Μεγάλη γιορτή σήμερα 30/1 – Των Τριών Ιεραρχών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.1.24

Μεγάλη γιορτή σήμερα 30/1 – Των Τριών Ιεραρχών


 Γιορτή σήμερα Δευτέρα 30/1 - ποιοι γιορτάζουν σήμερα σύμφωνα με το εορτολόγιο Ιανουαρίου. Σήμερα η εκκλησία τιμά του μνήμη των Τριών Ιεραρχών, του Αγίου Μαύρου και της Αγίας Χρυσής.


Γιορτάζουν τα εξής ονόματα:

Αρχοντής, Αρχοντίων, Αρχοντίωνας, Αρχοντία, Αρχοντή, Αρχοντούλα, Αρχόντισσα, Αρχόντω *


Μαύρος, Μαυρουδής, Μαυροειδής, Μαυρέτα


Χρυσή, Χρύσα, Χρυσαλία, Χρυσαυγή, Χρυσούλα, Σήλια, Χρυστάλλα, Χρυσταλλία *


Αύρα


* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.


Επίσης:

Ανατολή ήλιου: 07:31

Δύση ήλιου: 17:45

Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες 14 λεπτό

Σελήνη 18,9 ημερών

Οι Τρεις Ιεράρχες

Στις 30 Ιανουαρίου, η Χριστιανική Εκκλησία τιμά από κοινού τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Τιμώνται ως προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων, καθώς συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της χριστιανικής διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων.


Η συγκεκριμένη εορτή εισήχθη στην εκκλησία στα μέσα του 11ου αιώνα από τον λόγιο και μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα, ο οποίος ήθελε να παρουσιάσει τις τρεις προσωπικότητες της Χριστιανοσύνης ως τους κατ’ εξοχήν υπερμάχους του τριαδικού δόγματος. Έτσι έδωσε τέλος στον φατριασμό που σοβούσε στο σώμα της εκκλησίας για το ποιος από τους τρεις ιεράρχες είναι ο σπουδαιότερος καθώς εκείνη την εποχή οι πιστοί είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες: τους Ιωαννίτες, τους Γρηγορίτες και τους Βασιλείτες.

Πηγή