Δημοσκοπήσεις: Κάτω από τον πήχη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

18.5.24

Δημοσκοπήσεις: Κάτω από τον πήχη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

 


Αποκρυσταλλώνεται η δημοσκοπική εικόνα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου,  περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την κάλπη, χωρίς εκπλήξεις και ιδιαίτερες μεταβολές από τις προηγούμενες έρευνες που διενεργήθηκαν σε χρόνο πιο "κενό" εκλογικά: Η Ν.Δ φλερτάρει με ποσοστό ακόμη και περί το 36% , κερδίζοντας το στοίχημα που έχει θέσει δημόσια ο Κ. Μητσοτάκης ( άνω του 33%) και η αντιπολίτευση εξ αριστερών, εμφανίζει πτωχή συγκομιδή. 


Εν αρχή ην ο ΣΥΡΙΖΑ: 

Το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη , δεν έχει πολύ σαφή ευρωεκλογικό πήχη μεν ( πέρασε διάφορες διακυμάνσεις  από την "απόλυτη ανατροπή", στο 17%, έπειτα στο 20% και πίσω πάλι στο 17%), παρόλα αυτά, δεν κερδίζει τον ευρωεκλογικό του στόχο ακόμη και στην πιο "συγκρατημένη" εκδοχή του:  


Ναι μεν εδραιώνεται ως δεύτερο κόμμα  εκτός ενός απροόπτου που δημοσκοπικά δεν προκύπτει αλλά αφενός με ποσοστά πιο χαμηλά ακόμη και από εκείνα που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση και αφετέρου - το κυριότερο- με εκλογική επίδοση που υπολείπεται - τουλάχιστον- κατά 50% από την δύναμη της κυβερνητικής παράταξης. 


Όπερ μεθερμηνευόμενο: Ο στόχος για επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά, φαντάζει εξαιρετικά μακρινός. Και πάντως, αυτές οι επιδόσεις , επουδενί δικαιολογούν εκφράσεις Κασσελάκη και Κουμουνδούρου περί τέλους στην πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ και του προέδρου της. 


Σημειωτέον, πως στελέχη και βουλευτές του "κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ", έχουν δημόσια δηλώσει ότι ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον η δεύτερη θέση, απλώς, αλλά η μείωση της ψαλίδας με τη Ν.Δ, με διαφορά τέτοια ώστε να θέτει τις βάσεις για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, έως τις επόμενες εθνικές κάλπες. 


Με τη Ν.Δ να εμφανίζει υπερδιπλάσια ποσοστά από του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρόδηλο ότι μόνο συνθήκες "ανατροπής" και κυβερνητικής  δυναμικής του , δεν προδιαγράφονται. 


Ακόμη πιο δύσκολα, για το ΠΑΣΟΚ 

Δημοσκοπικό ταβάνι περί το 14,5 , εμφανίζεται να έχει το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη το οποίο - εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις- θα τερματίσει τρίτο και με ποσοστό που όχι μόνον δεν μπορεί να το αναδείξει σε ...αντίπαλο πολο της Ν.Δ αλλά ούτε καν του δίνει προοπτική αξιόμαχης αντιπολίτευσης, έως τις επομενες εθνικές εκλογές. 


Στη δημοσκόπηση της Marc , το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο  12,2%, της Alco από 11,5- 14,5 και της Pulse, στο 12,5. 


Απογοητευτικά τα δημοσκοπικά ποσοστά για την Χαριλάου Τρικούπη, που λίγους μήνες πριν , εμφανιζόταν με "αέρα" ( στις έρευνες τουλάχιστον), αξιωματικής αντιπολίτευσης. 


Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει δημόσια πως η τρίτη θέση για το κόμμα του θα είναι "μεγάλη πολιτική ήττα" ενώ στελέχη του πλέον και δημόσια , διατυπώνουν ανάλογο προβληματισμό, όπως ο Νίκος Παπανδρέου.


Η γραμμή άμυνας που χτίζει το ΠΑΣΟΚ εδώ και αρκετές εβδομάδες είναι επίσημα πως "αυξάνει τα ποσοστά του σε κάθε εκλογική αναμέτρηση". 


Είναι πρόδηλο, πως δεν αρκεί. Και από αυτή την πλευρά αναμένονται εξελίξεις μετά την ευρωκάλπη. Σημειώνεται ωστόσο, ότι στην Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχει διάχυτη αίσθηση πως το ΠΑΣΟΚ θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και θα σκαρφαλώσει το βράδυ της 9ης Ιουνίου, στη δεύτερη θέση.

Της Νίκης Ζορμπά

Πηγή