Ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο έγινε στόχος επίθεσης με δυο πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

13.2.24

Ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο έγινε στόχος επίθεσης με δυο πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα


 Πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, το οποίο είναι ελληνόκτητο και πλέει υπό σημαία νήσων Μάρσαλ, ανέφερε πως έγινε στόχος επίθεσης «με δυο πυραύλους» μέσα σε 20 λεπτά στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, ανακοίνωσε σήμερα βρετανική ιδιωτική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας.


Οι πύραυλοι κατέπεσαν στη θάλασσα, «το πλήρωμα είναι σώο και αβλαβές» και «κατευθύνεται προς τον λιμένα που αποτελεί επόμενο σταθμό του», ανέφερε η εταιρεία Ambrey για το συμβάν στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει από τα τέλη της περασμένης χρονιάς δεκάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.


Νωρίτερα, η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO) ανέφερε πως έλαβε πληροφορίες για «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα, περίπου 40 ναυτικά μίλια (74 χιλιόμετρα) νότια της πόλης Αλ Μόχα της Υεμένης. Αργότερα, καθησύχασε με τη σειρά της, αναφέροντας πως παρότι το πλοίο έγινε στόχος δυο πυραύλων, δεν χτυπήθηκε, το πλήρωμα είναι σώο και συνεχίζει την πορεία προς το λιμάνι που αποτελεί τον επόμενο σταθμό του.


Το AIS της VesselsValue δείχνει ότι το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου χωρητικότητας 76.500 dwt Star Iris, της Star Bulk με επικεφαλής τον Πέτρο Παππά συνέχισε το ταξίδι του και επί του παρόντος πλέει προς νοτιοανατολική κατεύθυνση με ταχύτητα 11knts.


Το AIS αναφέρει ότι το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι Vila Do Conde στη Βραζιλία στις 11 Ιανουαρίου και διέσχισε τη διώρυγα του Σουέζ στις 6 Φεβρουαρίου με προορισμό το Bandar Imam Khomeini στο Ιράν.


Ο πλοίαρχος ανέφερε στον ιστότοπο UK Maritime Trade Operations ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση με δύο πυραύλους και ότι “υπέστη μικρές ζημιές, χωρίς να υπάρξουν απώλειες στο πλήρωμα.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων των Χούθι, Yahya Sare’e: «Οι ναυτικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης στόχευσαν το αμερικανικό πλοίο ”Star Iris” στην Ερυθρά Θάλασσα με έναν αριθμό κατάλληλων ναυτικών πυραύλων και τα πλήγματα ήταν ακριβή και άμεσα».


Ο Sare’e δήλωσε ότι η επίθεση στο πλοίο ήταν απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Ένα άλλο πλοίο της Star Bulk, το Star Nasia, αποτέλεσε στόχο επίθεσης των Χούτι στις 6 Φεβρουαρίου.


Η Star Bulk Carriers Corporation είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης και πρόσφατα ανακοίνωσε τη συγχώνευσή της με την Eagle Bulk Shipping, με έδρα το Στάμφορντ του Κονέκτικατ, δημιουργώντας ένα μεγαλομεταφορέα αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαχειρίζεται στόλο 169 πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου.

Πηγή