«Tiger Meet 2022»: Οι «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ έρχονται Άραξο –Η σπουδαία άσκηση και ο γρίφος της Τουρκίας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.4.22

«Tiger Meet 2022»: Οι «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ έρχονται Άραξο –Η σπουδαία άσκηση και ο γρίφος της Τουρκίας

Το μεγάλο ραντεβού για τις «Τίγρεις» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας – Δήλωσε συμμετοχή η Τουρκία αλλά πρέπει να πειθαρχήσει με τους κανόνες που θα θέσει η Αθήνα.

Μια ακόμα σπουδαία αεροπορική άσκηση ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η χώρα μας τον Μάιο, συγκεντρώνοντας στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, τις «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ.

Σχεδόν 1,5 μήνα μετά τον «ΗΝΙΟΧΟ 2022», την κορυφαία εκπαιδευτική δραστηριότητα στην Μεσόγειο, με την συμμετοχή πανίσχυρων δυνάμεων όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, η Πολεμική μας Αεροπορία ετοιμάζεται να επιβεβαιώσει και πάλι πως ανήκει στην ελίτ των αεροποριών παγκοσμίως, διαθέτοντας τεράστιες δυνατότητες και στο cock pit μερικούς από τους πιο έμπειρους χειριστές της βορειοοατλαντικής συμμαχίας.

Από τις 9 έως τις 20 Μαΐου 2022, περισσότερα από 60 μαχητικά αεροσκάφη και 1.000 άτομα προσωπικό, θα βρεθούν στη «φωλιά» των ελληνικών «Τίγρεων», στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, με τις πληροφορίες να θέλουν την «Tiger Meet 2022» να είναι πιο απαιτητική από κάθε άλλη χρονιά, μιας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αδράνεια.

Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες, με το «πρώτο γεράκι» της HAF, τον Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά να σχεδιάζει μαζί με τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Φασούλα τα σενάρια της άσκησης, τα οποία θα αναπτυχθούν φυσικά σε όλο το FIR Αθηνών. Τα COMAO με τις συμμαχικές «Τίγρεις» αναμένεται να «κλειδώσουν» Αιγαίο, Ιόνιο και ηπειρωτική χώρα, με την εκπαίδευση να περιλαμβάνει σενάρια που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που αναδύονται από τα σύγχρονα θέατρα επιχειρήσεων.

Η «Tiger Meet» είναι η άσκηση στην οποία συμμετέχουν όσες Μοίρες φέρουν την ονομασία «Τίγρεις», με την άσκηση να θεωρείται – δικαίως – μία από τις πιο απαιτητικές σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας και οι χειριστές έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικού τύπου αεροσκάφη και σε διαφορετικά περιβάλλοντα, από το γαλάζιο του Αιγαίου και του Ιονίου, μέχρι τις χαράδρες των ελληνικών βουνών. Τα ελληνικά F-16 Block 52+ λοιπόν θα πετάξουν δίπλα δίπλα αλλά και απέναντι (αναλόγως το σενάριο της άσκησης), με F-16, F-18, Rafale, Tornado και Eurofighter.

Για να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα της άσκησης, φτάνει να αναφέρουμε πως στην «Tiger Meet 2022», εκτός από τις ελληνικές «Τίγρεις» με τα F-16 Block 52+ Advanced της 335 Μοίρας, θα δώσουν το «παρών» οι «Τίγρεις» από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία, Τσεχία, Βέλγιο και η Τουρκία, με ερωτηματικό φυσικά, μιας και για να έρθουν οι Τούρκοι στο μεγάλο ραντεβού των «Τίγρεων» στην Ελλάδα υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η TuAF σχεδιάζει να στείλει στην Ελλάδα τρία μαχητικά F-16 από την 192 Filo, τις «Τίγρεις» δηλαδή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μαζί με σημαντικό αριθμό ιπτάμενων και τεχνικών. Θα είναι η πρώτη φορά που τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη θα προσγειωθούν σε ελληνικό αεροδρόμιο προκειμένου να λάβουν μέρος σε πολυεθνική άσκηση.

Στις συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα μεταξύ των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στην άσκηση, οι Τούρκοι επιτελείς δεν έχουν εκφράσει καμία ένσταση και μέχρι στιγμής διαβεβαιώνουν ότι θα λάβουν κανονικότατα μέρος στην άσκηση. Στο ΓΕΑ ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί, μιας και για να φτάσουν τα τουρκικά μαχητικά F-16 στον Άραξο θα πρέπει να καταθέσουν σχέδιο πτήσης στις Ελληνικές Αρχές, ώστε να μπορέσουν να μπουν νόμιμα στο FIR Αθηνών και να διασχίσουν το Αιγαίο φτάνοντας μέχρι την Πελοπόννησο.

Τι σημαίνει αυτό για τους Τούρκους; Απόλυτος σεβασμός και συμμόρφωση στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αν οι Τούρκοι δεν κάνουν ό,τι προβλέπεται, δεν θα τους επιτραπεί να λάβουν μέρος στην άσκηση. Στο καλό σενάριο βέβαια, όπου οι Τούρκοι θα πειθαρχήσουν με τους κανόνες που έχει θέσει η Αθήνα, τότε η άσκηση θα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με Έλληνες και Τούρκους να έρχονται αντιμέτωποι, αλλά και σε ορισμένα σενάρια να καλούνται να συμμαχήσουν απέναντι σε αντίπαλους σχηματισμούς.

Είναι δεδομένο πως η «Tiger Meet 2022» θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά γεγονότα παγκοσμίως, με μεγάλο αριθμό μαχητικών και σενάρια που αναμένεται να φέρουν στα όριά τους πιλότους και μηχανές. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η spotters day, στις 15 το Air Show και στις 16 η DV day, προσελκύοντας δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο.


Πηγή