Αντιδραστικές θέσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.5.22

Αντιδραστικές θέσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ)

 



Το Σαββατοκύριακο 14-15/05/2022 πραγματοποιήθηκε το 23ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ). To ΚΚΕ, μετά από σχετική πρόσκληση παρέστη στο Συνέδριο.

Ωστόσο συνέβη το εξής πρωτοφανές για Συνέδριο συνδικαλιστικής οργάνωσης: Ο πρόεδρος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας δευτερολογώντας απάντησε σε όσα είπε ( δείτε παρακάτω) ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α. και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας στο χαιρετισμό του προς τους συνέδρους!

Αποτελεί απαράδεκτο γεγονός ο οικοδεσπότης να απαντάει στοn φιλοξενούμενο τη στιγμή μάλιστα που ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο χαιρετισμό του εξέφρασε τη στήριξη για τα προβλήματα που έχουν οι λιμενικοί καθώς και τις προσπάθειες του ΚΚΕ για την ανάδειξη κι επίλυσή τους. Μάλιστα τόνισε τη σταθερή και διαχρονική στήριξη του Κόμματος στα συνδικαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και ειδικότερα του Λιμενικού Σώματος.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ στη συγκεκριμένη απαράδεκτη παρέμβασή του έφτασε στο σημείο να παραδεχτεί ότι η κυβερνητική προσπάθεια με νομοθετική ρύθμιση να καταργήσει Ενώσεις Προσωπικού και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ), που εκπροσωπεί εκατοντάδες λιμενικούς, αποτελεί έμπνευση και επιδίωξη της ηγεσίας της ΠΟΕΠΛΣ που προέβει μάλιστα και στις σχετικές παραινέσεις προς την κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ αντί να ασχολείται με τα προβλήματα που απασχολούν τους λιμενικούς και τις οικογένειές τους, αξιοποιεί τη θέση του για την απαγόρευση με νόμο συνδικαλιστικών φορέων που έχουν ιδρύσει κι έχουν επιλέξει να εκπροσωπούνται συνάδελφοί του σε όλη την Ελλάδα.

Όποιος απεργάζεται την κατάργηση συνδικαλιστικών οργανώσεων και της ΠΟΛ πρέπει να βρει απέναντί του τους μαζικούς λαϊκούς φορείς, Συνδικάτα, Σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων.

Επαναλαμβάνουμε: Τα σωματεία και οι Ενώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, Στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία, στο Λιμενικό, ιδρύονται και λειτουργούν όπως καθορίζει ο νομος 1264. Δηλαδή 21 ιδρυτικά μέλη ιδρύουν πρωτοβάθμιο σωματείο, και δύο πρωτοβάθμια ιδρύουν Ομοσπονδία. Όποιος δηλώνει ενάντια στο νόμο και παλεύει για να διαλυθεί η ΠΟΛ πρέπει να καταδικαστεί από τον απλό κόσμο γιατί ο συνδικαλισμός ιδρύθηκε με αγώνες και θυσίες.


Η τοποθέτηση του Νίκου Παπαναστάση

Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

Η διοργάνωσή του, συμπίπτει με μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό λαό και ασφαλώς και για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κυρίες, κύριοι σύνεδροι

Σαν ΚΚΕ, επιδιώκουμε με να είμαστε αδιάλειπτα επικαιροποιημένοι γνώστες των προβλημάτων των Λιμενικών. Στόχος μας, η συνδρομή στη λύση τους. Στο πλαίσιο αυτό, κάναμε συναντήσεις με λιμενικούς και μάλιστα απευθύναμε και χαιρετισμό στο πρόσφατο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ), κάτι αντίστοιχο που κάνουμε και σήμερα εδώ.

Τον τελευταίο χρόνο, έχουμε καταθέσει στη Βουλή 19 ερωτήσεις για τα προβλήματά σας. Στο δε site Alt.gr, έχουμε αναρτήσει πάνω από 1.000 ανταποκρίσεις και ειδήσεις σχετικές με προβλήματά σας. Προβλήματα, πραγματικά πολύ σοβαρά.

Σχετικά πρόσφατα, πλανιόνταν σχεδόν η βεβαιότητα ότι με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση θα διέλυε ακόμη και σωματεία λιμενικών. Ευτυχώς δεν το έκανε. Πιστεύουμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο η δική σας αντίδραση.

Θέλουμε και από αυτό το βήμα να τονίσουμε, προσδιορίζοντας και τη θέση μας, να μην περάσει απ’ το μυαλό της κυβέρνησης να φέρει νόμο που θα μετατρέπει το συνδικαλισμό στο Λιμενικό σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης, που θα διαλύει τις Ενώσεις του.

Και στο Λιμενικό πρέπει να ισχύει ο νόμος 1264 ως έχει. Είναι ο νόμος που καθορίζει τον τρόπο οργάνωσης όλων των εργαζόμενων.

Είναι ανεπίτρεπτο και μέγιστα προσβλητικό για εσάς, να καθορίζει η κυβέρνηση πως θα συγκροτούνται τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανά σας. Είναι δε αδιανόητο να υπάρχουν συνδικαλιστές που αποδέχονται, αλλά και στηρίζουν τέτοιε κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε κυβερνητική προσπάθεια να διαλυθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών, όπως φυσικά και η δική σας ομοσπονδία, όπως και κάθε άλλη συνδικαλιστική οργάνωση των Λιμενικών που λειτουργεί με βάση το νόμο 1264.

Γνωρίζουμε όλοι ότι με βάση αυτό το νόμο, λειτουργούν όλα τα σωματεία στον ιδιωτικό, το δημόσιο τομέα, στο Λιμενικό, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Γνωρίζουμε, όλοι μας, ότι με βάση αυτόν το νόμο μπορούν να ιδρύονται σωματεία με 21 ιδρυτικά μέλη και ομοσπονδίες με ιδρυτικά μέλη, 2 πρωτοβάθμια. Είναι έτσι ή δεν είναι; Είναι.

Γι’ να κατακτηθεί αυτό το δικαίωμα δόθηκαν μάχες για δεκαετίες από συνεπείς συνδικαλιστές. Υπήρξαν θυσίες, υπήρξαν διώξεις.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποφασίζουν τελικά πόσα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συγκροτούν και σε ποια ανήκουν και όχι οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες.

Ήδη ανέφερα ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματά σας και παλεύει για να λυθούν τα προβλήματά σας. Τα έχουμε προβάλλει στο κοινοβούλιο, τα έχουμε αναδείξει μέσω του Ριζοσπάστη και του Αlt.gr. Θέλουμε να ακούσουμε προσεκτικά κι εσάς.

Μας προβληματίζει ιδιαίτερα:

  • Το απαράδεκτο καθεστώς των μεταθέσεων. Ή μάλλον των μη μεταθέσεων.
  • Η υπαγωγή του ΛΣ στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα.
  • Η Εμπλοκή του λιμενικού σε υπηρεσίες για την ασφάλιση, τα μητρώα και την εκπαίδευση των ναυτικών.
  • Η χρησιμοποίηση λιμενικών στην καταστολή εργαζομένων και μεταναστών.
  • Η ύπαρξη διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών του Σώματος. Για παράδειγμα ν’ αναγνωρίζεται η θητεία στο στρατό ως προϋπηρεσία στο Λιμενικό κι όχι μόνο ως συντάξιμος χρόνος.
  • Η ύπαρξη εμποδίων στην εξέλιξη των λιμενοφυλάκων (Λ/Φ) σε υπαξιωματικούς.
  • Η αδιανόητη παραμονή των οδοιπορικών στα 29,35 ευρώ (ημερησίως) από το 2016!
  • Η μη αμοιβή, στην πράξη, της υπέρβασης του ωραρίου και των νυχτερινών των λιμενικών.
  • Η απώλεια κάθε κινήτρου για υπηρεσία στα πλωτά. Ενώ η υποστελέχωση, η 24ωρη ετοιμότητα, οι περιπολίες και η έλλειψη διπλών πληρωμάτων επιδεινώνει την κατάσταση.
  • Το πρόβλημα των υπηρεσιακών ταυτοτήτων.
  • Η λεγόμενη «μάχιμη 5ετία».
  • Οι διακρίσεις για το επίδομα παραμεθορίου.
  • Το Συνταξιοδοτικό.
  • Οι σοβαρές ελλείψεις του Σώματος σε μέσα και προσωπικό.
  • Ιδιαίτερα ζητημάτα που απασχολούν τους υπηρετούντες σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως Εναέριων Μέσων, Ομάδες Δίωξης Ναρκωτικών, Μουσικής, πλωτών μέσων, η υγειονομική περίθαλψη, οι παιδικοί σταθμοί και οι παιδικές κατασκηνώσεις και τελειωμό δεν έχουν.

Η κυβέρνηση πρέπει να τα ικανοποιήσει, χωρίς δικαιολογίες και καθυστερήσεις. Δεν ισχύει ούτε ότι ο πόλεμος ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, ούτε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την οικονομική ανακούφιση όσων πλήττονται.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Στις μέρες μας κυριαρχεί ένας ακόμη πόλεμος. Κυριαρχεί η ακρίβεια που ο πόλεμος τη θέριεψε. Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι τραγικό το ότι σ’ αυτό τον πόλεμο συμμετέχει και η Ελλάδα, ταγμένη με το στρατόπεδο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Σήμερα η επιλογή δεν είναι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η επιλογή είναι να πάρουν οι λαοί τις τύχες τους στα χέρια τους. Πιστεύουμε ακράδαντα κι αγωνιζόμαστε γι’ αυτό κάθε μέρα. Ναι μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, χωρίς φτώχεια και πολέμους. Είναι κάτι που το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Δεν πρέπει η Ελλάδα να συμμετέχει στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Δεν πρέπει να συμμετέχει ούτε με στρατιωτικούς, ούτε με το Λιμενικό και Λιμενικούς.

ΝΑΤΟ και οι Βάσεις υπονομεύουν τα συμφέροντα του λαού. Γι’ αυτό καταδικάσαμε και τη νέα συμφωνία που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή.

Για τις επιπτώσεις των πολέμων, τι να πω. Τις ζείτε εσείς οι ίδιοι στο Αιγαίο και αλλού.

Εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώνονται. Όλοι αυτοί, πρόσφυγες και μετανάστες, πρέπει να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα έγγραφα και να αφεθούν να πάνε στους προορισμούς τους. Μέχρι να γίνει αυτό, πρέπει να ζουν σε ανθρώπινες κι αξιοπρεπείς συνθήκες. Το κράτος με δημόσιες δομές πρέπει να αναλάβει εξολοκλήρου τη διαβίωσή τους.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι

Σας συμφέρει να διεκδικείτε μαζί με το λαό τη βελτίωση της ζωή σας. Κανένας λιμενικός δεν πρέπει να βρίσκεται απέναντι από τον αγωνιζόμενο λαό.

Ευχόμαστε από καρδιάς να είστε καλά εσείς και οι οικογένειές σας.

Ευχόμαστε οι εργασίες του Συνεδρίου σας, να είναι επιτυχείς και παραγωγικές για το συμφέρον του κάθε λιμενικού. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι που σας αξίζει.

Ευχαριστώ.

Πηγή