Γυναίκα Λιμενικός: Χρειάζεται αγώνας για να κατοχυρωθεί το θεμελιώδες δικαίωμα της ισότητας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

9.3.23

Γυναίκα Λιμενικός: Χρειάζεται αγώνας για να κατοχυρωθεί το θεμελιώδες δικαίωμα της ισότητας


 8η Μάρτη. Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Ημέρα τιμής και θύμησης της απεργίας των εργατριών στη κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης το 1857, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ημέρα ανάδειξης των προβλημάτων και προώθησης των δικαιωμάτων της γυναίκας, η οποία θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.


Έχουν περάσει τόσα χρόνια… κι όμως οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων δεν έχουν εξαλειφθεί… ενώ ο σεξισμός και οι πατριαρχικές αντιλήψεις συνεχίζουν να διαιωνίζονται!


Ο γυναίκες που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή -σε ένα επί πολλά χρόνια ανδροκρατούμενο περιβάλλον – καταβάλλουν καθημερινά προσπάθεια να πείσουν ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους άντρες συναδέλφους τους. Διεκδικούν και κατακτούν τη θέση που τους αρμόζει. Ίσες προς ίσους.


Πολλές είναι οι γυναίκες λιμενικοί (Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Λιμενοφύλακες) που υπηρετούν σήμερα σε επιχειρησιακές θέσεις και θέσεις ευθύνης με υψηλές απαιτήσεις, ανταποκρινόμενες στα καθήκοντα ισάξια με τους άντρες συναδέλφους τους. Για να καταλάβουν αυτές τις θέσεις ευθύνης, στη βάση των προσόντων, γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειρίας που διαθέτουν, εξακολουθούν να δίνουν αγώνα για να πείσουν ότι δεν υπολείπονται σε σύγκριση με τους άντρες συναδέλφους τους. Και όλα αυτά, εντός ενός εργασιακού περιβάλλοντος, που λόγω του καθεστώτος στρατιωτικής πειθαρχίας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση μεμονωμένων περιστατικών ηθικής -ή ακόμη και σεξουαλικής- παρενόχλησης και εκφοβισμού.


Η πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα και να θεσπίσει κανόνες για τον περιορισμό τέτοιων φαινομένων και την προστασία των εργαζομένων, ιδίως των ενστόλων γυναικών. Επιπρόσθετα, οι γυναίκες που υπηρετούν στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, παράλληλα με τις απαιτητικές υπηρεσιακές υποχρεώσεις (υπερωριακή απασχόληση, νυχτερινή εργασία), εκπληρώνουν και πολλούς άλλους απαιτητικούς ρόλους: γυναίκα-σύζυγος, γυναίκα-μητέρα, γυναίκα-νοικοκυρά, γυναίκα-κόρη.


Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει τους πολύπλευρους ρόλους των σύγχρονων γυναικών, και δη των ενστόλων γυναικών, που δίνουν όλη τη ψυχή τους για την πατρίδα, παρέχοντας τις προϋποθέσεις ‘που θα τις βοηθήσουν να συγκεράσουν τις εργασιακές υποχρεώσεις με αυτές της οικογενειακής ζωής.


Η ισότητα ανδρών και γυναικών αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για το οποίο χρειάζεται αγώνας για να κατοχυρωθεί. Η γυναίκα λιμενικός οφείλει να συνεχίσει τον αγώνα της ώστε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση του ρόλου της και της φύσης της.

Πηγή