Πετάς το χαρτάκι στα διόδια; Ποιο το πρόστιμο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

26.2.23

Πετάς το χαρτάκι στα διόδια; Ποιο το πρόστιμο


 Σε σκουπιδότοπο έχουν μετατραπεί τα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων πριν και μετά τους σταθμούς διοδίων, με πολλούς οδηγούς να απορρίπτουν τις αποδείξεις από το παράθυρό τους.


Χάος επικρατεί καθημερινά στα διόδια των αυτοκινητοδρόμων, και ειδικά κατά τις μαζικές εξόδους των εκδρομέων όπως αυτή του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας.


Δεν είναι μόνο οι αρνητές διοδίων που κολλάνε στο πίσω μέρος των προπορευόμενων αυτοκινήτων και περνούν αέρα τις μπάρες δίχως να πληρώσουν. Ούτε οι δεκάδες «εξυπνάκηδες» που αλλάζουν τελευταία στιγμή κατεύθυνση προκειμένου να προλάβουν την μπάρα με τη λιγότερη κίνηση.


Πρόβλημα και δη περιβαλλοντικής φύσεως προκαλούν και όσοι θεωρούν ότι ο δρόμος είναι ένας απέραντος κάδος σκουπιδιών όπου μπορούν να απορρίψουν την απόδειξη από τα διόδια. Πόσες φορές, άλλωστε, έχεις παρατηρήσει, την ώρα που απομακρύνεσαι από τα διόδια, έναν οδηγό ο οποίος ανοίγει το παράθυρο και πετά ανερυθρίαστα την απόδειξη;


Αυτό, ωστόσο, που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν οι συγκεκριμένοι οδηγοί είναι ότι ο νόμος επιφυλάσσει αυστηρή τιμωρία για όσους απορρίπτουν αντικείμενα από το όχημά τους, αμαυρώνοντας την εικόνα του οδικού δικτύου ή/και προκαλώντας κίνδυνο πυρκαγιάς.


Ειδικότερα, αναφορά στο αδίκημα της απόρριψης αντικειμένου από όχημα γίνεται στην παράγραφο 3 του Άρθρου 12 «Γενικές διατάξεις», ο οποίος μας παραπέμπει στην παράγραφο 1 του άρθρου 29. του νόμου 4530/ 2018, με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις».


Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό μέτρο και όχι πρόστιμο. Αναλυτικότερα, «οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες».


Αρμόδια για σχετικούς ελέγχους είναι η Τροχαία, ωστόσο η συγκεκριμένη παράβαση μπορεί να βεβαιωθεί από οποιαδήποτε αστυνομική υπηρεσία, ενώ στην περίπτωση του τσιγάρου, δικαίωμα επιβολής προστίμου έχει και η πυροσβεστική.

Πηγή