Όχι στη φίμωση συνδικαλιστών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.4.22

Όχι στη φίμωση συνδικαλιστών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2022

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), ως η φυσική πορεία των σωματείων εν ενεργεία στρατιωτικών που άρχισαν να ιδρύονται από το 2004 (Ε.Α.Ε.Δ., ΣΥ.Σ.Μ.Ε.Δ. Σ.Υ.Σ.Μ.Ε.Δ. και Π.Ο.Ε.Σ.), είναι η Ομοσπονδία που άνοιξε το δρόμο για το συνδικαλισμό στις ΕΔ, με την υπ΄ αριθμ. 3/2021 ιστορική απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ολομελείας του Αρείου Πάγου. Μέχρι τότε υπήρξαν διαρκείς προσπάθειες εκ μέρους της Πολιτείας να μην έχουν οι στρατιωτικοί φωνή, με την ατεκμηρίωτη (όπως απεφάνθη ο Άρειος Πάγος) αιτιολογία ότι το Συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι (άρθρα 11-12 Συντάγματος) δεν αφορούν τους στρατιωτικούς.

Η Ομοσπονδία μας διαχρονικά, ως κατ’ επανάληψη κυνηγημένη (κάτι που εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι και σήμερα) έχει εκφράσει τις ευαισθησίες της έναντι της ελευθερίας έκφρασης, καθώς και ως προς την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Από αυτές τις ευαισθησίες δεν θα μπορούσαμε να εξαιρέσουμε την επίσης κυνηγημένη Πανελλαδική Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.), για την οποίαν πληροφορούμαστε από έγκυρη αρθρογραφία ότι επιχειρείται να εξαφανισθεί (οποία σύμπτωση) μέσα από νομοθετική ρύθμιση του αρμόδιου Υπουργείου (Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής). Μια νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν αντέχει στη βάσανο της συνδικαλιστικής λογικής, της νομικής και Συνταγματικής τάξης, της δημοκρατίας και του πλουραλισμού, αφού μέσω αυτής, άκουσον άκουσον: 

  • υπαγορεύεται ο αριθμός των μελών των διοικήσεων των συνδικαλιστικών οργάνων (άραγε τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα δεν γνωρίζουν; δεν μπορούν να αποφασίσουν τα ίδια;), 
  • απαγορεύεται, παρά την όποια βούληση των ίδιων των στελεχών, να εγγράφονται μέλη των συνδικαλιστικών σωματείων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., υπηρετούντες σε πλήθος Υπηρεσιών, που μόνο υποψίες γεννά και είναι προφανές ότι αμφισβητείται η προσωπικότητα ενός εκάστου, αφού εκ των προτέρων προκαταβάλλεται η στάση τους, 
  • απαγορεύεται η παρουσία υποψηφίων κατά την καταμέτρηση ψήφων σε αρχαιρεσίες (αυτό δεν συμβαίνει σε καμία δημοκρατική Ευρωπαϊκή Χώρα), με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε να εικάσει ότι κεκλεισμένων των θυρών μπορούν να συμβούν απίστευτες αλχημείες – γιατί άραγε;),
  • οι μεταθέσεις των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να εξαρτώνται από τις μεταθέσεις των συνδικαλιστών τους (πρωτοπορία)
  • οι συνδικαλιστικές άδειες να μπορούν να εξαρτώνται από τον Υπουργό (δηλαδή από την εργοδοσία) και
  • το άκρως ανησυχητικό και εφεύρημα (άραγε ποιου και γιατί;) όσες συνδικαλιστικές οργανώσεις πρόκαμαν και έκαναν εκλογές (άραγε γνώριζαν την επιχειρούμενη διάταξη;) δεν θα κάνουν, ενώ όλες οι λοιπές (που προφανώς δεν γνώριζαν;) οφείλουν να κάνουν (διχασμός και πρωτοτυπία).

Για μία ακόμα φορά διαπιστώνουμε με αγανάκτηση ότι την Πολιτεία δεν την ενδιαφέρει η επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων, αλλά να καταπνιγεί η φωνή τους. Προφανώς υπάρχει κάποιο άτυπο δόγμα τύπου «Καμία φωνή, άρα κανένα πρόβλημα». Δεν μπορούμε να το δεχθούμε.

Και, βεβαίως, δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση πως, ό,τι συμβαίνει και με την Π.Ο.Ε.Σ. επί σειρά ετών, το ίδιο δείχνει να επιχειρείται τώρα με την Π.Ο.Λ.: μια διαρκής προσπάθεια παρέμβασης από την Πολιτεία στα θεσμοθετημένα δικαιώματα των εργαζομένων, όπου αν δεν πετύχει ο ένας τρόπος, θα επιχειρηθεί κάποιος άλλος. Άραγε ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος; Οι Ένοπλες Δυνάμεις; Το Πυροσβεστικό Σώμα;

Είναι αυτονόητο ότι, όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, η Ομοσπονδία μας θα ταχθεί αλληλέγγυα στο πλευρό των συναδέλφων μας συνδικαλιστών της Π.Ο.Λ.. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να φιμώνει τις φωνές των εργαζομένων.

Καλούμε την κάθε μία και τον κάθε έναν βουλευτή ξεχωριστά να αναλογιστεί τις ευθύνες της/του κατά την ψήφιση του όποιου άρθρου κατατεθεί που θα εμπεριέχει τις ως άνω φωτογραφικές αντιδημοκρατικές διατάξεις.  

Καλούμε τα συνδικαλιστικά όργανα των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να αντιδράσουν και να μην επιτρέψουν τον επιχειρούμενο διαχωρισμό σε «δικά μας» και «δικά τους» παιδιά. Να μην επιτρέψουν να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» σε συνδικαλιστικά δικαιώματα και άλλων εργαζομένων.

Στήριξη ΠΟΛ by Anestis Tsoukarakis on Scribd

ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΛΣ by Anestis Tsoukarakis on Scribd

Πηγή