Ρίχνει τους τόνους η Άγκυρα: Δηλώνει πρόθυμη για αποκλιμάκωση – Θετική αλλά επιφυλακτική η Αθήνα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.2.23

Ρίχνει τους τόνους η Άγκυρα: Δηλώνει πρόθυμη για αποκλιμάκωση – Θετική αλλά επιφυλακτική η Αθήνα


 Έπειτα από τρία χρόνια ακραίας ρητορικής, απειλών κι επικίνδυνων κινήσεων στο πεδίο, ο φονικός σεισμός φέρνει την Άγκυρα σε μια πρόσκαιρη αλλαγή τόνου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα μετά το φονικό σεισμό στην Τουρκία, ευχαρίστησε ξανά την ΕΜΑΚ & το ΕΚΑΒ και δεν παρέλειψε ωστόσο να ξεκαθαρίσει την πάγια ελληνική θέση. 

«Έβαλαν και ένα λιθαράκι στην οικοδόμηση καλύτερων σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Διότι κάποιοι μας έλεγαν, ότι «θα έρθουμε νύχτα», στα νησιά μας. Εμείς πήγαμε νύχτα για να βοηθήσουμε την Τουρκία όταν αυτή δοκιμάστηκε. Γιατί αυτό επιτάσσουν οι καλές σχέσεις γειτονίας. Αλλά ταυτόχρονα, η χώρα τράβηξε “κόκκινες γραμμές”. Είπε ξεκάθαρα στην Τουρκία: ως εδώ. Ξέρουμε τι μπορούμε να συζητήσουμε, ποιες είναι οι διαφορές μας. Υπάρχουν θέματα τα οποία δεν πρόκειται να βάλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν λίγες ώρες μίλησε και πάλι για την ελληνική αρωγή στον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας και για τους διασώστες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ που υπέρβαλαν εαυτό απεγκλωβίζοντας ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια του Χατάϊ και της Αντιόχειας. Και δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί με την σειρά του στα προβλήματα και την κλιμάκωση που υπήρχε ακόμη και την προηγούμενη μέρα του φονικού σεισμού.

«Έγινε μια τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο και ο τωρινός μας πρεσβευτής στην Αθήνα Τσαγατάϊ Ερτσιγιές ήταν εκεί. Εκεί κάναμε τις προτάσεις μας. Για παράδειγμα να συνεχιστούν οι συνομιλίες μας, οι διερευνητικές μας συνομιλίες καθώς και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στους στρατούς, σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όπως επίσης και σε διμερές επίπεδο κι άλλα. Κάναμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε απαντήσεις από την Ελληνική πλευρά» ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Διπλωματικές πηγές της Αθήνας, υπογραμμίζουν σχετικά: «Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας.{…} Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν συνδέει τον σεισμό με τις διμερείς σχέσεις.

«Δεν μπορούμε να συσχετίσουμε τη βοήθεια της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό με οποιεσδήποτε γεωπολιτικές εξελίξεις, είτε με οποιαδήποτε προσπάθεια ή διαφορά. Οπωσδήποτε, συγκρατώ με προσοχή τη δήλωση του ομολόγου μου, του φίλου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών μας (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) μέσω διαλόγου» υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φτάνει στην χώρα μας εν μέσω ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή που καθορίζονται κατά πολύ από τις επιπτώσεις που επιφέρει ο φονικός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία.

Αυτός είναι και ο λόγος που η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα Μπλίνκεν, την ώρα που η Αθήνα έχει ενισχύσει σημαντικά το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα.

Ευκαιρία για επανεκκίνηση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Σχόλιο: Πιέρρος Τζανετάκος

Η τουρκική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι στραμμένη στο εσωτερικό και για την επόμενη περίοδο απόλυτη προτεραιότητα θα είναι η αποκατάσταση των πληγέντων και η ανοικοδόμηση, όχι μόνο των πόλεων που ισοπεδώθηκαν αλλά και της τουρκικής οικονομίας γενικότερα.
 
Αυτή θα είναι μια επίπονη διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας η Τουρκία θα χρειαστεί να επαναξιολογήσει τη θέση της και δη τις συμμαχίες και συγκεκριμένα τις σχέσεις της με τη Δύση.
 
Τουλάχιστον προς ώρας δεν υπάρχει καμία διάθεση για περαιτέρω διακρατικές εντάσεις και ειδικά απέναντι στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει καν ακροατήριο στο εσωτερικό για να καλλιεργηθεί αυτή η ρητορική.
 
Αυτό άλλωστε που είπε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι να επιστρέψουμε στις διερευνητικές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κλπ. Πρόκειται για διαδικασίες που ναι μεν διατηρούσαν ανοικτό έναν δίαυλο επικοινωνίας, αλλά δεν έφερναν κανένα αποτέλεσμα.
 
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία μιλάει για μια σειρά διαφορών με την Ελλάδα, που ξεκινούν από τα χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο και φθάνουν έως και τη μειονότητα στη Θράκη. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι η διαφορά είναι μία και αυτή είναι η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
 
Ως εκ τούτου, η απόσταση που πρέπει να διανυθεί παραμένει επί της ουσίας πολύ μεγάλη. Μπορεί η διάθεση να είναι καλή, προς το παρόν, αλλά αν κάποιος πρέπει να τείνει χείρα φιλίας προς τον άλλο, αυτή είναι η Τουρκία προς την Ελλάδα.
 
Είναι η Τουρκία αυτή που πρέπει να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό. Να παύσει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, να εγκαταλείψει το θεώρημα της Γαλάζιας Πατρίδας. Ως προς το αν θα τα πράξει όλα αυτά η Τουρκία, η απάντηση προφανώς είναι αρνητική, δεδομένου ότι ο αναθεωρητισμός αποτελεί κεντρική στρατηγική επιλογή της Τουρκίας, ανεξαρτήτως του ποιος είναι στην εξουσία.

Με την επίσκεψη Μπλίνκεν επιβεβαιώνεται ότι το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή είναι όλο και πιο ισχυρό. Σε αυτήν την κατεύθυνση υπήρξε και χθες μια σειρά επαφών του πρωθυπουργού στο Μόναχο με σειρά γερουσιαστών που παραβρέθηκαν στη Διάσκεψη Ασφαλείας.
 
Ενόψει των εξελίξεων στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί επανέρχονται στην Ανατολική Μεσόγειο και σε γεωστρατηγικό, αλλά και σε ενεργειακό επίπεδο. Σε αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο.