Γραμμή βοήθειας 10306 ενάντια και στη βία σε παιδιά, εφήβους - Η ειδική επιλογή για γονείς και εκπαιδευτικούς - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.2.24

Γραμμή βοήθειας 10306 ενάντια και στη βία σε παιδιά, εφήβους - Η ειδική επιλογή για γονείς και εκπαιδευτικούς


 Μια νέα επιλογή περιλαμβάνει από χθες, 1η Φεβρουαρίου η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 που ξεκίνησε στην πανδημία. Η γραμμή επεκτείνεται στη συμβουλευτική και υποστήριξη σε θέματα διαχείρισης και πρόληψης βίας και επιθετικότητας παιδιών και εφήβων, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαχείρισης και αντιμετώπισης των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων τους.


Η νέα Τηλεφωνική Γραμμή έχει σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εκδήλωσης γεγονότων βίας και επιθετικότητας και ανάλογων συμπεριφορών καθώς και στην πρόληψη. Ειδικότερα, απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικώς κάθε εμπλεκόμενο, που χρειάζεται βοήθεια είτε στο επίπεδο της παρέμβασης για την διαχείρισή τους, είτε στο επίπεδο της πρόληψης εντός οικογένειας ή σχολικής κοινότητας.

Επέκταση της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10 306 για ζητήματα βίας και επιθετικότητας με παιδιά και εφήβους https://t.co/MRn5rswNBz pic.twitter.com/lazdjWNUkv


— Υπουργείο Υγείας (@YpYgGR) February 2, 2024


Στελεχώνεται από παιδοψυχίατρο και ειδικούς ψυχικής υγείας, εξειδικευμένους σε ζητήματα αναπτυξιακής και σχολικής ψυχολογίας, όπως και συμβουλευτικής στην οικογένεια και την σχολική κοινότητα. Άμεσα στην ιστοσελίδα της Γραμμής 10306.gr αναρτάται σχετικό υλικό για την διαχείριση και πρόληψη σχετικών συμπεριφορών καθώς και οργάνωση σχεδίου προληπτικής δράσης για όλους τους φορείς, που εμπλέκονται με παιδιά και εφήβους.


Αναλυτικές πληροφορίες:


Ωράριο λειτουργίας: 09.00-21.00 ( σε δύο 6ωρες βάρδιες), Δευτέρα με Κυριακή.


Έναρξη λειτουργίας: 1/2/2024.


Αφορά: Ζητήματα εκδήλωσης, διαχείρισης ή/και πρόληψης βίας και επιθετικότητας παιδιών και εφήβων με εμπιστευτικότητα και ανώνυμες κλήσεις (αν επιλέξουν οι ίδιοι λένε το όνομά τους).


Ποιους αφορά: Γονείς, εκπαιδευτικούς ή/και όποιους εμπλέκονται με παιδιά και εφήβους ή πέφτουν στην αντίληψή τους τέτοια συμβάντα και θέλει να παρέμβει - όχι καταγγελίες


Τρόπος παρέμβασης των εκπαιδευμένων στελεχών μας στην κλήση:


Σε 1ο χρόνο - Διερεύνηση συμβάντος, ενδυνάμωση, αποσαφήνιση, ψυχοεκπαίδευση, αίτημα, σχεδιασμός δράσης, follow up.


Σε 2ο χρόνο - Εφόσον δεν υπάρχει ή έχει εξαντληθεί κάθε «άλλος δρόμος», παραπομπή επώνυμα πια στην ομάδα ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής για ψυχοεκπαίδευση.


Σε 3ο χρόνο - 10 με 12 διαδικτυακές συνεδρίες σε ατομικό επίπεδο ή έως 6 ομαδικές διαδικτυακές συνεδρίες σε επίπεδο σχολείου – κοινότητας ή παραπομπή στα εξειδικευμένα Κέντρα Ημέρας παιδιών και εφήβων καθώς και υποστήριξης της οικογένειας, που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. .

Πηγή