Συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με την Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

13.12.23

Συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με την Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α.


 Την Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023, και στο πλαίσιο των δράσεων στρατιωτικής συνεργασίας που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Αεροσκάφους (Α/Φ) AC-130 Gunship των Η.Π.Α., στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης και ανατολικά της Πελοποννήσου.


Στην συνεκπαίδευση από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν:

● Από την Πολεμική Αεροπορία, 1 ζεύγος Μαχητικών Α/Φ F-4 σε αποστολές συνοδείας και παροχής Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS).

● Από το Πολεμικό Ναυτικό, προσωπικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) με 1 Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς MARK V (ΣΑΠ-ΤΜ/Mk-V).

● Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, 1 Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) και προσωπικό με 1 Ταχύπλοο Σκάφος (Τ/Χ).

Κατά την διεξαγωγή της εκτελέστηκαν πυρά από το Α/Φ AC-130 Gunship, με κατάδειξη από την ομάδα JTAC, στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ.

H Συνεκπαίδευση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στις δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Η.Π.Α., και συνέβαλε στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην βελτίωση του επιπέδου συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών συμμετεχουσών Ενόπλων Δυνάμεων.