Kολυδάς: «Για 2 βαθμούς δεν είχαμε χιονόστρωση στην Αττική» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

31.1.24

Kολυδάς: «Για 2 βαθμούς δεν είχαμε χιονόστρωση στην Αττική»


 Για μικρές αποκλίσεις στα προγνωστικά στοιχεία, οι οποίες ήταν αναμενόμενες, έκανε λόγο ο διευθυντής της ΕΜΥ

Γιατί δεν σημειώθηκαν οι χιονοπτώσεις που είχαν προαναγγείλει χθες οι μετεωρολόγοι στα βόρεια προάστια της Αθήνας, εξήγησε μιλώντας στο Star ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς.


Ο μετεωρολόγος υποστήριξε, ότι οι προβλέψεις ήταν σωστές, ωστόσο η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς στην κατώτερη ατμόσφαιρα συνέβαλαν στο να αυξηθεί το υψόμετρο χιονόπτωσης και χιονόστρωσης κατά 200-250 μέτρα. Ζήτησε δε, να μην διαταραχθεί η εμπιστοσύνη στην ομάδα προγνώσεων της ΕΜΥ.



Όπως είπε συγκεκριμένα «παρότι τα στοιχεία της ανώτερης ατμόσφαιρας επιβεβαιώθηκαν, δηλαδή είχαμε την πολύ ψυχρή μάζα που προκάλεσε τις χιονοκαταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, εντούτοις 2 βαθμοί Κελσίου στην κατώτερη ατμόσφαιρα έκαναν την διαφορά. Οι -6 βαθμοί που είχαμε στις κατώτερες στάθμες σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων μέχρι το μεσημέρι, έγιναν -4, δηλαδή είχαμε άνοδο κατά 2 περίπου βαθμούς. Οι 2 βαθμοί έκαναν την διαφορά, καθώς πρακτικά τα υψόμετρα χιονόπτωσης, αλλά και χιονόστρωσης, ανέβηκαν κατά 200 με 250 μέτρα. Αυτές οι αποκλίσεις μας ήταν γνωστές από τις προγνώσεις, από τα διάφορα προγνωστικά μοντέλα, δηλαδή τα στοιχεία έδειχναν, ότι μπορεί να υπάρξουν αυτές οι αποκλίσεις».


Υποχωρεί ο χιονιάς από αύριο το βράδυ


Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι χιονοπτώσεις θα είναι λιγότερες, αν και κατά διαστήματα θα έχουμε μικρές εξάρσεις. Πρόκειται όμως για χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, όπως διευκρίνισε ο κ. Κολυδάς.


Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Ανατολική Στερεά και Εύβοια, καθώς και στη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο, με μειούμενη όμως ένταση. Στην Κρήτη θα κρατήσουν οι βροχές μέχρι και αύριο το βράδυ, καθώς και τα χιόνια σε σχετικά μεγάλα υψόμετρα. Από Πέμπτη-Παρασκευή ο υδράργυρος αρχίζει και ανεβαίνει.

Πηγή