Ιδού το προσχέδιο της νέας διάταξη που "τελειώνει" τον συνδικαλισμό στο Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

7.4.22

Ιδού το προσχέδιο της νέας διάταξη που "τελειώνει" τον συνδικαλισμό στο Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.

 


Σας παραθέτουμε  προωθούμενη διάταξη συνδικαλιστικού νόμου στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ανακοίνωση ΠΟΛ σχετικά ...



Με επιστολή μας που αποστείλαμε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ.Μητσοτάκη Κυριάκο, στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Κωστή Χατζηδάκη ,σε όλα τα κόμματα και στους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για τη  προωθούμενη διάταξη συνδικαλιστικού νόμου στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. ως προσθήκη στο άρθρο 30 του Ν.1264/82 με παράγραφο δ., η οποία  θα κατατεθεί ως τροπολογία στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις» κατά την διαδικασία της συζήτησης του στην Βουλή  των Ελλήνων .

Οι διατάξεις που περιλαμβάνει είναι αντισυνταγματικές και έρχονται να καταργήσουν εκ των υστέρων νόμιμες δικαστικές αποφάσεις ίδρυσης σωματείων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλισμού στην Χώρα μας ονοματίζονται στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 συγκεκριμένα σωματεία καταργώντας ταυτόχρονα μία άλλη νόμιμα ιδρυμένη ομοσπονδία και  τα πρωτοβάθμια σωματεία της.

Η συγκεκριμένη διάταξη η οποία δεν αποτελεί  προϊόν διαβούλευσης με τα συνδικαλιστικά όργανα του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προβλέπει :

ü  Τη λειτουργία μίας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τη Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. και 18 πρωτοβάθμιων ενώσεων της, οι οποίες και ονοματίζονται με απροσδιόριστα γεωγραφικά  χαρακτηριστικά.

 

ü  Τη λειτουργία μίας Πανελλήνιας Πρωτοβάθμιας Ένωσης τη Π.Ε.Α.Λ.Σ ,την οποία και περιορίζει σε Πρωτοβάθμια Ένωση .

 

ü  Τη κατάργηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) , η οποία λειτουργεί βάσει της 55/2020/14-09-2020 απόφασης του Ειρηνοδικείου Βόλου με 800 περίπου εγγεγραμμένα μέλη με διαρκώς αυξανόμενη τάση εγγραφών ενώ ταυτόχρονα καταργεί και τις 8 πρωτοβάθμιες Ενώσεις της :

•   ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Λ.Σ. ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

•   ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Λ.Σ.  ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ  ΚΕΝΤΡΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

•   ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Λ.Σ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

•  ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

•  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Λ.Σ.  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

•  ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

•  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Λ.Σ. ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΟΝΙΟΥ

•  ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Επίσης περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων καθώς :

1. Καταργεί το δικαίωμα εκλογής σε όσους υπηρετούν σε θέση ευθύνης θέτοντας εκτός δικαιώματος του εκλέγεσθαι μία μεγάλη μερίδα στελεχών , τη στιγμή μάλιστα που ανάλογη διάταξη δεν υφίσταται για καμία κατηγορία εργαζομένων στον 1264/82. 

2. Απαγορεύει την ένστολη διαμαρτυρία.

3. Απαγορεύει τη συμμετοχή μας σε άλλα συνδικαλιστικά όργανα.

4. Καταργεί σημαντικά προνόμια των συνδικαλιστικών οργάνων τα οποία ισχύουν με τον Ν.1264/82 για όλους τους εργαζόμενους συμπεριλαμβανομένων και των υπηρετούντων σε Σώματα Ασφαλείας και Στρατό. 

5. Με φωτογραφικές διατάξεις αποκλείει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε μεγάλο αριθμό στελεχών.  

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η κατάργηση (αφού δεν αναφέρεται στη διάταξη) της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος που λειτουργεί από το 2001 και εκπροσωπεί 400 στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ στους νομούς Μαγνησίας Λαρίσης και Φθιώτιδας την οποία και αντικαθιστά με την ΕΠΛΣ Θεσσαλίας ,Φθιώτιδος και Β.Σποράδων και  ιδρύθηκε πριν λίγους μήνες, ήτοι τον Δεκέμβριο του 2021 και απαριθμεί μόνο 40 μέλη. 

Το δυσμενές πλαίσιο που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη διάταξη το επιβεβαιώνει και η επιστολή 8 μελών του 19μελούς ΔΣ της έτερης  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., η οποία εκφράζει και  Πρωτοβάθμιες  Ενώσεις της που διαφωνούν με τη διάταξη καθώς δεν αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης σε επίπεδο Πρωτοβάθμιων Ενώσεων αφού ποτέ δεν συζητήθηκε στο ΔΣ της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Καθίσταται σαφές πως μία διάταξη που προωθείται προς ψήφιση για το συνδικαλισμό των εργαζομένων, εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και δεν αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στους υπηρετούντες σε αυτό.

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) ζητούμε την παρέμβαση σας για την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης, δηλώνοντας θετικοί στη διαβούλευση με όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς για ένα θεσμικό πλαίσιο που ως τελικό αποτέλεσμα θα έχει την δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των Λιμενικών.


Πηγή