Το εθνικό σχέδιο δράσης του Μητσοτάκη για δουλειές, φθηνά σπίτια και ρεύμα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.4.22

Το εθνικό σχέδιο δράσης του Μητσοτάκη για δουλειές, φθηνά σπίτια και ρεύμα


 Υπό το βάρος της ακρίβειας και της ακραίας φτώχειας η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα εθνικό σχέδιο δράσης σε τρείς τομείς: εργασία, κατοικία και ενέργεια, προκειμένου η κοινωνία να μείνει όρθια και να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή

Ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να βρει τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται προκειμένου να «καλυφθεί» το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας τους επόμενους δύσκολους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι χθεσινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μετεξέλιξη του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Στόχος είναι να μπουν σε διαδικασία κινητικότητας στην εργασία οι μακροχρόνια άνεργοι, όχι επιδοτώντας τη διατήρηση της ανεργίας, αλλά την επιμόρφωση των ανέργων. «Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το δικό του σχέδιο δράσης», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο είναι η ποιότητα της κατάρτισης. Σημαντικό τα προγράμματα να αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας. Τα προγράμματα κατάρτισης του παρελθόντος δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εκατοντάδες εκατ. κατευθύνθηκαν σε κατάρτιση που δεν βοήθησε τους εργαζόμενους. Δεν πέτυχε το βασικό στόχο που ήταν η προσθήκη δεξιοτήτων. Κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσουμε σε διαφορετικό πλαίσιο όπου οι πάροχοι κατάρτισης θα πρέπει να ελέγχονται και να αμείβονται βάσει στατιστικών στοιχείων που συνδέονται με την επαγγελματική αποκατάστασή των καταρτιζόμενων».

Φθηνή στέγη από την ακίνητη περιουσία του ΟΑΕΔ

Όπως εξήγησε θα γίνει ξεκαθάρισμα στο μητρώο του ΟΑΕΔ και στο νέο ψηφιακό μητρώο θα καταγράφονται όσοι ζητούν εργασία μαζί με τα ατομικά σχέδια δράσης. Παράλληλα έθιξε ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που αφορά την εύρεση κατοικίας, ειδικά για τα νέα ζευγάρια αφήνοντας να εννοηθεί ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ΟΑΕΔ. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τομή του νομοσχεδίου την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του οργανισμού, η οποία «αυτή τη στιγμή παραμένει στην κυριολεξία ακίνητη στερώντας από τον ΟΑΕΔ πολύτιμα έσοδα» και τόνισε πως «μπορεί ο ΟΑΕΔ και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη». Δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες, έδωσε όμως το αποτύπωμα των προθέσεών του προς αυτή την κατεύθυνση. Επισημαίνοντας πως παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας και ιδιοκατοίκησης το 37% ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης και πως 1 στους 3 έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία υπογράμμισε:

«Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό πια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί- και η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες στέγης κυρίως για τα νέα ζευγάρια. Περισσότερα θα πούμε σε μια άλλη ευκαιρία».

Παρεμβάσεις στην τιμή του ρεύματος

Αγώνα δρόμου καταβάλει η κυβέρνηση προκειμένου να βάλει φραγμό στο κόστος της ενέργειας στο εσωτερικό της Ελλάδας και να μπορέσει να προστατεύσει τους καταναλωτές. Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες ενώ εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις επί της χονδρικής τιμής του ρεύματος με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί και δεν καταλήγει σε ένα ενιαίο πλαίσιο μέτρων.

Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε δράσεις εθνικού χαρακτήρα για να καταπολεμήσει το φαινόμενο και εξετάζει πολύ σοβαρά ένα «ριζοσπαστικό» σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ηχηρή παρέμβαση στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο να επιδοτήσει πλήρως ή σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το κόστος αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας, ίσως και της βιομηχανίας με στόχο να τεθεί φραγμός στις αυξητικές τάσεις της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η εξίσωση βεβαίως είναι πολύ δύσκολη αφού κάτι τέτοιο θα απαιτήσει αρκετά δισεκατομμύρια επιπλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μεταξύ άλλων στο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση υπάρχει η πρόβλεψη για οριζόντια επιδότηση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως, δηλαδή, οικονομικών κριτηρίων. Και αυτή η απόφαση, όμως, είναι άμεσα εξαρτώμενη και συνυφασμένη με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα προκύψουν.

Πηγή