ΕΑΑΛΣ Παρέμβαση: Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία μας…Εδώ, δεν περνά το «…όλοι μαζί τα φάγαμε…»!!!” - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

15.3.23

ΕΑΑΛΣ Παρέμβαση: Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία μας…Εδώ, δεν περνά το «…όλοι μαζί τα φάγαμε…»!!!”


 Αναδημοσιεύουμε παρέμβαση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα της:

Με αφορμή πρόσφατες ανακοινώσεις – παρεμβάσεις συνταξιουχικών οργανώσεων αποστράτων ωφελούμενων από το ΜΤΣ, παρεμβαίνουμε ως εξής: 

(Α)  Παραπλανητικά και λανθασμένα, οι κρατήσεις από την προμήθεια εξοπλισμών αναφέρονται ως «κοινωνικοί πόροι».  Προφανώς, οι συντάκτες τους, τους χαρακτηρίζουν ως «κοινωνικούς», ώστε όλοι αυτομάτως να αποκτούν δικαίωμα ισότιμης νομής τους, ανεξάρτητα, ποιος Κλάδος υλοποιεί την προμήθεια.

Αδιαφορούν για την ισχύουσα νομοθεσία και φτάνουν να ζητούν την «αναλογική» κατανομή των κρατήσεων από τα εξοπλιστικά, με κριτήριο τον αριθμό των μερισματούχων κάθε Μετοχικού Ταμείου.

Περαιτέρω, ισχυρίζονται ότι η κατανομή των κρατήσεων από τα εξοπλιστικά που υλοποιούν το Π.Ν. και η Π.Α. γίνεται μεροληπτικά (!!!), με συνέπεια ενώ τα ΜΤΝ-ΜΤΑ (κατά νόμον) λαμβάνουν υπέρογκα και δυσανάλογα ποσά, το ΜΤΣ να λαμβάνει ψίχουλα.

(Β)  Επισημαίνεται ότι τα Μετοχικά Ταμεία των ενστόλων δεν χρηματοδοτούνται από το Κράτος, όπως συμβαίνει με τα επικουρικά Ταμεία όλων των άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου, που ενισχύονται με μηνιαία κρατική επιδότηση 3%.

(Γ)  Τα Μετοχικά Ταμεία είναι ο «κουμπαράς» των ενστόλων, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενα από τους ενστόλους μετόχους τους.  Αυτοί οι «κουμπαράδες» των ενστόλων, περιστασιακά ενισχύονται με τις κρατήσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ανάλογα με τον Κλάδο που τα υλοποιεί.  Είναι μια νομοθετικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της Πολιτείας, η σποραδική εφαρμογή της οποίας πρέπει να διατηρηθεί αμετάβλητη.

(Δ)  Η ιστορική πορεία των Μετοχικών Ταμείων κατέδειξε ότι η χρηστή διοίκηση των ΜΤΝ και ΜΤΑ τα διατήρησε σε βιώσιμη οικονομική θέση.

(Ε)  Αιτήματα, όπως αυτά που αφορούν την αλλαγή στον τρόπο κατανομής των κρατήσεων από τα εξοπλιστικά, είναι καταδικαστέα, επειδή διχάζουν την ομοθυμία των ενστόλων (είτε στην ενεργό δράση, είτε σε αφυπηρέτηση).  Ποιος θα δεχθεί ανατροπή των κεκτημένων δικαιωμάτων των Κλάδων των Ε.Δ.;  Ποιος θα ξαναδεχθεί ένα έμμεσο «κούρεμα» στις μελλοντικές προσόδους των Μετοχικών Ταμείων;  Ποιος θα ξεχάσει ότι το 2012, που με το PSI «κουρεύονταν» τα αποθεματικά των ΜΤΑ και ΜΤΝ, τα αποθεματικά του ΜΤΣ επιδοτούνταν με €150 εκατ.;;;

(ΣΤ)  Επίσης, είναι βέβαιο ότι τέτοια αιτήματα προκαλούν σοβαρή «εμφύλια» εχθρότητα των ενστόλων και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τον «πυρήνα» του προβλήματος και από την ανάδειξη ως μοναδικής, προσφορότερης, βιώσιμης και μακροπρόθεσμης λύσης, αυτής της έκτακτης (περιστασιακής και σποραδικής) κρατικής επιχορήγησης για την οικονομική εξυγίανση του ΜΤΣ.

(Ζ)  Η αποδυνάμωση της οικονομικής ευρωστίας (των «κουμπαράδων» με τις οικονομίες) των ΜΤΝ και ΜΤΑ, κάθε άλλο παρά συναδελφική μπορεί να θεωρηθεί.

(Η)  Τέτοια αιτήματα είναι άκρως διχαστικά, ενώ στρέφονται ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ και ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ κατά των συμφερόντων των αποστράτων όχι μόνον του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς υπονομεύουν εκ βάθρων τη λειτουργία και το νομοθετικό πλαίσιο των Μετοχικών μας Ταμείων.

(Θ)  Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανατραπεί ο κανόνας που ισχύει εδώ και 90 και πλέον χρόνια για την κατανομή των κρατήσεων από τα εξοπλιστικά.  Είναι το Κράτος αυτό που πρέπει και πάλι (όπως έκανε το 2012) να παρέμβει και να επιδοτήσει αποφασιστικά το ΜΤΣ.  Την υποχρηματοδότηση του ΜΤΣ δεν θα την λύσουν οι «κουμπαράδες με τις οικονομίες» ούτε του ΜΤΑ ούτε του ΜΤΝ (μολονότι είναι πολλοί εκείνοι που θα το ήθελαν), αφού, σε βάθος χρόνου, αυτή η λύση με βεβαιότητα θα συμπαρασύρει σε μαρασμό και τα τρία Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία μας…Εδώ, δεν περνά το «…όλοι μαζί τα φάγαμε…»!!!”