Ηράκλειο: Δίωξη για δωροληψία, “ξέπλυμα μαύρου χρήματος” και λαθρεμπορία σε βάρος αξιωματικού του Λιμενικού - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

8.2.24

Ηράκλειο: Δίωξη για δωροληψία, “ξέπλυμα μαύρου χρήματος” και λαθρεμπορία σε βάρος αξιωματικού του Λιμενικού


 Ποινική δίωξη για δωροληψία σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος και για “ξέπλυμα μαύρου χρήματος” άσκησε πριν από λίγο ο εισαγγελέας Ηρακλείου στον αξιωματικό του Λιμενικού που συνελήφθη από αστυνομικούς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.


Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο αξιωματικός είναι για δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, για δωροληψία κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση και λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση.


Παράλληλα, από τον εισαγγελέα ασκήθηκε δίωξη σε ένα ακόμη άτομο για δωροδοκία υπαλλήλου, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα άτομα, τα οποία, όμως, δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Την έρευνα για την ταυτοποίησή τους θα αναλάβει η αρμόδια ανακριτική αρχή.


Ο λιμενικός παραπέμφθηκε στην ανακρίτρια προκειμένου να απολογηθεί. Ζήτησε, ωστόσο, και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.


Όπως έχει γράψει το ertnews, η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων ερευνά την υπόθεση εδώ και τρεις μήνες, από τότε που ενημερώθηκε σχετικά από το Λιμενικό Σώμα. Ο αξιωματικός, σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου για αφορολόγητα τσιγάρα που βρέθηκαν στο σπίτι του.


Η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη


Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων για την υπόθεση αναφέρεται:


“Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθη πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2024, Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος εκτελούσε χρέη Λιμενοσταθμάρχη, διότι απαιτούσε και λάμβανε χρηματικά ποσά ή καπνικά προϊόντα από καπετάνιους εμπορικών πλοίων.


Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονται ακόμα -9- ιδιώτες – εκπρόσωποι εταιρειών και καπετάνιοι, κατηγορούμενοι για δωροδοκία υπαλλήλου.


Προηγήθηκε ανώνυμη καταγγελία προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος και ενημέρωσε την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς προέκυπτε ότι ο εν λόγω Αξιωματικός εξασφάλιζε τη διέλευση πλοίων χωρίς επιθεώρηση, απαιτώντας τσιγάρα και χρηματικά ποσά.


Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, μέσω εφαρμογής ειδικών ανακριτικών τεχνικών, αλλά και τη σταχυολόγηση και συσχέτιση δεδομένων που προέκυψαν, διακριβώθηκε η εγκληματική δράση του Αξιωματικού.


Συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως Λιμενοσταθμάρχης και παρόλο που η επιθεώρηση πλοίων και ο έλεγχος προτεραιότητας αυτών δεν αναγόταν πλέον στα καθήκοντά του, προφασιζόταν κίνδυνο καθυστέρησης απόπλου των πλοίων ή δεν τηρούσε/παρέλειπε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ζητούσε από τους εκάστοτε καπετάνιους ή μέλη του πληρώματος χρηματικά ποσά και καπνικά προϊόντα, τα οποία και λάμβανε.


Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -594- πακέτα τσιγάρα διαφόρων επωνυμιών, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και -1- κινητό τηλέφωνο. Από την μέχρι τώρα έρευνα έχει διακριβωθεί η εμπλοκή του σε -7- περιπτώσεις από το Δεκέμβριο του 2023 έως αρχές Φεβρουαρίου 2024.


Ο συλληφθείς οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα”.

Πηγή