ΑΙΑΣ: Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας η ένταξη του πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό [pics] - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

26.11.21

ΑΙΑΣ: Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας η ένταξη του πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό [pics]


 Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παραβρέθηκε, σήμερα το πρωί, στην τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΙΑΣ», που πραγματοποιήθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, η κυρία Σακελλαροπούλου έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του πλοίου:

«Σε μια εμβληματική χρονιά για την Ελλάδα, 200 χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ένα νέο πλοίο, το πλοίο γενικής υποστήριξης «ΑΙΑΣ», εντάσσεται στη δύναμη του στόλου μας. Είμαι βέβαιη ότι ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα θα εκπληρώσουν το καθήκον τους ακέραιο, προστατεύοντας την πατρίδα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και όπου αλλού χρειασθεί. Εύχομαι να έχουν πάντοτε καλά ταξίδια, σε ήρεμες θάλασσες, με τον Άγιο Νικόλαο στην πλώρη τους».

ΑΙΑΣΑΙΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο «ΑΙΑΣ» δώρισε στο Πολεμικό Ναυτικό, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», εφοπλιστής και Υποναύαρχος ε.τ. κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης.

Το ΠΓΥ ΑΙΑΣ είναι μήκους περίπου 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.426 τόνων. Έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα των 1000 τετραγωνικών μέτρων.

Αυτό που διαφοροποιεί σημαντικά το ΠΓΥ ΑΙΑΣ από τα δύο προηγηθέντα αυτού «αδελφά» πλοία, είναι ότι είναι ένα πλήρως εξηλεκτρισμένο σκάφος με αμιγώς ηλεκτρική πρόωση, με αποτέλεσμα να εμφανίζει σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα.

Διαθέτει και αυτό σύστημα Dynamic Positioning κατηγορίας DP2 (δηλαδή σταθεροποίησης σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες), ενώ η επιχειρησιακή του ευελιξία συμπληρώνεται από την ύπαρξη δύο γεφυρών διοίκησης (στην πλώρη και προς την πρύμνη), και από ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίου τύπου.

ΑΙΑΣ

Πηγή