Υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Αttica Group και των Ναυπηγείων Ελευσίνας – ΟΝΕΧ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

16.12.23

Υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Αttica Group και των Ναυπηγείων Ελευσίνας – ΟΝΕΧ


 Υπογράφτηκε σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Αttica Group και της Ναυπηγείων Ελευσίνας– ΟΝΕΧ παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης, Εργασίας και Ναυτιλίας. Το παρών έδωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης.


Αφορά τη συνεργασία  τόσο για τη συντήρηση όσο και για την εγκατάσταση νέων μηχανών διπλού καυσίμου  σε επιλεγμένα πλοία  από τα συνολικά 43 επιβατηγά και οχηματαγωγά του στόλου που ελέγχει η Attica μετά τη συγχώνευση με την ΑΝΕΚ. Σε βάθος χρόνου περιλαμβάνει και την ναυπήγηση πλοίων για τις γραμμές του Αιγαίου.


Η συμφωνία προβλέπει και ρήτρα αποκλειστικότητας υπέρ των Ναυπηγείων Ελευσίνας για εργασίες και ναυπήγησης με τις υπάρχουσες υποδομές. Εφόσον έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα είναι η πρώτη επιλογή της Attica Group.


«Αφορά τα logistics επισκευών των 40 πλοία που βρίσκονται στην Ελλάδα από τα συνολικά 43 που απαρτίζουν τον στόλο του ομίλου» ανέφεραν στο newmoney πηγές του ομίλου: «Μία τέτοια συνεργασία γίνεται μόνο με συμφωνίες wholesale, δηλαδή ολιστικές. Πλησιάσαμε τα ναυπηγεία για να συζητήσουμε αν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν. Μας επιβεβαίωσαν τόσο την επιθυμία τους να αναλάβουν το έργο όσο και ότι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν» και προσέθεσαν:


«Θέλουμε τα ναυπηγεία να υλοποιήσουν το σχέδιο επενδύσεων της Attica για το πρασίνισμα του στόλου, όπως τοποθέτηση μηχανών διπλού καυσίμου, να αλλάξουμε προπέλες ώστε να μειωθεί η αντίσταση του νερού, βαψίματα με μπογιές σιλικόνης, εργασίες επιμήκυνσης των πλοίων έως και κατασκευή πλοίου εφόσον έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Επίσης και τα 40 πλοία θα συντηρούνται-dry docking και θα επισκευάζονται στην Ελευσίνα».
Το σχέδιο για ναυπηγήσεις πλοίων έως το 2029 είναι ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, για την πράσινη αναβάθμιση θα δοθούν 160 εκατομμύρια και για την τοποθέτηση διπλών μηχανών 400 εκατομμύρια έως το 2027.


Ο υπουργός ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε: «Υλοποιούμε τον κοινό στόχο για μια βιώσιμη, ανταγωνιστική και πράσινη ναυτιλία.


Η σημερινή υπογραφή αυτού του Μνημονίου και οι συνεργασίες, δεν είναι απλώς μία σημαντική εξέλιξη σε μια συλλογική προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί ο ελληνικός στόλος, αλλά είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Εμείς θα το παρουσιάσουμε και σε διάφορα διεθνή φόρα για το πώς, μέσα από αυτή την συνεργασία, θα περπατήσουμε όλοι μαζί ώστε να επιτύχουμε την «πράσινη» μετάβαση. Να υλοποιήσουμε τον κοινό στόχο μιας βιώσιμης ρεαλιστικής ναυτιλίας, για να ξέρει η αγορά που πάει, αλλά και μιας «πράσινης» ναυτιλίας» και συνέχισε:


«Ο Πρωθυπουργός, το είχε θέσει και στο COP27, αλλά και φέτος στην ομιλία στο COP28 είπε ότι πρέπει να είμαστε όντως πρωτοποριακοί, αλλά την ίδια στιγμή και ρεαλιστές. Και ακριβώς αυτό το Μνημόνιο, αυτή η συνεργασία, έχει αυτά τα δύο στοιχεία. Με ισορροπημένο και ορθολογικό τρόπο, με αναπτυξιακό πρόσημο φέρει οικονομικά οφέλη για όλους μας, στο πλαίσιο της οικονομίας κλίματος. Η ναυτιλία μέσα από αυτή τη συμφωνία, η ελληνική ναυτιλία, ένα από τα μεγάλα μας «assets», ίσως το μεγαλύτερο, γίνεται ακόμα πιο ανταγωνιστική. Αυτό το τόνισαν και οι δύο συνάδελφοι Υπουργοί και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και να το περάσουμε και στον κόσμο.
Η σημερινή υπογραφή δεν είναι εσωτερική υπόθεση. Είναι υπόθεση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας, της ελληνικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Γιατί με τέτοιες ενέργειες θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε, όπως είπε κι ο Άδωνις Γεωργιάδης, νέες ιδιωτικές επενδύσεις, να φέρουμε και να χτίσουμε ελληνικά πλοία, γιατί μόνο έτσι αυτή η επένδυση θα αξίζει τον κόπο και θα έχει οφέλη».


Όπως εξήγησε «εξαιτίας όλων αυτών που συμβαίνουν στη χώρα – και θέλω να το τονίσω αυτό φαίνεται ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί ως επενδυτικός προορισμός και ως μία χώρα που έχει αξιόπιστο γεωπολιτικό πρόσημο. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα, σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΙΜΟ, να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την πρώτη θέση. Κερδίσαμε σε μία δύσκολη μάχη, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, την πρώτη θέση ξανά στον IΜΟ, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας. Αυτό δείχνει ότι το ένα δένει με το άλλο και πως αυτή η κυβέρνηση συγκεντρώνει συλλογικές δυνάμεις που αποδίδουν σε όλα τα επίπεδα» και κατέληξε λέγοντας:


«Αυτός ο στρατηγικός στόχος δημιουργεί τις δυνατότητες για να ανταποκριθούμε επαρκώς στις νέες προκλήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το Fuel EU Maritime και το EU Emissions Trading System (ETS). Μεγάλες προκλήσεις και στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου καταφέραμε για πρώτη φορά και περάσαμε την ελληνική θέση που συνδέει τις ευρωπαϊκές προκλήσεις με τους στόχους που έχει ο ΙΜΟ. Ήταν πάρα πολύ δύσκολος στόχος και επαναλαμβάνω ότι αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας μας δίνει ένα ακόμα εργαλείο, ένα ακόμα επιχείρημα για να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια.


Κλείνοντας, χαιρετίζω αυτή τη συνεργασία, αυτό το Μνημόνιο. Όλοι μαζί θα είμαστε δίπλα έτσι ώστε αυτή η συνεργασία να κρατηθεί και καθημερινά να πετυχαίνει συγκεκριμένα πρακτικά αποτελέσματα».


Το πρόγραμμα προβλέπει πιο συγκεκριμένα:


-Τη συντήρηση και όλο το επισκευαστικό έργο του στόλου των 45 πλοίων που ελέγχει η Attica Group σήμερα, καθώς και όσων πλοίων αποκτηθούν ή τελούν υπό τη διαχείριση της κατά τη διάρκεια της συνεργασίας με την ΟΝΕΧ.


-Την αναβάθμιση και τις ενεργειακές μετατροπές του στόλου της Attica Group, με σκοπό την «πράσινη μετάβαση» και την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πλοίων, σύμφωνα με τις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Νομοθεσίας.


-Τη δυνατότητα ναυπήγησης/κατασκευής νέων πλοίων στις εγκαταστάσεις του Ομίλου ΟΝΕΧ, εφόσον η Attica Group προβεί σε μία τέτοια κίνηση για τον στόλο της.


Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την υπογραφή του Μνημονίου, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ONEX και της ATTICA GROUP είναι ένα σπουδαίο γεγονός, μια συμφωνία που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση των ελληνικών ναυπηγείων και ταυτόχρονα του ακτοπλοϊκού στόλου της Ελλάδας. Σήμερα δίνεται σάρκα και οστά στο όραμά μας, να καταστεί η Ελλάδα ναυπηγικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η σημερινή ημέρα αποτελεί μία νέα φωτεινή σελίδα για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας. Η δυναμική επαναφορά των ναυπηγείων Ελευσίνας και μαζί τους η αναβίωση ενός ολόκληρου τομέα στην Ελλάδα, αποτέλεσε εξαρχής προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη.


Η Ελλάδα μας που κυριαρχεί στην παγκόσμια ναυτιλία με πάνω από 5.500 πλοία και κατέχει το 60% του ευρωπαϊκού στόλου. Η Ελλάδα που συνέβαλε καταλυτικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης καθώς εκτός των άλλων κατέχει το 25% των πλοίων μεταφοράς LNG παγκοσμίως. Η Ελλάδα που πρωτοπορεί στην πράσινη μετάβαση οφείλει να έχει τη ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στο επίπεδο που της αξίζει. Το σημερινό μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί μια έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στην αξιόπιστη πολιτική της κυβέρνησής μας».


Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε: «Θέλω να συγχαρώ την ΟΝΕΧ για την πολύ μεγάλη σημερινή εθνική επιτυχία. Το γεγονός ότι ένας πολύ μεγάλος όμιλος όπως η Attica Group αποφασίζει να υπογράψει αυτό το μνημόνιο συνεργασίας με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και να δώσει δουλειά για πολλά χρόνια στους εργάτες της περιοχής και κατά συνέπεια στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία στο σύνολό της, είναι ένα εξαιρετικά χαρμόσυνο νέο. Μου δίνει μεγάλη προσωπική περηφάνια και σίγουρα είναι ένα ισχυρό σήμα, του ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο από τα παγκόσμια συμβόλαια της Ναυπηγικής Βιομηχανίας».


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία είναι ιστορική σημασίας διότι σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη μιας περιόδου βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα. Σήμερα, ανοίγει ένας νέος ορίζοντας για περισσότερες θέσεις εργασίας, για ένα cluster δραστηριοτήτων, που θα ενισχύσουν γενικά τη βιομηχανία μας. Η Ελλάδα επιστρέφει».


Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να είμαι μαζί σας σήμερα εδώ σε αυτήν την τόσο σημαντική συμφωνία. Εύχομαι να ξέρετε ότι αγαπώ αυτό το κράτος. Αυτό το κράτος που γεννήθηκαν οι γονείς μου.


Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κώστα Σκρέκα, δύο ανθρώπους που πονάνε για την πατρίδα τους και κάθε μέρα δίνουν μεγάλη προσπάθεια να έχουν οι Έλληνες πολίτες τις ευκαιρίες να δουλέψουν και να φτάσουν πολύ ψηλά».


Ο Πρόεδρος του Ομίλου ONEX SA, Πάνος Ξενοκώστας, ανέφερε: «Η σημερινή συμφωνία δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι πολλαπλασιαστική η ισχύς που δημιουργεί μια τέτοια συμφωνία καθώς η τεχνογνωσία μένει εδώ. Οι άνθρωποι ξαναγυρίζουν στις δουλειές τους, θα εκπαιδεύσουμε καινούργιους και όλη αυτή η συνθήκη δημιουργεί μια συνέχεια της οποίας η αλυσίδα είχε σχεδόν κοπεί όταν ξεκινήσαμε να προσπαθούμε να το επαναφέρουμε.


Μια τεράστια δικαίωση, όμως, η σημερινή μέρα και για τους Έλληνες εφοπλιστές και ακτοπλόους τους οποίους για πάρα πολλά χρόνια το σύστημα της παρακμής κατηγορούσε ως μη ευπατρίδες, μη πατριώτες, ότι τα πάνε αλλού τα πλοία».


Ο Πρόεδρος Attica Group, Κυριάκος Μάγειρας, δήλωσε: «Έχουμε καθήκον να δώσουμε ό,τι μπορούμε στην ελληνική οικονομία. Δεν μπορεί τα ναυπηγεία να μην είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση. Η ακτοπλοΐα και τα ναυπηγεία είναι αλληλένδετοι οργανισμοί και αγορές και πρέπει να έρθουν και να επενδυθούν χρήματα».

Πηγή