Στην ΑΕΝ Ασπροπύργου ο γγ της ΠΝΟ Μανώλης Τσικαλάκης - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.2.24

Στην ΑΕΝ Ασπροπύργου ο γγ της ΠΝΟ Μανώλης Τσικαλάκης


Την Α.Ε.Ν. Ασπροπύργου επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ Μανώλης Τσικαλάκης,  όπου απευθύνθηκε στους φοιτητές (Πλοιάρχους και Μηχανικούς) που φοιτούν εκεί.


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξέθεσε τις πάγιες και αδιαπραγμάτευτες θέσεις καθώς και τις προτάσεις και δράσεις της Ομοσπονδίας μας αναφορικά με τη Δημόσια Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση.


Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες περί αναβάθμισης της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, με τις κατά καιρούς προωθούμενες προτάσεις υποβαθμίζονται ευθέως όχι μόνο οι Α.Ε.Ν., αλλά και τα ΚΕΣΕΝ που αποτελούν επί της ουσίας τις μεταπτυχιακές σπουδές των Ελλήνων Ναυτικών, ενώ παράλληλα η λειτουργία της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και η μισθοδοσία των ναυτοδιδασκάλων προτείνεται να γίνεται με τη μέθοδο του «κουμπαρά», με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι μας να οδηγούνται στα κοράκια της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης.


Παράλληλα, τόνισε ότι η ΠΝΟ έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι στις συζητήσεις που αφορούν τη Ναυτική Εκπαίδευση δεν νοείται να απουσιάζει η Ομοσπονδία, η οποία έχει και θέσεις και προτάσεις που ανταποκρίνονται στις διεθνείς αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις και απαιτήσεις που διαμορφώνονται από τις σύγχρονες ανάγκες της Ναυτιλίας (απανθρακοποίηση, δίκαιη μετάβαση κλπ) και ενισχύουν ακόμα περισσότερο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελλήνων Ναυτικών στο διεθνές στερέωμα και ως εκ τούτου πρέπει να έχει τη θέση του βασικού συνομιλητή και συνδιαμορφωτή των όποιων αλλαγών αναφορικά με τη Ναυτική Εκπαίδευση.


Επίσης, σημείωσε ότι η Ομοσπονδία δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία υποβάθμιση των τίτλων σπουδών των Α.Ε.Ν. και συγκεκριμένα δεν πρόκειται να δεχθεί την υποβάθμιση των τίτλων των αποφοίτων που εισέρχονται με Πανελλήνιες εξετάσεις στο επίπεδο πέντε του εθνικού πλαισίου προσόντων. Πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση της Ομοσπονδίας μας είναι οι απόφοιτοι των Α.Ε.Ν. να εντάσσονται στο επίπεδο έξι του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, όπως ομόφωνα αποφασίστηκε και στο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ν.Ο. της 26ης/1/2024.


Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στα χρονίζοντα προβλήματα των Α.Ε.Ν. που απαιτούν άμεσες λύσεις, όπως η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών, καθώς και την ανάγκη για σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις και εργαστήρια που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στη Ναυτιλία.


Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ν.Ο. θα ήθελε να ευχαριστήσει τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές, καθώς και τους καθηγητές, της Α.Ε.Ν., γιατί με τη μαζική τους συμμετοχή στέλνουν ελπιδοφόρο μήνυμα ότι δεν θα μείνουν απλοί θεατές στις αλλαγές, αλλά θα έχουν τον καθοριστικό ρόλο που τους αρμόζει.


Η ανωτέρω επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Π.Ν.Ο. εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για την ενημέρωση των σπουδαστών των Α.Ε.Ν.με επόμενο σταθμό την Α.Ε.Ν. Πρέβεζας στις 15/2/2024.

Πηγή