Ε9 2024: Η προθεσμία για διορθώσεις - Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.2.24

Ε9 2024: Η προθεσμία για διορθώσεις - Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ


 Το πλάνο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ υπόκειται σε αλλαγές από το 2025, σύμφωνα με την τροπολογία που υποβλήθηκε στη Βουλή. Οι δόσεις αυξάνονται από 10 σε 12, ενώ για το τρέχον έτος, η εξόφληση του Φόρου (ΕΝΦΙΑ 2024) θα γίνει σε 11 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται τέλος Απριλίου.


Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής, προβλέπεται η αύξηση σε 12 δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ και η απαλλαγή από τον φόρο για ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με έκτακτη ανάγκη λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.


Συγχρόνως, ορίζεται προθεσμία έως τις 8 Μαρτίου 2024 για διορθώσεις στο Ε9 πριν την έκδοση του εκκαθαριστικού από την ΑΑΔΕ.


Από το επόμενο έτος (2025), η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινά από τον Μάρτιο, με την αποστολή του λογαριασμού από τον Φεβρουάριο. Η απόφαση αυτή ελήφθη με στόχο να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά, επιτρέποντάς τους να ανταποκριθούν ευκολότερα στις υποχρεώσεις τους.


Έτσι, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που καταβάλλει συνολικό ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, με το νέο πρόγραμμα θα πληρώνει 45,45 ευρώ τον μήνα για το τρέχον έτος και 41,66 ευρώ από το 2025.


ενφια 2024 εκτυπωση, ΕΝΦΙΑ 2024, ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΦΙΑ 2024


Οι προϋποθέσεις για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ 2024

Αρχικά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis να εισέλθουν στη ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr).


Δικαιούνται την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 2024 μόνο αν:


Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,

Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών εντός του ίδιου έτους,

Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια (900) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πηγή