Οι μεταθέσεις των Λιμενικών για άλλη μια φορά στην Βουλή των Ελλήνων - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

18.1.22

Οι μεταθέσεις των Λιμενικών για άλλη μια φορά στην Βουλή των Ελλήνων


 Ερώτηση για τα προβλήματα με τη διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Αναφέρουν συγεκριμένα:

«Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το νέο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ) μεταθέσεων 11/2021 – ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021, δημιουργεί σύνθετα προβλήματα στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ). Σύμφωνα μάλιστα με ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ) το νέο ΠΔ, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα της αναγκαιότητας αντικειμενικών και αξιοκρατικών κριτηρίων στις μεταθέσεις, αλλά, ελλείψει του αναγκαίου αριθμού στελεχών για την κάλυψη της οργανικής δύναμης, επιδεινώνει περαιτέρω τα διαχρονικά προβλήματα. Οι γυναίκες και οι άντρες του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ παραμένουν έρμαιο των “γνωστών” και “ημέτερων”, όπως συνηθίζουν να λένε οι ίδιες/οι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αυξάνουν οι διαμαρτυρίες για μεταθέσεις – αποσπάσεις από και προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με κριτήριο, όπως καταγγέλλεται, αποκλειστικά τις κομματικές γνωριμίες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι με τη διαδικασία των έκτακτων μεταθέσεων, όλα τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ βρίσκονται υπό μετάθεση ή απόσπαση.

Η κυβέρνηση γνωρίζει τις παρατηρήσεις των στελεχών, αφού εδώ και αρκετούς μήνες έχει λάβει σχετικά υπομνήματα από πρωτοβάθμιες Ενώσεις τους, καθώς και από την ΠΟΛ.

Στην ερώτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, για το καθεστώς μεταθέσεων των στελεχών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, με αριθμό πρωτοκόλλου 7919/12-7-2021, η κυβέρνηση ισχυρίζεται στην απάντησή της ότι στο εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα υφίστανται προβλέψεις που θέτουν στο επίκεντρο τις ανάγκες του προσωπικού του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Μάλιστα σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΛ, αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, από την επεξεργασία που έχει γίνει από τη Διοίκηση του Αρχηγείου του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ο αριθμός των στελεχών που θα μετατεθεί αγγίζει τα δύο χιλιάδες (2.000), με δέσμευση πιστώσεων των δαπανών που απαιτούνται, όταν ο αριθμός των στελεχών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ανέρχεται μόλις τα οκτώ χιλιάδες (8.000), δηλαδή θα μετατεθεί το ένα (1) από τα τέσσερα (4) στελέχη.

Τονίζουν μάλιστα ότι σύντομα επίκειται η σύγκληση των Συμβουλίων Μεταθέσεων με σκοπό την έκδοση των τακτικών μεταθέσεων του 2022. Μετά μάλιστα τη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΛ, διατύπωσαν για άλλη μία φορά την πάγια θέση τους σχετικά με την αναγκαιότητα κατάργησης των διατάξεων του Ν.4504/17, του Ν.4676/20 και του Π.Δ 11/21 για τις μεταθέσεις και την αντίθεσή τους, σχετικά με τη εσφαλμένη κατεύθυνση του νέου οργανογράμματος, διότι η εφαρμογή τους θα καταστεί καταστροφική, μη αναστρέψιμη και θα οδηγήσει τα στελέχη αλλά και τη Διοίκηση σε καθολικό αδιέξοδο.

Μπροστά στην άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει την κατάσταση, το Π.Δ, καθώς και τα υπόλοιπα οξυμμένα προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

1.Να επανεξεταστεί το νέο ΠΔ μεταθέσεων και να συζητηθεί με όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς των στελεχών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.;

2.Να ανασταλεί οποιαδήποτε διαδικασία τακτικών μεταθέσεων μέχρι να εκδοθεί το νέο ΠΔ;»

Πηγή