Η υποχρεωτικότητα στον προληπτικό υγειονομικό έλεγχο των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ… - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.8.22

Η υποχρεωτικότητα στον προληπτικό υγειονομικό έλεγχο των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ…


 Η Περιοδική Υγειονομική Εξέταση (ΠΥΕ) είναι μια υγειονομική διαδικασία που λαμβάνει υπ’ όψιν της όλες εκείνες τις ιατρικές εξελίξεις για έγκαιρη πρόληψη νοσημάτων και έναρξη άμεσης αγωγής.

Όλοι οι  Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί του ΛΣ και του ΠΝ προβλέπονταν να υποβάλλονται σε Περιοδική Υγειονομική Εξέταση (ΠΥΕ).
Η τήρηση των προβλεπόμενων(περιοδικότητα, κλπ.) τουλάχιστον για το ΛΣ, υπεύθυνα ήταν τα στελέχη ΛΣ.

Η μόνη περίοδος  υποχρεωτικότητας και ελέγχου από πλευράς Διοίκησης  ήταν η περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από τότε μέχρι και σήμερα η υποχρεωτικότητα ατόνησε ενώ για κάποια χρόνια το Λιμενικό Σώμα δεν ήταν καν στους αποδέκτες της διαταγής .

Με την από 2-07-22 πάγια διαταγή του ΓΕΝ ” ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ” καθορίζονται εκ νέου οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις που υποχρεωτικά θα διενεργούν τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και του ΠΝ .
Οι εξετάσεις, το πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά και η περιοδικότητα αυτών καθορίζεται επίσης με τη διαταγή αυτή.
Τονίζεται πως πέραν του ΝΝΑ τα στελέχη μπορούν να απευθύνονται και στα τοπικά δημόσια νοσοκομεία.
Οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές για τους υπηρετούντες στο ΠΝ.
Από όλους αναγνωρίζεται ως θετική ενέργεια η συμπερίληψη των Λιμενικών στη διαδικασία, καθώς η αύξηση του μ.ο. ηλικίας και η εργασιακή επιβάρυνση των στελεχών, επιτάσσει τον έλεγχο της υγείας τους σε τακτά διαστήματα.
Όπως  όμως μας πληροφορούν, σε μεγάλη ομάδα στελεχών ΛΣ , διάχυτος είναι ο προβληματισμός για το πόσο αναγκαία είναι η πρόβλεψη της  υποχρεωτικότητας και οι συνέπειες σε όσους δεν τηρούν για διάφορους λόγους  απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα .
Φρονούμε ότι η αρμόδια Υγειονομική υπηρεσία του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ όπως μας έχει (τελευταία) συνηθίσει,  με πολύ προσοχή θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο διενέργειας των εξετάσεων και στους Λιμενικούς.