Η «ακτινογραφία» της σπείρας των λιμενικών που πωλούσε την κατασχεμένη κοκαΐνη - Τα συνθηματικά και οι κωδικοί - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.12.23

Η «ακτινογραφία» της σπείρας των λιμενικών που πωλούσε την κατασχεμένη κοκαΐνη - Τα συνθηματικά και οι κωδικοί


 Με κόλλα πλακιδίων αντικαθιστούσε την κοκαΐνη που έκλεβε από την αποθήκη του Λιμενικού, όπου τοποθετούνται τα κατασχεμένα ναρκωτικά, ο αξιωματικός του Λιμενικού με το προσωνύμιο «ανιψιός», ο οποίος συνελήφθη μαζί με εννιά ακόμα άτομα για την πολύκροτη υπόθεση που έπεσε σαν «βόμβα» στους κόλπους του υπουργείου Ναυτιλίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς του Εσωτερικών Υποθέσεων ο αξιωματικός του Λιμενικού παραδέχτηκε ότι αφαίρεσε πλακίδια κοκαΐνης από τσουβάλι με ναρκωτικά που είχε κατασχεθεί. Όπως είπε, τα τρία πλακίδια τα διατήρησε αυτούσια, ενώ τα άλλα τα νόθευσε με σόδα μέσα στο σπίτι του, δημιουργώντας τα επιπλέον πακέτα που κατασχέθηκαν στην κατοχή του κατά τη σύλληψή του.


Ακόμη, φέρεται να πρόσθεσε μέσα στο τσουβάλι ποσότητα κόλλας πλακιδίων σε σκόνη, ούτως ώστε να μη βγαίνει λιποβαρές και κανείς να μην καταλάβει την κλοπή των ναρκωτικών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα έγγραφα που έχει συντάξει το Εσωτερικών Υποθέσεων, το συγκεκριμένο τσουβάλι επρόκειτο να αποσταλεί για νόμιμη καύση τις προσεχείς ημέρες.


Τι βρήκε το Εσωτερικών Υποθέσεων

Επίσης, από τις κάμερες ασφαλείας που εξετάστηκαν από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα από την 15:28 της 16-12-2023 έως 16:02 ώρα της ιδίας ημέρας, υπήρξε διακοπή της καταγραφής του βιντεοληπτικού υλικού.


Συνδυάζοντας ότι ο εμπλεκόμενος αξιωματικός του Λιμενικού εκείνο το χρονικό διάστημα ήταν μόνος του εντός της υπηρεσίας του και ότι περί ώρα 16:00΄ αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων που τον επιτηρούσαν τον είδαν να τοποθετεί το μαύρο σακίδιο πλάτης στη μπαγκαζιέρα της μοτοσικλέτας του, συνάγεται το συμπέρασμα ότι συνειδητά έκλεισε το καταγραφικό και αφαίρεσε τις ναρκωτικές ουσίες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.


Βάσει των στοιχείων προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο δεύτερος εμπλεκόμενος αξιωματικός, ανώτερος στο βαθμό και προϊστάμενος του «ανιψιού», ήξερε για τα παραπάνω δεδομένα και επέτρεψε την κατ’ ιδίαν παρουσία του «ανιψιού» μέσα στην αποθήκη. Στο σύνολό τους οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα και την Παρασκευή θα απολογηθούν στον Ανακριτή.


Η «θεία» αρχηγός του κυκλώματος

Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είναι 71χρονη που είχε τα προσωνύμια «θεία» και «χοντρούλα».


Η ηλικιωμένη είναι έγκλειστη στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού από όπου έδινε τις εντολές και όλα τα μέλη του κυκλώματος πειθαρχούσαν. Λάμβανε υψηλότατα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς συνομιλούσε με τους συνεργούς της χρησιμοποιώντας συνθηματικά και προσωνύμια, ενώ μιλούσε κατά βάση από τα καρτοτηλέφωνα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Φέρεται επίσης να είχε φροντίσει για την απαραίτητη υποδομή της οργάνωσης, παρέχοντας χώρο – καβάτζα στο Κερατσίνι, ενώ ταυτόχρονα είχε αναπτύξει το δίκτυο από την αρχική προμήθεια μέχρι την τελική πώληση των ναρκωτικών ουσιών. Τα κέρδη της οργάνωσης μοιράζονταν στα υπόλοιπα μέλη μόνο καθ’ υπόδειξη της και αφού πρώτα καθόριζε το μερίδιο που αναλογεί στον καθένα. Διαθέτει πλούσιο ποινικό παρελθόν στη διάπραξη παρόμοιων εγκληματικών πράξεων, γεγονός που καταδεικνύεται και από τον επαγγελματικό σχεδιασμό των παράνομων ενεργειών της οργάνωσης.


Ως «ζωτικό» μέλος του κυκλώματος χαρακτηρίζεται ο σημαιοφόρος του Λ.Σ., ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο του βασικού προμηθευτή των ναρκωτικών. Το ψευδώνυμό του συγκεκριμένου αξιωματικού του ΛΙμενικού ήταν «ανιψιός».


Λόγω της ιδιότητας του, καθώς υπηρετούσε σε επιχειρησιακό τμήμα του Λιμενικού Σώματος, κατάφερνε να εξασφαλίζει ποσότητες, οι οποίες είχαν άμεση σχέση με τις υποθέσεις που ερευνούσαν, ενώ εκτιμάται βάσιμα ότι προέρχονταν από τις ναρκωτικές ουσίες που φυλάσσονταν στην αποθήκη της υπηρεσίας του και προορίζονταν για καύση. Με τον τρόπο αυτό, αναλαμβάνοντας δηλαδή αποκλειστικά προσωπικό ρίσκο και χωρίς να καταβάλει το παραμικρό αντίτιμο για την προμήθεια των ναρκωτικών ουσιών, εξασφάλιζε στην οργάνωση το μηδενικό κόστος της ναρκωτικής ουσίας, έχοντας ως αντίκτυπο τα τεράστια περιθώρια κέρδους που είχαν από την μεταπώληση της στους τελικούς διακινητές. Το γεγονός αυτό, προφανώς, εξασφάλιζε στον ίδιο πολύ μεγάλο μερίδιο από τα κέρδη του κυκλώματος. Λάμβανε ιδιαίτερα μέτρα, χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς, ενώ παρατηρήθηκε ότι, κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιούσε άλλη τηλεφωνική σύνδεση για τις επικοινωνίες του με την αρχηγό και άλλη για της επικοινωνίες του με άλλα μέλη.


Όταν οι αστυνομικοί τον περικύκλωσαν για να τον ακινητοποιήσουν τότε εκείνος αντιστάθηκε σθεναρά. Πάνω του βρέθηκε σακίδιο πλάτης με πλάκες από κοκαΐνη. Όσον αφορά στον ανώτερο αξιωματικό του Λιμενικού που επίσης κατηγορείται για την υπόθεση, φέρεται ως το πρόσωπο που παρείχε εκ της θέσεως του την απαραίτητη κάλυψη και πρόσβαση στον υφιστάμενο του και βασικό προμηθευτή της Εγκληματικής Οργάνωσης, σημαιοφόρο του Λιμενικού.


Τους άκουσε ο κοριός της ΕΛΑΣ

Από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. έχει προκύψει ότι ο σημαιοφόρος (αξιωματικός με το ψευδώνυμο «ανιψιός») έχει διενεργήσει έκνομη κατ’ οίκον έρευνα εν γνώση του, χωρίς ο ίδιος να προβεί στις νόμιμες ενέργειες που απορρέουν από τα καθήκοντά του. Επιπλέον, την 16-12-2023, κατηγορείται ότι παρείχε την απαραίτητη πρόσβαση στην αποθήκη ναρκωτικών ουσιών της Υπηρεσίας του στον «ανιψιό», όπου μετά τις έρευνες του Εσωτερικών Υποθέσεων βρέθηκαν παραβιασμένοι οι σάκοι που περιείχαν τις κατασχεμένες ναρκωτικές ουσίες παλαιότερων υποθέσεων που είχαν επιληφθεί και προορίζονταν για καύση.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, «το παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ανέρχεται στο 1.232.000 ευρώ.


Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης.


Για την υπόθεση συνελήφθησαν -10- μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η Αρχή, παράβαση καθήκοντος, υπεξαίρεση, παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.


Επιπλέον, σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος -3- ατόμων, έγκλειστων σε καταστήματα κράτησης.


Προηγήθηκαν καταγγελίες αναφορικά με τη δράση εγκληματικής ομάδας που ενέχεται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή του Πειραιά με τη συμμετοχή Αξιωματικού του Λιμενικού, καθώς και άλλων ιδιωτών, έγκλειστων σε καταστήματα κράτησης.


Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και προανακριτικά δεδομένα, ενώ έγινε εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής ομάδας, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση, αποτελούμενη από περισσότερα των τριών πρόσωπα, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2023, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή και προέβαιναν στη διακίνηση (προμήθεια, αποθήκευση, κατοχή, πώληση κ.λπ.) ναρκωτικών ουσιών, αποκλειστικά κοκαΐνης.


Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης (modus operandi) ήταν ο εξής:


αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν 71χρονη, έγκλειστη σε κατάστημα κράτησης, η οποία αποτελούσε τον ιθύνοντα νου της οργάνωσης, καθώς ήταν επιφορτισμένη με την επιμέλεια και την υλοποίηση όλου του επιχειρησιακού σκέλους. Τα μέλη της οργάνωσης πειθαρχούσαν στις εντολές της και δεν ενεργούσαν, αν δεν εξασφάλιζαν προηγουμένως τη σύμφωνη γνώμη της. Λάμβανε υψηλότατα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς συνομιλούσε με τα υπόλοιπα μέλη χρησιμοποιώντας συνθηματικά και προσωνύμια. Είχε φροντίσει για την απαραίτητη υποδομή της οργάνωσης, παρέχοντας χώρο – καβάτζα, ενώ ταυτόχρονα είχε αναπτύξει το δίκτυο από την αρχική προμήθεια μέχρι την τελική πώληση των ναρκωτικών ουσιών. Τα κέρδη της οργάνωσης μοιράζονταν στα υπόλοιπα μέλη μόνο καθ’ υπόδειξη της και αφού πρώτα καθόριζε το μερίδιο που αναλογεί στον καθένα. Διαθέτει πλούσιο ποινικό παρελθόν στη διάπραξη παρόμοιων εγκληματικών πράξεων, γεγονός που καταδεικνύεται και από τον επαγγελματικό σχεδιασμό των παράνομων ενεργειών της οργάνωσης,

Κατώτερος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, αποτελούσε ζωτικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, επιφορτισμένος με το ρόλο του κύριου προμηθευτή των ναρκωτικών ουσιών. Εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του και το τμήμα του Λιμενικού στο οποίο υπηρετούσε, κατάφερνε να εξασφαλίζει ποσότητες, οι οποίες είχαν άμεση σχέση με τις υποθέσεις που ερευνούσαν. Με τον τρόπο αυτό, εξασφάλιζε στην οργάνωση μηδενικό κόστος της ναρκωτικής ουσίας, έχοντας ως αντίκτυπο τα τεράστια περιθώρια κέρδους που είχαν από την μεταπώληση της στους τελικούς διακινητές. Παράλληλα, κατά τις επικοινωνίες του λάμβανε ιδιαίτερα μέτρα αυτοπροστασίας, ενώ χρησιμοποιούσε τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς.

63χρονη, αποτελούσε βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς ήταν επιφορτισμένη με το ρόλο του ταμία – διαχειριστή της οργάνωσης, του φύλακα της καβάτζας, ενώ παράλληλα ήταν ο συνδετικός κρίκος της αρχηγού με τα υπόλοιπα μέλη, με την οποία μάλιστα συνδέονταν με φιλικές σχέσεις. Αναλάμβανε να συναντά δια ζώσης τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, είτε αφορούσε συναλλαγή με ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, είτε παραλαβή χρηματικών ποσών και το διαμοιρασμό, ακολούθως, των μεριδίων. Για όλα τα ανωτέρω ενεργούσε μόνο κατόπιν εντολής ή σύμφωνης γνώμης της αρχηγού.

47χρονος, αποτελούσε βασικό μέλος της οργάνωσης, ενώ συνδέονταν με στενές συγγενικές σχέσεις με την αρχηγό. Μετέφερε γι’ αυτήν προσωπικά αντικείμενα και προμήθειες, μέσω επισκεπτηρίων στο Κατάστημα Κράτησης.

71χρονος, έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης, αποτελούσε έναν από τους βασικούς φύλακες ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, καθώς η δράση του τερματίστηκε την 03-08-2023, κατόπιν σύλληψης του από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, η διακίνηση της οποίας εντάσσεται στη δράση της παρούσας εγκληματικής οργάνωσης.

56χρονος, αποτελούσε έναν από τους βασικούς μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών της οργάνωσης, από τα περιφερειακά σημεία φύλαξης, στο σπίτι – καβάτζα.

55χρονος και 51χρονος, αποτελούσαν τους βασικούς διακινητές ναρκωτικών ουσιών της οργάνωσης, ενώ ο 55χρονος από κοινού με την 38χρονη σύντροφό του, προμηθεύονταν τις ναρκωτικές ουσίες για την περαιτέρω διακίνησή τους.

44χρονος, άτομο που συνδέονταν με συγγενικούς δεσμούς με τη διαχειρίστρια του σπιτιού – «καβάτζας» είχε ελεύθερη πρόσβαση στο σπίτι, ενώ ο ίδιος από κοινού με 56χρονη διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες και επιπλέον μετέφερε – παρέδιδε ποσότητες ναρκωτικών ουσιών στους υπόλοιπους διακινητές της εγκληματικής οργάνωσης.

44χρονη, έγκλειστη σε κατάστημα κράτησης, αποτελούσε βοηθό της αρχηγού προκειμένου να διευθετήσει και οργανώσει τις παραδόσεις ναρκωτικών ουσιών σε βασικό διακινητή, αλλά και την επιστροφή των χρηματικών ποσών που προέρχονται από την πώληση αυτών, στην ταμία της οργάνωσης.

Ανώτερος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, παρείχε εκ της θέσης του, την απαραίτητη κάλυψη και πρόσβαση στον υφιστάμενο του και βασικό προμηθευτή της εγκληματικής οργάνωσης.

Τα συνθηματικά και οι κωδικοί

Κατά τις συνομιλίες τους, χρησιμοποιούσαν συνθηματικά, ώστε να δυσχεραίνουν την αποκρυπτογράφηση τους από τις Διωκτικές Αρχές και συγκεκριμένα:


«μηχανάκια», «πληροφορίες», «τηλέφωνα» = ποσότητες ναρκωτικής ουσίας,

«αριθμοί» = λεφτά,

«βραστό» = κοκαΐνη για χρήση ως «φρίμπα»,

«μονόζυγο» = ζυγαριά ακριβείας,

«νούμερα» = ύψος χρημάτων ανά 1.000 ευρώ,

«γατάκια» = κιλά κοκαΐνης,

«πράγματα» = ναρκωτικά,

«δραχμή» = γραμμάριο,

«ντάριπε» = (αναγραμματισμός) πεντάρι, δηλαδή πέντε.

Για τον τερματισμό της δράσης τους, συστήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα όπου κατά τις απογευματινές ώρες της 16ης Δεκεμβρίου και στο πλαίσιο επικείμενης προμήθειας ναρκωτικών ουσιών, συνελήφθη ο κατώτερος Αξιωματικός του Λιμενικού, ο οποίος κατά τη στιγμή της σύλληψής του αντιστάθηκε σθεναρά και προσπάθησε να απορρίψει σακίδιο πλάτης, το οποίο στη συνέχεια κατασχέθηκε, καθώς έφερε -3- ορθογώνιες συσκευασίες (πλάκες) και -2- αυτοσχέδιες συσκευασίες, που περιείχαν κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους -5.179- γραμμαρίων.

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Πηγή