5 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε μπαταρία στο αυτοκίνητο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.2.24

5 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε μπαταρία στο αυτοκίνητο


Συνηθισμένο φαινόμενο αποτελεί τον χειμώνα η αλλαγή μπαταρίας ενός αυτοκινήτου. Ωστόσο, πριν η μπαταρία του αυτοκινήτου της χρειαστεί αντικατάσταση, να είστε σίγουροι/ες ότι θα υπάρξουν προειδοποιητικά σημάδια ότι πλησιάζει το τέλος της ζωής της.


Για να αποφύγετε, λοιπόν, δυσάρεστες εκπλήξεις θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα παρακάτω 5 σημάδια:


Ένα από τα πιο γνωστά συμπτώματα μιας μπαταρίας που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της είναι η αδυναμία εκκίνησης του κινητήρα. Αυτό συμβαίνει κυρίως τις κρύες ημέρες του χειμώνα που από την μία η ισχύς της μπαταρίας μειώνεται και από την άλλη οι ανάγκες εκκίνησης ενός κινητήρα είναι αυξημένες. Εάν παρατηρήσετε δυσκολία ή προβλήματα στην ανάφλεξη την ώρα που προσπαθείτε να θέσετε σε λειτουργία τον κινητήρα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων για να ελέγξει την μπαταρία.

Εάν ενεργοποιηθεί η προειδοποιητική λυχνία στον πίνακα οργάνων (κόκκινη λυχνία με το σχήμα της μπαταρίας) τότε υπάρχει πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά ή την σύνδεση της μπαταρίας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όχι μόνο επειδή είναι χαμηλή η τάση της μπαταρίας, αλλά μπορεί να είναι χαλαρά τα καλώδια στους πόλους, να υπάρχει διάβρωση στην μπαταρία ή να υπάρχει πρόβλημα με τον εναλλάκτη.

Εάν παρατηρήσετε ότι οι προβολείς του αυτοκίνητου έχουν μειωμένη ένταση ή ακόμα τρεμοπαίζουν ή σβήνουν, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το πρόβλημα.

Αν δούμε την μπαταρία ανοίγοντας το καπό του αυτοκινήτου να έχει λευκή, πράσινη ή μπλε οξείδωση στους πόλους της, τότε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μπαταρία έχει μειωμένη απόδοση. Σε πρώτη βάση καθαρίζουμε τους πόλους. Η διάβρωση συμβαίνει όταν το οξύ της μπαταρίας έρχεται σε επαφή με τα εξωτερικά μεταλλικά μέρη της μπαταρίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί υπερφόρτιση ή αποφόρτιση.

Επίσης, όταν υπάρχει μια περίεργη και άσχημη μυρωδιά, πολύ πιθανόν είναι να οφείλετε στην κατάσταση της μπαταρίας. Αυτό μαρτυρά ότι η μπαταρία έχει εξαντληθεί ή τείνει να εξαντληθεί. Εάν δείτε την μπαταρία, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια εξογκώματα ή φουσκώματα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό της, τα οποία μπορεί να προκλήθηκαν είτε από υπερφόρτιση είτε από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, η ηλικία της μπαταρίας αποτελεί σίγουρα έναν δείκτη της φθοράς της. Με δεδομένο ότι μια μπαταρία κρατάει από 3 έως 5 χρόνια όταν έχουμε διανύσει αυτή την περίοδο ή την έχουμε ξεπεράσει, τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αντικατάσταση.

Πηγή