Βία ανηλίκων: Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τη «νέα» ΕΛ.ΑΣ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.1.24

Βία ανηλίκων: Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τη «νέα» ΕΛ.ΑΣ


 Πώς θα επιτηρούνται οι περιοχές όπου έχουν καταγραφεί επιθέσεις ανηλίκων - Στα σχέδια Χρυσοχοΐδη και η ενεργοποίηση αδρανών ενστόλων, η αξιολόγηση των διοικητών τμημάτων, η επανεμφάνιση των μπλόκων - Τα νέα δεδομένα στις έρευνες για τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημαΓυναίκες αστυνομικοί που παλιότερα είχαν ενταχθεί στην πανεπιστημιακή αστυνομία ή συμμετέχουν στη δύναμη «Οδός», θα αναλάβουν την επιτήρηση περιοχών στις οποίες έχουν καταγραφεί βίαιες επιθέσεις ανηλίκων, ενώ θα υπάρχει αφανής παρουσία και αστυνομικών της ασφάλειας για να προχωρούν σε συλλήψεις.


Παράλληλα, για τον περιορισμό της παραβατικότητας των ανηλίκων μελετάται η λειτουργία ενός πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού στο οποίο μπορούν να απευθύνονται θύματα επιθέσεων, οι γονείς τους ή άλλοι πολίτες που έχουν σχέση με τις υποθέσεις αυτές, ενώ ζητείται να δημιουργηθεί ανοικτή γραμμή αστυνομικών με διευθυντές σχολείων ώστε να καταγγέλλονται βιαιότητες εντός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.


Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δέκα επεμβάσεις κι αλλαγές που σχεδιάζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προκειμένου να υπάρξει η αναφερόμενη «επανεκκίνηση» και αναμόρφωση της ΕΛ.ΑΣ.Αναμένονται μαζικά ψυχομετρικά τεστ και εκπαιδεύσεις κάθε εβδομάδα περίπου 300-400 αστυνομικών της ΔΙΑΣ, των ΜΑΤ ή άλλων υπηρεσιών για να αποφεύγονται άσκοπες βιαιότητες ή σπασμωδικές κινήσεις

Αξιολόγηση των διοικητών


Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», σχεδιάζεται η θεσμοθέτηση συστήματος αξιολόγησης και βαθμολόγησης διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών με βάση τον περιορισμό της εγκληματικότητας στον τομέα τους, με παράλληλη μοριοδότηση αστυνομικών που θα υπηρετήσουν σε 20 αστυνομικά τμήματα «ειδικών συνθηκών» του κέντρου της Αθήνας και της Δυτικής Αττικής.


Στην ίδια κατεύθυνση, αναμένονται η επάνοδος στις περιπολίες περίπου 1.000 αστυνομικών που ήταν χαμένοι σε «βολικές» υπηρεσίες κυρίως γραφείου (με αρκετούς από αυτούς να παρουσιάζουν μαζικά… οσφυαλγίες για να αποφύγουν τη συμμετοχή στο έργο της αστυνόμευσης), η επανεμφάνιση των αστυνομικών μπλόκων ελέγχου σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, κι όχι μόνο, τα μαζικά ψυχομετρικά τεστ και οι εκπαιδεύσεις κάθε εβδομάδα περίπου 300-400 αστυνομικών της ΔΙΑΣ, των ΜΑΤ ή άλλων υπηρεσιών για να αποφεύγονται άσκοπες βιαιότητες ή σπασμωδικές κινήσεις.

Τρομοκρατία και μαφία


Και ακόμη αναμένεται η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων για τη νέα ομάδα «κρούσης» της οργάνωσης «Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» που τοποθέτησε τη βόμβα στα ΜΑΤ με σαφή πια την εικόνα για τους δύο δημιουργούς της, η εξιχνίαση δύο ακόμη «συμβολαίων θανάτου» από μαφίες στη χώρα μας, αλλά πιθανώς και μία νέα επιχείρηση εντοπισμού του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα. Τέλος, σχεδιάζεται και η σύνταξη νέων φακέλων για την εμπλοκή «εγκληματικών οργανώσεων» στον χώρο των χούλιγκαν πέρα από την έρευνα για τα αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη και τη σχετική παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.


Ετσι, ο κ. Χρυσοχοΐδης προχωρεί σε ριζικές αλλαγές μετά από μία περίοδο κατά την οποία παρουσιάστηκαν διαλυτικά φαινόμενα λόγω πολιτικών «ρουσφετιών» και χαριστικών ενεργειών. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος μιλώντας σε συνεργάτες του, «είναι τρομερό το γεγονός ότι μέσα σε περίπου δύο χρόνια αποδυναμώθηκε το 30%-40% των υπηρεσιών αιχμής, όπως ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, ΜΑΤ, αστυνομικά τμήματα και υπήρξε αύξηση χωρίς λόγο κατά 40% στο προσωπικό των γραφείων, των στατικών φρουρήσεων, των συνοδειών». Ο ίδιος χρησιμοποιεί πλέον το ενδεικτικό σύνθημα-εντολή «όλοι έξω» για τους ένστολους, χωρίς εξαιρέσεις.

Επιστροφή στη… δράση


Πάντως, το κύριο μέλημα του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι ο απεγκλωβισμός χιλιάδων αστυνομικών από αδρανείς υπηρεσίες (παρόμοια προσπάθεια είχε επιχειρήσει και ο προκάτοχός του κ. Γ. Οικονόμου) στις οποίες είχαν κατευθυνθεί την τελευταία διετία.


Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε να επιστρέψουν αμέσως στο αποδυναμωμένο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο δεν αποκρινόταν στις κλήσεις πολιτών, περίπου 40 γυναίκες αστυνομικοί, πολλές από τις οποίες είχαν λάβει θέσεις στα γραφεία ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς κανέναν υπηρεσιακό λόγο.


Ακόμη αφαιρούνται όλοι οι αστυνομικοί από τις φρουρήσεις υπουργείων, ενώ υπάρχει μέριμνα ώστε οι ομάδες ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ να μην αναλώνονται σε στατικές φρουρήσεις και να επανέλθουν τα μπλόκα ελέγχου στις κεντρικές αρτηρίες. Είναι ενδεικτικό ότι ελήφθη απόφαση για τη μετακίνηση 16 αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες γραφείου στην Ασφάλεια Αττικής στην Τροχαία, για 30 αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ώστε να υπηρετήσουν σε αστυνομικά τμήματα κι άλλες σχετικές ενέργειες.


Παράλληλα, φαίνεται να υπήρξε ενδιαφέρον των συνεργατών του κ. Χρυσοχοΐδη ώστε η υγειονομική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. να μη δίνει άκριτα τις «αναρρωτικές» άδειες που ζητούν πολλοί μετακινούμενοι αστυνομικοί στο πλαίσιο παρελκυστικής τακτικής. Οι ίδιοι δε φαίνεται να επικαλούνται τακτικά τη δύσκολα ανιχνεύσιμη «οσφυαλγία».

Αλλαγές στις αποσπάσεις


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να προωθήσει ακόμη αλλαγές στη νομοθεσία για τις αποσπάσεις αστυνομικών στην επαρχία λόγω γάμου τους εκεί με κρατική υπάλληλο, για την επιμέλεια των παιδιών τους (πολλές φορές με εικονικό διαζύγιο), αλλά και για λόγους φροντίδας των ηλικιωμένων γονιών τους, οι οποίοι ενώ έχουν τέκνα που ζουν κοντά τους, ζητούν στο πλευρό τους εκείνο που υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική.


Μάλιστα, προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι αστυνομικές υπηρεσίες «αιχμής» ή ειδικών συνθηκών (όπως οι ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, ή αστυνομικά τμήματα με μεγάλη εγκληματικότητα) ζητείται η ενίσχυση της μοριοδότησης των αστυνομικών, ώστε όταν πριν συμπληρώσουν 10 χρόνια υπηρεσίας σε αντίστοιχες θέσεις να μπορούν μετακινούνται στους τόπους καταγωγής τους, όπως επιδιώκουν οι περισσότεροι ένστολοι.


Σε συνέχεια των παραπάνω, ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει ζητήσει από τους προϊσταμένους των αστυνομικών διευθύνσεων όλης της χώρας – με κύριο ενδιαφέρον στη Δυτική Αττική κι άλλες περιοχές της χώρας – την αναλυτική χαρτογράφηση της εγκληματικότητας σε αυτές. Επιπλέον θα υπάρχει αξιολόγηση και βαθμολόγηση των αρμοδίων αξιωματικών ανά εξάμηνο σχετικά με τη μείωση ή την αύξηση των εγκληματικών ενεργειών στη ζώνη ελέγχου τους.

Πρώην μέλη της ΟΛΑ


Ο νέος πολιτικός προϊστάμενος της λεωφόρου Κατεχάκη δηλώνει διαρκώς από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ότι «προβληματίζεται από την τρομοκρατία» κι ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί αιματηρή επίθεση από την οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη επίθεση αποδίδεται σε πρώην μέλη της οργάνωσης ΟΛΑ που είχε αδρανοποιηθεί για πέντε χρόνια χωρίς να είναι γνωστοί οι φυσικοί αυτουργοί. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, μόνιμο μπορεί να θεωρηθεί το ενδιαφέρον του υπουργού για τον εντοπισμό του 58χρονου Βασίλη Παλαιοκώστα που είχε αποδράσει το 2009 με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ο 58χρονος κατηγορείται ότι το 2010 με τη συνεργασία αντιεξουσιαστών είχε στείλει το δέμα-βόμβα που σκότωσε τον υπασπιστή του υπουργού, Γιώργο Βασιλάκη.


Τέλος ο κ. Χρυσοχοΐδης παρακολουθεί τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, όπου επίκειται η διαλεύκανση (μετά τη σύλληψη ρωσοπόντιων εκτελεστών) τουλάχιστον δύο ακόμη «συμβολαίων θανάτου».

Πηγή: www.tovima.gr