Κορονοϊός: Στο 20% οι διασωληνωμένοι εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ - Πού οφείλεται - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.11.21

Κορονοϊός: Στο 20% οι διασωληνωμένοι εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ - Πού οφείλεται


 Τα νέα ανησυχητικά στοιχεία για τον νέο κορονοϊό και οι διευκρινήσεις που δίνει ο Θάνος Δημόπουλος στο iEidiseis για τους εμβολιασμένους που είναι στις ΜΕΘ.

Η επέλαση του τέταρτου κύματος του SARS-CoV-2 συνεχίζει να σκορπά τον τρόμο στην κοινωνία και δη στους επιστήμονες, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Σήμερα, 26 Νοεμβρίου 2021, στην έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπάρχει ένα στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, μα δίνει και την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα εάν πρέπει να κάνουμε την αναμνηστική δόση.


Το 19,68% των συνανθρώπων μας που έχουν Covid-19 και αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία όντες διασωληνωμένοι, είναι πλήρως εμβολιασμένοι.


«Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (59.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. Το 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 506 (80.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (19.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι», αναφέρεται στην έκθεση που κοινοποίησε ο ΕΟΔΥ.


Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος μίλησε στο iEidiseis για το εν λόγω ζήτημα και διευκρίνισε ότι «πρόκειται για άτομα κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν ακόμη κάνει την αναμνηστική δόση».


«Ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο όμως με την παρέλευση του χρόνου -όπως ξέρουμε- η προστασία πέφτει. Από αυτό και μόνο το δεδομένο καταλαβαίνουμε πόσο αναγκαία είναι η τρίτη δόση», προσέθεσε.


«Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο και η τρίτη δόση πρέπει να γίνει άμεσα και γρήγορα. Την ίδια στιγμή η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα είναι μεγάλη και ξέρουμε ότι όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι και θα νοσήσουν βαριά και θα νοσηλευτούν», τόνισε ο Δρ. Δημόπουλος.


Καταλήγοντας, ο Θάνος Δημόπουλος εξήγησε ότι «το 51% των Covid-19 αναμενόμενων θανάτων στην Ελλάδα στοn πληθυσμό άνω των 60 ετών, το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021, αποφεύχθηκε λόγω εμβολιασμού».


Μετάλλαξη Δέλτα: Μείωσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σχεδόν στο μισό

Εν τω μεταξύ, η μετάλλαξη Δέλτα μείωσε στο 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά τη μετάδοση του νέου κορονοϊού, επισήμανε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα.


«Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση της Covid-19», εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.


«Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα τα εμβόλια μείωναν τη μετάδοση στο 60%, με τη Δέλτα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40%», υπογράμμισε.


Τα τρία κλειδιά για να μπει τέλος στον εφιάλτη

Η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια, τόνισε νωρίτερα ο κ. Γκεμπρεγέσους.


Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούσαν ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.


Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη, επισήμανε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.


«Σε πολλές χώρες και κοινότητες, ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», πρόσθεσε.


«Επικεντρωθείτε στους ανεμβολίαστους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου»

«Βρισκόμαστε πίσω στα προπανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές (στην Ευρώπη)… ακόμη και εν μέσω της πολύ ισχυρής αύξησης των κρουσμάτων» και ενώ σε ορισμένες χώρες τα υγειονομικά συστήματα δέχονται ισχυρή πίεση, είπε ο διευθυντής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. «Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε.


Η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά την περίοδο των διακοπών, τονίζοντας: «Τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν λοκντάουν».


Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν, όταν ρωτήθηκε για τις νέες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου σε άτομα άνω των 40 ετών, είπε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να παραμείνει ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων και των πιο ευπαθών ομάδων. «Επικεντρωθείτε στους ανεμβολίαστους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου», προέτρεψε.

Πηγή