Πότε θα ξέρουμε πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

26.11.21

Πότε θα ξέρουμε πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα


 Η απάντηση στο «πώς θα περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα», σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης θα είναι δυνατό να δοθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Το ερώτημα «πώς θα περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα» πλανάται πλέον ως φάντασμα πάνω από τη χώρα. Διότι μπορεί η κυβέρνηση να διαψεύδει με μεγάλη κατηγορηματικότητα την επιστροφή σε lockdown – το επανέλαβε κι χθες εμφατικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Οικονόμου – αλλά ουδείς μπορεί να πει ακόμα με βεβαιότητα σε ποια υγειονομική κατάσταση θα είναι η χώρα και κατ επέκταση πόσα και ποια μέτρα μπορεί να απαιτηθούν ή μη.


Η απάντηση στο ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης θα είναι δυνατό να δοθεί στις 13 Δεκεμβρίου. Και αυτό, για δύο λόγους :


- Γιατί τότε λήγει το όριο που έχει θέσει η κυβέρνηση στους πολίτες, άνω των 60 ετών, να προσέλθουν για την τρίτη δόση, ώστε να παραμείνει σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και κατ' επέκταση οι «ελευθερίες» τις οποίες απολαμβάνουν. Τα στοιχεία που έχει μέχρι σήμερα στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκαλούν αισιοδοξία ότι θα αποφευχθεί ενδεχόμενη «τρύπα» στο τείχος ανοσίας που έχει χτιστεί μέχρι σήμερα


- Διότι, οι πολίτες που θα έχουν σπεύσει μέχρι τότε την πρώτη δόση του εμβολίου, θα έχουν αποκτήσει μία σχετική προστασία έως τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και τον αριθμό των εισαγωγών στα ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένα νοσοκομεία της χώρας.


Στοίχημα το 80% εμβολιασμού

«Το στοίχημα είναι να φτάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού κοντά στο 80%. Αυτή τη στιγμή πλησιάζουμε το 74% και με τους ρυθμούς προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα, ο στόχος είναι απολύτως ρεαλιστικός» εξηγεί υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο iEidiseis.gr, προσθέτοντας ότι θα ήταν εγκληματικό να κλείσει ξανά η χώρα και η οικονομία για ένα ποσοστό περίπου 20% πολιτών, οι οποίοι επιμένουν να παραμείνουν στην όχθη των ανεμβολίαστων.


Βεβαίως, η επιδημιολογική εικόνα παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη και υπάρχουν κάποιοι εκ των ειδικών – ελάχιστοι, είναι η αλήθεια – που εκτιμούν ότι τελικώς δεν θα αποφευχθεί το ακραίο μέτρο της καραντίνας.


Η πλειονότητα των επιστημόνων, ωστόσο, προσυπογράφει την άρνηση της κυβέρνησης να ακολουθήσει τα βήματα της Ολλανδίας. Στο επιστημονικό πεδίο, όμως, καταγράφονται διαφορετικές εκτιμήσεις για τον χρόνο κορύφωσης του νέου πανδημικού κύματος.


Σενάρια για νέα μέτρα

Η κυβέρνηση μελετά τα εναλλακτικά σενάρια για πρόσθετα μέτρα (όλα θα αφορούν, όπως διαβεβαιώνει, μόνο τους ανεμβολίαστους), έχοντας βασικό «μπούσουλα» τα δεδομένα από τους εμβολιασμούς.


Παρ ότι δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από το τελευταίο πακέτο μέτρων, η εικόνα για την επίδραση των αυστηρών περιορισμών που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από τις αρχές του μήνα, είναι ενθαρρυντική. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, μέσα στον μήνα κλείστηκαν πάνω από 500.000 ραντεβού για πρώτη δόση, εκ των οποίων περίπου οι μισοί έχουν ήδη εμβολιαστεί. «Αν συνεχίσουμε να έχουμε περίπου 25.000 νέους εμβολιασμούς ημερησίως», τότε στα μέσα Δεκεμβρίου, η κατάσταση θα έχει διαφοροποιηθεί» τονίζουν οι ίδιες πηγές.


Σε ό,τι αφορά την τρίτη, αναμνηστική δόση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δικαιούχοι είναι περίπου 2,8 εκατ. πολίτες άνω των 50 ετών, εκ των οποίων οι 1,8 εκατ., είτε έκλεισαν ραντεβού είτε την έκαναν ήδη.


Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, και με δεδομένο ότι τις τελευταίες ημέρες κλείνονται κατά μέσο όρο περίπου 100.000 ραντεβού ημερησίως, θα έχουν κάνει ότι οι δικαιούχοι την τρίτη δόση.


Το κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση, πάντως, στο πεδίο των εμβολιασμών είναι να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών ανεμβολίαστοι, οι οποίοι αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα και σύμφωνα με τα στοιχεία αυτή που οδηγείται σε εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Πηγή