Το Λ.Σ. τιμά την Αγία Φιλοθέη - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

21.2.23

Το Λ.Σ. τιμά την Αγία Φιλοθέη


 Η Ρεγγίνα ή Ρηγούλα Μπενιζέλου, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, γεννήθηκε το 1522 στην Αθήνα.  Ήταν κόρη του Αθηναίου προύχοντα και λόγιου Άγγελου Μπενιζέλου και της Συρίγης Παλαιολογίνας.

Στα 14 της παντρεύτηκε τον Ανδρέα Χειλά και στα 17 της έμεινε χήρα.  Τότε αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού και εκάρη μοναχή με το όνομα Φιλοθέη.  Έχτισε ένα μοναστήρι εκεί που σήμερα βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών (δίπλα στη Μητρόπολη) και επεδόθη σε φιλανθρωπικό έργο με την ίδρυση ξενώνα, νοσοκομείου και εκπαιδευτηρίου για άπορες Αθηναίες.

Η μοναχή Φιλοθέη προκάλεσε την μήνιν των Οθωμανών, όταν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την προστασία των νεαρών Ελληνίδων της Αττικής, που εκβιάζονταν από τους κατακτητές να ασπασθούν τον Μωαμεθανισμό και να παντρευτούν Μουσουλμάνους.  Τη συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της ολονυχτίας της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (2-3 Οκτωβρίου 1588) και την υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια.  Πέθανε από τα τραύματά της στις 19 Φεβρουαρίου του 1589.

Το όνομά της δόθηκε στο προάστιο της Φιλοθέης το 1936, όταν βρέθηκε κρύπτη της Αγίας στην περιοχή.  Προηγουμένως, ονομαζόταν Νέα Αλεξάνδρεια.

Χτες 19.2.2023, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών το Λιμενικό Σώμα απέδωσε με άγημα τιμές στη μνήμη της.  Μετά τη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση των ιερών λειψάνων και της ιερής εικόνας της Αγίας Φιλοθέης.

Παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό από τη λιτάνευση και τη Θεία Λειτουργία.

Χρόνια πολλά Αθήνα!

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, όρθια άτομα και κείμενο που λέει "å ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ ROMFEA.GR"

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα και όρθια άτομα

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, όρθια άτομα και κείμενο που λέει "ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ ROMFEA.GR"

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και όρθια άτομα

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, όρθια άτομα και κείμενο που λέει "ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ ROMFEA.GR"

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, όρθια άτομα, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ ROMFEA.GR"

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, όρθια άτομα και εξωτερικοί χώροι