Συνάντηση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.1.24

Συνάντηση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ


 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών Π.Ο.Λ στο πλαίσιο των διαρκών και ουσιαστικών δράσεων της πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τις δημοκρατικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου.

 

Την 29-01-24 ο  Υπεύθυνος Τύπου & Ενημέρωσης της Π.Ο.Λ. Δημήτρης Γκιουρτζίδης μαζί με το προεδρείο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ επισκέφτηκε τη Βουλή των Ελλήνων όπου και συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά από ζητήματα που αποσχολούν τα εν ενεργεία στελέχη αλλά και τους απόστρατους Λιμενικούς.

 

 Από το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής συμμετείχαν ο κ. Γ. Πεταλωτής, Γραμματέας Τομέα Άμυνας, ο κ. Θ. Χατζηαθανασίου, Αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Άμυνας, ο κ. Ν. Σπανάκος, Αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Ναυτιλίας και ο κ. Γ. Ρεμούνδος, συνεργάτης του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Δ. Μπιάγκη.

 

Εκ μέρους της  ΕΑΑΛΣ οι τοποθετήσεις περιστράφηκαν γύρω από τους ακόλουθους άξονες:

 

Ανταποδοτικοί πόροι υπέρ ΜΤ:

Τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης αμετάβλητων των θεσμοθετημένων ανταποδοτικών πόρων (4% και 2%) που προέρχονται από προμήθειες εξοπλισμών και της απόδοσής τους στο οικείο ΜΤ του Κλάδου ΕΔ που τις διενεργεί.

Αποτροπή ενοποίησης Μετοχικών Ταμείων: Υπογραμμίστηκε η κάθετη αντίθεση της ΕΑΑΛΣ στην πρόταση δημιουργίας ενιαίου Μετοχικού Ταμείου Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τονίστηκε ότι η διατήρηση της αυτοτέλειας των ΜΤ των οικείων Κλάδων των ΕΔ είναι για την ΕΑΑΛΣ αδιαπραγμάτευτη.

 

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): 

Επισημάνθηκε το παράδοξο η αλληλεγγύη στους συνταξιούχους να πληρώνεται με χρήματα των συνταξιούχων και, συναφώς αναφέρθηκε το πάγιο αίτημα της ΕΑΑΛΣ για άμεση κατάργηση της ΕΑΣ για όλους τους συνταξιούχους.

 

Εργασιακό αποστράτων: 

Αναφέρθηκε το αίτημα της ΕΑΑΛΣ (που αναλύθηκε στις θέσεις της στη δημόσια διαβούλευση) για μείωση του ορίου των 62 ετών στα 55 έτη ηλικίας, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία των ένστολων που αποστρατεύονται σε μικρή ηλικία παρά τη θέλησή τους.

 

Τακτικός επανυπολογισμός συντάξεων: Περιγράφηκε το αίτημα της ΕΑΑΛΣ για επαναφορά του μέτρου της επανασύνδεσης των συντάξιμων αποδοχών με τις μισθολογικές αποδοχές, ως ίσχυε παλιότερα.

 

Πρόσληψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στο ΛΣ:

Τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ναυτικού με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσω προσλήψεών του στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

 

Ξίφη αποστράτων: 

Εξηγήθηκε το δίκαιο αίτημα εκατοντάδων απόστρατων Αξιωματικών ΛΣ να τους απονεμηθεί ξίφος.

 

Δομή αποστράτων: 

Τονίστηκε η ανάγκη σύστασης δομής αποκλειστικά για απόστρατους στο οργανόγραμμα του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

 

 Υπεύθυνος Τύπου & Ενημέρωσης της Π.Ο.Λ. Δημήτρης. Γκιουρτζίδης  στην τοποθέτησή του τόνισε την ανάγκη επίλυσης ζητημάτων όπως :


- το καθεστώς μεταθέσεων και η ανάγκη αλλαγής νομοθετικού πλαισίου ,

 

- οι προσλήψεις στελεχών και οι αιτίες που οδήγησαν στη μείωση του αριθμού εισαγωγής ,

 

-ο εγκλωβισμός των συναδέλφων σε ένα σύστημα αποσπάσεων ως υποκατάστατο των μεταθέσεων,

 

-η αποκατάσταση των αδικιών στη προαγωγή των Υπαξιωματικών,

 

- το προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις περιπτώσεις συναδέλφων που αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα υγείας.

 

Επίσης ακολούθησε εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη που υπηρετούν στα σκάφη και στις νησιωτικές υπηρεσίες.

 

Στο τέλος τα προεδρεία της ΠΟΛ και της ΕΑΑΛΣ έθεσαν ως βασική διεκδικητική πρόταση την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρέμβαση  για επαναφορά δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας.

 

Οι συναντήσεις και οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν το προσεχές χρονικό διάστημα διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λιμενικοί στην ενέργεια και στην αποστρατεία. 


Πηγή