Έρχεται αύξηση ορίων ηλικίας στους Λιμενικούς ; - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

13.3.23

Έρχεται αύξηση ορίων ηλικίας στους Λιμενικούς ;


 Παραθέτουμε ανακοίνωση ΠΟΛ 


Πειραιάς, 13/03/2023

Αριθ. Πρωτ.: 27/2023

 

                                              Προς: Υπουργό Εργασίας &

                                                               Κοινωνικών Υποθέσεων

                                                                                      κ. Κωστή Χατζηδάκη

 

Αύξηση ορίων ηλικίας .

 

Κύριε Υπουργέ,

η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών έχει απευθυνθεί πολλάκις σε εσάς προκειμένου να παρέμβετε στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος των υπηρετούντων στα Σ.Α . , κυρίως στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ,  ενώ αρκετές φορές ήταν και οι φορές που ζητήσαμε την συνδρομή σας για την διασφάλισή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και της Ομοσπονδίας μας .

 

Στις παρεμβάσεις μας δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην μείωση των εισφορών για την αναγνώριση των ετών σπουδών ,στρατού που αυξήθηκαν από 6,67% σε 20% με το νόμο 4387/2016 , ενώ αναδείξαμε με τον πλέον περίτρανο τρόπο την αδικία που έχει συντελεστεί με τα τρία επιπλέον χρόνια αναγνώρισης των καταταγέντων 90-95.

 

Δυστυχώς όμως και παρά το γεγονός ότι στα ερωτήματα που σας υποβάλαμε ανταποκριθήκατε και απαντήσατε άμεσα , με την ολοκλήρωση της θητείας σας τα περισσότερα από τα προβλήματα παραμένουν άλυτα .

 

Αναλύοντας τα εργασιακά μας δεδομένα ¨εν τοις πράγμασι¨ διαπιστώνεται πως η αύξηση ορίων στην εργασία σε 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών ή μέχρι το 60ο έτος ηλικίας σύμφωνα με το ν.3863/2010 δημιούργησε σοβαρά ζητήματα και προκάλεσε εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο μπορούν να ανταπεξέλθουν τα στελέχη των Σ.Α αλλά και του Στρατού στις απαιτήσεις των υποχρεώσεών τους υπηρετώντας τα Ένστολα Σώματα .

 

Η απάντηση έρχεται τόσο από τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται αλλά και από θανάτους που γεωμετρικά αυξάνονται σε ηλικίες άνω των 50 ετών.

 

Καθίσταται σαφές πως υπηρετώντας στα Ένστολα Σώματα και έχοντας ένα εργασιακό βίο που η καθημερινότητα σε βρίσκει στο δρόμο ή στη θάλασσα και όχι στο ασφαλές περιβάλλον ενός γραφείου , οι κίνδυνοι που διατρέχεις να επιβαρυνθεί η υγεία σου τόσο σε σωματικό όσο κι σε ψυχικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.

 

Εκπροσωπώντας τους συναδέλφους Λιμενικούς οφείλουμε να αναδείξουμε την ανάγκη επανακαθορισμού των ορίων ηλικίας ,την ενδεχόμενη μείωσή τους παράλληλα με την μείωση των ποσοστών εισφορών για την αναγνώριση ετών σπουδών και στρατού.

 

Δυστυχώς όμως αντί αυτού πληροφορούμαστε πως στο πλάνο των επόμενων ετών για τα εργασιακά μας βρίσκεται και η αύξηση των ετών εργασίας τουλάχιστον κατά 2 έτη .

 

Κύριε Υπουργέ ,

έχοντας ολοκληρώσει τη θητεία σας στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και εν αναμονή των κυβερνητικών προεκλογικών δηλώσεών για το εργασιακό μέλλον των υπηρετούντων σε Σ.Α και Ε.Δ θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε αν υπάρχει πρόθεση από την Κυβέρνηση για αύξηση των  ετών εργασίας που συνεπάγεται πως θα δυσχεράνει το έργο αλλά και τον εργασιακό βίο όσων υπηρετούν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών αυτής της χώρας. 


Πηγή