Συγκεκριμένα, «η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει, πρώτα από όλα, ενημέρωση για μέτρα αυτοπροστασίας σε διάφορες κατηγορίες έκτακτων συνθηκών, όπως σεισμοί, πλημμύρες, δασικές και αστικές πυρκαγιές. Στη συνέχεια, βγαίνουμε στο πεδίο και κάνουμε μια σειρά ασκήσεων. Για παράδειγμα, βάζουμε πραγματική φωτιά και τη σβήνουμε με πυροσβεστήρες. Εξομοιώνουμε μια δασική πυρκαγιά και κάνουμε πλήρη εκκένωση ή εκπαιδεύουμε στη χρήση φορείου, στην αντιμετώπιση ενός τραυματισμένου ανθρώπου μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κάλλι Σαΐνη, η οποία το 2017 έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλικής Δημοκρατίας, για τη συνολική συνεισφορά της στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

Η αξία του προγράμματος έχει ήδη γίνει φανερή κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου, όταν για παράδειγμα εθελοντές πρόσφυγες συμμετείχαν σε περιπολίες πυρασφάλειας στις δομές που διαμένουν απελευθερώνοντας δυνάμεις της πυροσβεστικής, όμως «ακόμα και πρόσφατα, στο Σχιστό, όπου σύμφωνα με ενημέρωση που μας έκανε ο διοικητής της δομής, οι πρόσφυγες επενέβησαν στο αρχικό στάδιο πυρκαγιάς και έκαναν εκκένωση με τις διαδικασίες που έχουν διδαχθεί». Στο πρόγραμμα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών συμμετέχουν και άτομα που διαμένουν στον αστικό ιστό, δηλαδή εκτός δομών, ενώ «πιθανότατα το καλοκαίρι του 2024 στην Αθήνα θα έχουμε και την πρώτη εθελοντική ομάδα αναγνωρισμένων προσφύγων που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους» να συνεισφέρουν στις θερινές δράσεις πυροπροστασίας, αναφέρει η κ. Σαΐνη.
Πολιτική προστασία σημαίνει ένταξη
«Ένταξη σημαίνει προσαρμογή στην ελληνική κοινωνία, στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, στον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό, στις δημοκρατικές μας αρχές, στην ισότητα. Για ένα κομμάτι των προσφυγικών πληθυσμών, ειδικά η θέση της γυναίκας είναι πολύ περιορισμένη. Υπό αυτή την έννοια δίνουμε μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή των γυναικών, η οποία αγγίζει το 48%» εξηγεί η διεθνώς διακεκριμένη εμπειρογνώμονας. «Κατανοώ ότι όταν μπαίνω στην τάξη και με βλέπουν με τη στολή, κυρίως οι άνδρες παθαίνουν σοκ διότι δεν μπορούν να φανταστούν ότι υπάρχει γυναίκα με το δικό μου βαθμό, επικεφαλής» σχολιάζει η κ. Σαΐνη. Όμως, ακριβώς αυτό το βίωμα κάνει τους ανθρώπους να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα που τους περιβάλλει.
Συν τοις άλλοις, υφίσταται αντικειμενικό έλλειμα σχετικής γνώσης αφού, για παράδειγμα, ενδέχεται οι άνθρωποι να φτάνουν στην Ελλάδα από περιοχές χωρίς σεισμική δραστηριότητα. Η εκπαίδευσή τους ενισχύει τη θέση τους ως ισότιμων μελών της κοινωνίας στην οποία βρίσκονται γιατί «όταν συμπεριφέρεσαι με σεβασμό, με αξιοπρέπεια, επαγγελματικά, οι ωφελούμενοι το εισπράττουν και η προστιθέμενη αξία είναι πάρα πολύ μεγάλη».


Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων στο πεδίο «είναι καταφανές ότι το μεγαλύτερο κέρδος των προσφύγων είναι η ίδια η συμμετοχή, πέρα από την ενημέρωσή τους» λέει η βραβευμένη Αρχιπύραρχος. «Για τις γυναίκες είναι τεράστια η ικανοποίηση. Τις βλέπω να χαμογελούν, να παίρνουν θάρρος, να κάνουν ακριβώς τα ίδια με τους άνδρες. Πολλές φορές ορίζουμε γυναίκα ως αρχηγό της ομάδας. Μας το λένε οι ίδιες πόσο κουράγιο παίρνουν».
Η κ. Σαΐνη διατηρεί ξεχωριστά στο αρχείο της μια φωτογραφία με έναν άνδρα από το Αφγανιστάν που έχασε το πόδι του από πυροβολισμό. Ένας άλλος έχει στα πόδια του αμέτρητες βίδες, για να μπορέσει να ξαναπερπατήσει. «Τον χτύπησαν αλύπητα. Και όμως κατάφεραν και οι δύο να γλιτώσουν. Όταν εξέφρασαν το ενδιαφέρον να συμμετάσχουν το θεώρησα πολύ μεγάλη πρόκληση και τιμή. Βρήκαμε τρόπο να εκπαιδεύσουμε έναν άνδρα με ένα πόδι να κρατήσει πυροσβεστήρα και να σβήσει την δοκιμαστική πυρκαγιά. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μετάλλιο της καριέρας μου. Το ότι αυτοί οι άνθρωποι με την τεράστια θέληση τα κατάφεραν και μόνο τότε αισθάνθηκαν ίσοι με τους άλλους, ότι δεν είναι απόκληροι επειδή τους έτυχε αυτό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο μετάλλιο για μένα» λέει χαρακτηριστικά η Κάλλι Σαΐνη.
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.