Ουκρανία: Στην Μπούτσα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Πιέσεις για έκτο πακέτο κυρώσεων - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

9.4.22

Ουκρανία: Στην Μπούτσα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Πιέσεις για έκτο πακέτο κυρώσεων


 Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε σήμερα στην Μπούτσα, την μικρή πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου που έχει γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η φον ντερ Λάιεν, η οποία συνοδεύεται από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ανακοινώσει ότι θα μεταβεί σήμερα στο Κίεβο ως ένδειξη υποστήριξης στην Ουκρανία.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν να δουν τους ομαδικούς τάφους στην Μπούτσα όπου θάφτηκαν δεκάδες άμαχοι που σκοτώθηκαν στις μάχες.

Πιέσεις για έκτο πακέτο κυρώσεων

Η πίεση για το έκτο πακέτο, εν τω μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το πολύνεκρο χτύπημα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία το πρωί, τάχθηκε υπέρ περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία και της αποστολής περισσότερων όπλων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη αξιωματούχο της Ε.Ε., πάντως, ο κ. Μπορέλ δεν θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι «απαιτείται ομοφωνία» για την επέκταση των κυρώσεων και ότι η εξάρτηση «πολλών κρατών-μελών» στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες παραμένει «μεγάλη». Τα περιοριστικά μέτρα «δεν πρέπει να πλήττουν τις οικονομίες των κρατών-μελών περισσότερο από ότι πλήττουν τη Ρωσία», τόνισε.

Σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η ίδια αξιωματούχος ανέφερε ότι «δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο των σοβαρών διαπραγματεύσεων» και ότι «δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής χειροπιαστά αποτελέσματα».

Πηγή