συναντήσεις με τον Υπουργό κ. Στυλιανίδη Χρήστο, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων , κ. Κυριαζόπουλου Ευάγγελου, ενώ λόγω απουσίας  του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.-ΑΚΤ , συναντήθηκε με τον Α’ Υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Λ.Σ.-ΕΛ.-ΑΚΤ κ. ΤΣΕΛΙΚΗ Αλέξανδρο. 


Στις συναντήσεις αυτές ο Πρόεδρος της Ε.Ν.Π.Ε.Ν. είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει από κοντά την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις μέχρι τώρα προσπάθειές της που είχαν ως αποτέλεσμα να δοθούν άμεσες λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί ναυτικοί πράκτορες στα νησιά μας. Επίσης συζητήθηκαν επιπλέον τα εξής θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας:


1.Επαναφορά ελέγχου στα κοινοτικά θαλαμηγά σκάφη με την καθιέρωση κατάθεσης crew passenger list στις λιμενικές Αρχές, τουλάχιστον μηνιαίως.


2. Καβοδεσία.


3. Δίκαια χωροθέτηση θέσεων  ελλιμενισμού θαλαμηγών σκαφών στα τουριστικά νησιά.


4. Υποχρεωτική πρακτόρευση στα σκάφη άνω των 24μ.Κατοχύρωση επαγγέλματος ναυτικού πράκτορα.


5. Ενιαία αντιμετώπιση από όλες τις λιμενικές Αρχές της χώρας ως προς ποιοι θεωρούνται πλήρωμα και ποιοι επιβάτες σε ένα τουριστικό σκάφος, γιατί παρατηρείται το φαινόμενο κάποια λιμεναρχεία να θεωρούν κάποιον επιβαίνοντα ως πλήρωμα και κάποια άλλα τον ίδιο επιβαίνοντα ως επιβάτη.


Από την πλευρά του ο κ. Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι η πρόθεσή του είναι να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί το έργο μας , ανέθεσε στον κ. Γ.Γ. να ασχοληθεί με τα θέματα που άπτονται της Γραμματείας του, ενώ παράλληλα μας τόνισε ότι είναι υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας η οποία αποτελεί και τον σπουδαιότερο παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μας ενημέρωσε ότι ήδη υπάρχει σε εξέλιξη η τροποποίηση του Π.Δ. 229/1995 «Περί ναυτικών πρακτόρων», όπου πρόθεση είναι η επέκταση της υποχρεωτικής πρακτόρευσης και στα ιδιωτικά τουριστικά σκάφη πάνω από κάποια μέτρα, το οποίο βέβαια αίτημα είχε εκφρασθεί και εγγράφως και κατά το παρελθόν από την Ένωσή μας. Προς επίλυση  των θεμάτων που εκφράσθηκαν στην ηγεσία του Υπουργείου κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο της Ένωσης σχετικά έγγραφα και λοιπό υλικό.


Ο  κ. Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  μας διαβεβαίωσε ότι  θα καταβληθεί προσπάθεια να μην παρατηρείται το φαινόμενο της διαφορετικής  αντιμετώπισης ενός επιβαίνοντα ενός θαλαμηγού σκάφους από τις Λιμενικές Αρχές της χώρας άλλοτε ως πλήρωμα και άλλοτε ως επιβάτη, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης για το θέμα αυτό τόνισε ότι άποψη της Ε.Ν.Π.Ε.Ν. είναι όποιος έχει σύμβαση εργασίας με τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή να θεωρείται πλήρωμα. Παράλληλα ζητήθηκε να σταματήσει και η διαφορετική εις βάρος  των ναυτικών πρακτόρων αντιμετώπιση από κάποιες Λιμενικές Αρχές της χώρας σε σύγκριση με τους ιδιώτες συναλλασσόμενους.

Πηγή