Πότε θα γιορταστεί η Πρωτομαγιά 2022 - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.4.22

Πότε θα γιορταστεί η Πρωτομαγιά 2022


 Ένα ακόμα τριήμερο προσθέτει η μεταφορά της Πρωτομαγιάς 2022 σε διαφορετική ημερομηνία. Το ίδιο συνέβη και πέρσι που έπεσε το Μεγάλο Σάββατο. Το πιθανότερο, παρότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, είναι πως θα μεταφερθεί για τη Δευτέρα 2 Μαΐου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017 προβλέπει τη μετάθεσή της σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εάν πέσει σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:


αν συμπίπτει με Κυριακή,

ή με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας,

ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.

Η νέα ημερομηνία, σε κάθε περίπτωση, θα «κλειδώσει» με την επίσημη ανακοίνωση που θα εκδώσει το υπουργείο Εργασίας. Το 2021 πάντως η ανακοίνωση είχε γίνει στις 14 Απριλίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Έτσι, το υπουργείο αναμένεται να δώσει τη νέα ημέρα εορτασμών μάλλον τη Μεγάλη Εβδομάδα.


Πώς πληρώνεται η αργία της Πρωτομαγιάς

Ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας - βάσει του Ν. 4468/2017 - υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.


Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:


Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.


Πάσχα 2022: Πότε κλείνουν τα σχολεία και πότε ανοίγουν ξανά

Τη νέα ημερομηνία της Πρωτομαγιάς αναμένουν και οι γονείς για να κάνουν τον προγραμματισμό τους αφού συμπίπτει με το τέλος των πασχαλινών διακοπών για τα παιδιά. Τα σχολεία θα κλείσουν την Παρασκευή 15 Απριλίου, ακριβώς πριν την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, και θα ανοίξουν ξανά δύο εβδομάδες μετά.


Κανονικά, οι μαθητές θα επέστρεφαν στις σχολικές αίθουσες τη Δευτέρα 2 Μαΐου, αν όμως τελικά γιορταστεί τότε η Πρωτομαγιά, τότε το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει την Τρίτη, 3 Μαΐου.


Άρση μέτρων την Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά φέτος όμως θα συμπέσει και με ολική σχεδόν άρση των μέτρων της πανδημίας. Από τις 2 Μαΐου αναμένεται να τελειώσουν τα μέτρα που ισχύουν στην εστίαση, στο λιανεμπόριο αλλά και σε άλλους κλάδους, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα δουν τη μεγαλύτερη χαλάρωση των περιορισμών αφού δεν θα χρειάζεται αρνητικό rapid test για την είσοδό τους σε μαγαζιά, μπαρ, καφετέριες και άλλα.

Φώτο :ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πηγή 

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.